Κατής: Έχουν βρεθεί παρτίδες με ιωμένο σπόρο καστανής ρυτίδωσης και αποσύρθηκαν

12:19 μ.μ. - Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020
12:08 μ.μ. - Πέμ, 27/19/2020
Image: Κατής: Έχουν βρεθεί παρτίδες με ιωμένο σπόρο καστανής ρυτίδωσης και αποσύρθηκαν

Ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ιολόγος Νίκος Κατής στον Ηχώ 99,8

Όλο και περισσότερο εξαπλώνεται η ίωση της καστανής ρυτίδωσης της τομάτας και καλό θα είναι οι παραγωγοί να λάβουν τα απαιτούμενα εκείνα προληπτικά μέτρα ώστε να προστατεύσουν την καλλιέργειά τους. Ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ιολόγος κ. Νίκος Κατής μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας οτι όσοι είχαν πρόβλημα την προηγούμενη περίοδο θα συνεχίσουν να έχουν, ανεξάρτητα από το φυτευτικό υλικό που θα χρησιμοποιήσουν. Και αυτό γιατί το μόλυσμα είναι συνήθως πολύ ισχυρό. Γίνονται προσπάθειες ελέγχου των σπόρων ενώ και οι φυτωριακές μονάδες δίνουν βάση στον έλεγχο του υλικού τους. Είναι πολύ σημαντικό οι παραγωγοί να λάβουν προληπτικά μέτρα και να έχουν μεγάλη παρατηρητικότητα ώστε εάν διαπιστώσουν ότι κάτι συμβαίνει στην καλλιέργειά τους να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον γεωπόνο τους. Ένα φυτό που προέρχεται από μολυσμένο σπόρο δεν έχει καμία δυνατότητα παραγωγής. Όταν μολυνθεί αρκετά αργότερα , οι απώλειες μειώνονται σημαντικά. Είναι λοιπόν σημαντικό να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού. Τα στοιχεία για την τομάτα δείχνουν ότι η ίωση εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο, ενώ περιορισμένη είναι στην πιπεριά προς το παρόν τουλάχιστον, τόνισε.

Επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη ίωση είναι ένα δύσκολο και σοβαρό πρόβλημα σε ένα τόσο σημαντικό, οικονομικά, φυτό όπως είναι η τομάτα. Ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους φακέλους σπόρων, τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σημειώνοντας μάλιστα ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί ότι φάκελοι έχουν μολυσμένο σπόρο και οι συγκεκριμένες παρτίδες αποσύρονται.

Στα μέτρα πρόληψης όπως είπε ο κ. Κατής είναι η καθαριότητα εντός και εκτός του θερμοκηπίου, η συχνή απολύμανση εργαλείων, η αποφυγή μετακινήσεων των εργατών ή και επισκεπτών στα τμήματα του θερμοκηπίου, η καθαριότητα στις κλούβες, η σωστή διαχείριση σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η καλλιέργεια έχει προσβληθεί κ.α. επισημαίνοντας ότι εάν κάποιος έχει πρόβλημα δεν θα πρέπει να το κρύψει γιατί ο κίνδυνος διασποράς είναι υπαρκτός.