Κατής για ίωση καστανής ρυτίδωσης: Σε εγρήγορση οι παραγωγοί για να αποφύγουμε τα χειρότερα
Τακτικός έλεγχος των φυτών – Δεν κρύβουμε το πρόβλημα « κάτω από το χαλί»
Για την ίωση της καστανής ρυτίδωσης που πλήττει κυρίως την τομάτα μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ιολόγος κ. Νίκος Κατής, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες προς τους παραγωγούς. Όπως είπε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν θα γλιτώσουμε από την συγκεκριμένη ίωση. Δεν μπορεί κανείς να θωρακίσει μια πολύ σημαντική περιοχή όπως αυτή της Ιεράπετρας όπου, όσα μέτρα και εάν ληφθούν, δεν αποκλείεται να εμφανισθούν κρούσματα. Παρά και τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε υβρίδια, φυτά κλπ γιατί και οι ίδιες οι εταιρείες θέλουν να προστατευτούν. Από την καστανή ρυτίδωση δεν γλίτωσαν χώρες που εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα πρόληψης. Η Ιεράπετρα παρόλα αυτά πηγαίνει καλά. Είναι σημαντικό οι παραγωγοί να φροντίσουν για την τήρηση μέτρων υγιεινής, με καθαριότητα εντός και εκτός του θερμοκηπίου, απολύμανση εργαλείων κλπ. Είναι επίσης πολύ σημαντικό εκτός από τα μέτρα, οι παραγωγοί, να έχουν μεγάλη παρατηρητικότητα ώστε εάν διαπιστώσουν ότι κάτι συμβαίνει στην καλλιέργειά τους να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον γεωπόνο τους. τόνισε ο κ. καθηγητής.
Πρόσθεσε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, εάν προκύψει κρούσμα να μην καλυφθεί το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Το ερώτημα είναι, τι πρέπει να πράξει ο παραγωγός. Σε κάθε περίπτωση αποκλείει την περιοχή όπου υπάρχει κρούσμα και συμβουλεύεται τους ειδικούς για το πως θα διαχειριστεί και θα απομακρύνει, προσεκτικά, τα ασθενή φυτά ώστε να μην κινδυνεύσει η υπόλοιπη καλλιέργεια. Εάν υπάρξει μεγάλος αριθμός ασθενών φυτών αυτό θα πρέπει να προβληματίσει και εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται αυτό να είναι απόρροια από την περσινή χρονιά. Ο παραγωγός καλείται επίσης να αποφασίσει και να συνεκτιμήσει εάν θα συνεχίσει την καλλιέργεια, ποιος ο κίνδυνος να μολυνθούν και τα υπόλοιπα φυτά, εάν θα αλλάξει καλλιέργεια κλπ. Εαν αλλάξει καλλιέργεια καλό θα είναι να επιλέξει μεταξύ αγγουριού και κολοκυθιού και όχι πχ πιπεριά ή μελιτζάνα.
Ακούστε εδώ τον κ. Κατή: