Καθοριστικός ο ρόλος της Κρήτης για τον τουρισμό

2:35 μ.μ. - Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017
02:01 μ.μ. - Παρ, 06/35/2017
Image: Καθοριστικός ο ρόλος της Κρήτης για τον τουρισμό

Καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών κατά τη φετινή τουριστική χρονιά θα παίξει για άλλη μια φορά το νησί μας, η Κρήτη, που συνεχίζει να αποτελεί τη ναυαρχίδα του τουρισμού, συμβάλλοντας θετικά στην οικονομία του τόπου

Τα θετικά αυτά μηνύματα έρχονται και διά στόματος του Α' αντιπροέδρου της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού και προέδρου του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλη Βλατάκη, καθώς τόσο οι μεγάλες πόλεις όσο και τα τουριστικά θέρετρα του νησιού μας έχουν ήδη πλημμυρίσει από τουρίστες που κάνουν καθημερινά εμφανή την παρουσία τους στις θάλασσες, αλλά και στα εμπορικά κέντρα.
 
Το πρώτο τετράμηνο του 2017 υπήρξε θετικό για το νησί, αν και το Πάσχα οι κρατήσεις ήταν μειωμένες έως και 8% έναντι της περυσινής περιόδου, γεγονός που αποδίδεται στο ότι φέτος οι εορτές ήταν αρκετά νωρίτερα και η διαθεσιμότητα κλινών του νησιού περιορισμένη. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όμως, το καλοκαίρι αναμένεται διψήφια αύξηση αριθμού τουριστών, μιας και τα νούμερα των κρατήσεων είναι πολύ μεγάλα, με τα περισσότερα μεγάλα ξενοδοχεία να υποδέχονται καθημερινά κόσμο.
 
 
Αύξηση 10%
 
Την ίδια ώρα, θετικά κινείται και η κρουαζιέρα που συνεχίζει, όπως και πέρυσι, σε πολύ καλό επίπεδο αριθμού επισκέψεων στο νησί. Ως πλέον δυνατές αγορές για το 2017 αναμένεται να αναδειχτούν κατά σειρά η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Πολωνία.
 
Σύμφωνα με τον κ. Βλατάκη, «η μέχρι τώρα πορεία κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους δείχνει μια αύξηση της τάξης του 10%, επί του παρόντος».
 
Όπως προσθέτει, «το ερώτημα παραμένει εάν αυτό θα αποτυπωθεί και στα έσοδα, πράγμα που θα διαπιστωθεί στο τέλος της χρονιάς, με συγκρατημένη όμως την ελπίδα των επαγγελματιών του νησιού λόγω του μεγάλου όγκου των εκπτωτικών προκρατήσεων».
 
 
Αισιόδοξη εικόνα
 
Ο α' αντιπρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού και πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, συμμετείχε και στην πρόσφατη έκθεση συνεδριακού τουρισμού ΙΜΕΧ Φρανκφούρτης, που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες.
 
Το κλίμα που μετέφερε ήταν υποτονικό συγκριτικά με άλλες χρονιές, σε ό,τι αφορά την αγορά των εταιρικών ταξιδιών, με περιορισμένες συμμετοχές σημαντικών εμπορικών επισκεπτών στην έκθεση συνολικά. Ο ίδιος ωστόσο, μεταφέρει μια αισιόδοξη εικόνα για την πορεία των τουριστικών μεγεθών τόσο της Κρήτης όσο και της Κέρκυρας αυτό το καλοκαίρι. Στα σχετικά στοιχεία αυξήσεων των αφίξεων του ΣΕΤΕ, εκτιμάται ότι σε σύνολο χώρας θα έχουμε 1,5 εκατ. επιπλέον θέσεις το 2017 (500 χιλ. σε Αθήνα - 1 εκατ. σε υπόλοιπους προορισμούς), τόσο από νέες όσο και από παραδοσιακές αγορές, και τη διαχρονική πληρότητα των αεροπλάνων, που φέτος προβλέπεται αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.
 
Η εκτίμηση του ΣΕΤΕ για το 2017 είναι ότι οι διεθνείς αφίξεις μπορεί να ανέλθουν περίπου στα 26 εκατ. από 24,8 εκατ. το 2016. Συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας, οι συνολικές αφίξεις για το 2017 αναμένεται να κινηθούν περί τα 28 εκατ., υπό την προϋπόθεση ότι οι οδικές αφίξεις θα μείνουν σταθερές.
 
 
Η Κρήτη στις τουρκικές οθόνες: Δημοσιογράφοι από τη γείτονα στο νησί
 
Οι ομορφιές της Κρήτης θα προβληθούν στα τουρκικά σπίτια τις επόμενες ημέρες μέσω των ΜΜΕ της Τουρκίας, σε συνέχεια αποστολής και φιλοξενίας στο νησί μας δημοσιογράφων, τουρ οπερέιτορ και travel bloggers.
 
Η επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπίας έγινε στο πλαίσιο συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης με τον ΕΟΤ Τουρκίας, με στόχο την προσέκλυση ποιοτικού τουρισμού από τη γείτονα χώρα.
 
Η τουρκική αντιπροσωπία φιλοξενήθηκε σε μεγάλο ξενοδοχείο της περιοχής του Αγίου Νικολάου, ενώ ξεναγοί της Κρήτης φρόντισαν για την ξενάγησή τους σε αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να γευτούν την παραδοσιακή κρητική διατροφή.
 
Τα στελέχη των τμημάτων τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης φρόντισαν οι Τούρκοι τουρ οπερέιτορ και δημοσιογράφοι να απολαύσουν την κρητική φιλοξενία σε Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο και Χανιά.
 
Μάλιστα, η τουρκική αντιπροσωπία επισκέφτηκε την Περιφέρεια Κρήτης, όπου τους καλωσόρισαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού Μιχάλης Βαμιεδάκης, στους οποίους και εξέφρασαν τα θερμότερα λόγια για τη θετική εμπειρία παραμονής τους στο νησί μας.
 
Ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού Μιχάλης Βαμιεδάκης, στο πλαίσιο της συνάντησής του με την τουρκική αντιπροσωπία, ανέφερε:
 
«Η γνωριμία τους με την Κρήτη, μετά την περιήγησή τους στο νησί, αποτελεί συνέχεια της εξαιρετικής συνεργασίας που έχει το Γραφείο ΕΟΤ Τουρκίας με την Περιφέρεια Κρήτης. Θυμίζω πως πριν από ένα περίπου χρόνο οργάνωσαν από κοινού παρουσίαση της Κρήτης ως ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος και των συγκοινωνιακών συνδέσεων με την Τουρκία, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Σισμανόγλειο Μέγαρο του Ελληνικού Γενικού Προξενείου της Κωνσταντινούπολης. Οι Τούρκοι επισκέπτες - που είναι στην πλειοψηφία τους υψηλού επιπέδου - επιλέγουν κυρίως προορισμούς όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Μύκονος και η Σαντορίνη, όμως το ενδιαφέρον τους για την Κρήτη το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα αυξημένο και ευελπιστούμε πως οι πρωτοβουλίες αυτές θα συμβάλουν στο "άνοιγμα" και αυτής της σημαντικής αγοράς προς το νησί μας».
 
Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη
Πηγή: neakriti.gr