Καθορισμός μέγιστου ορίου φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη, ξεπερνούν τα 32 εκατ. στρέμματα

2:56 μ.μ. - Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020
02:08 μ.μ. - Τρί, 04/56/2020
Image: Καθορισμός μέγιστου ορίου φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη, ξεπερνούν τα 32 εκατ. στρέμματα

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε το σχετικό ΦΕΚ με το οποίο καθορίζεται το μέγιστο όριο συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη εντός του οποίου είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε το σχετικό ΦΕΚ με το οποίο καθορίζεται το μέγιστο όριο συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη εντός του οποίου είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στην πρώτη θέση τόσο στρεμματικά όσο και σε μέγιστο όριο συνολικής ισχύος βρίσκεται η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, ακολουθεί η περιφερειακή Ενότητα Έβρου και Θεσσαλονίκης. Συνολικά σε 32,2 εκατ. στρέμματα αγροτικής γης θα μπορούν να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά.

Ωστόσο όπως επισημαίνει η σχετική απόφαση, σε αυτές τις εκτάσεις δεν συμπεριλαμβάνεται φωτοβολταϊκός σταθμός που εγκαθίσταται σε χορτολιβαδική έκταση και φωτοβολταϊκός σταθμός που εγκαθίσταται σε έκταση που έχει χαρακτηριστεί πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4643/2019 ως έκταση για εξόρυξη και εκμετάλλευση λιγνίτη, ακόμα και αν αυτή ήθελε χαρακτηριστεί αγροτική γη.

Για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης, από τον αρμόδιο διαχειριστή (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ή ΑΔΜΗΕ Α.Ε.), για φωτοβολταϊκό σταθμό που πρόκειται να εγκατασταθεί σε αγροτική γη, συνυποβάλλεται με τα υπόλοιπα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία αίτησης ή υποβάλλεται συμπληρωματικά για τις εκκρεμείς αιτήσεις, έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και σχετικό πρακτικό της Περιφερειακής επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, από τα οποία να προκύπτει ο χαρακτηρισμός της γης (υψηλής ή μη παραγωγικότητας) ή υπεύθυνη δήλωση μηχανικού, η οποία δύναται να περιλαμβάνεται επί του τοπογραφικού διαγράμματος που συνοδεύει την αίτηση μεταξύ άλλων και αναφορά στο αν το αγροτεμάχιο βρίσκεται σε περιοχή που έχει καθοριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας ή όχι.

Διαβάστε το ΦΕΚ και δείτε τον πίνακα ανά Περιφέρεια και ΠΕ (πατήστε εδώ)

agrotypos.gr