Καθίζηση 21 εκατοστών πέριξ του Αρκαλοχωρίου …και μετακίνηση προς την ανατολή

2:22 μ.μ. - Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2021
02:10 μ.μ. - Σάβ, 02/22/2021
Image: Καθίζηση 21 εκατοστών πέριξ του Αρκαλοχωρίου …και μετακίνηση προς την ανατολή

Τι έδειξε δορυφόρος

Έως και 21 εκατοστά βυθίστηκε η γη κοντά στο Αρκαλοχώρι από τους σεισμούς των τελευταίων ημερών, ενώ υπάρχουν σημεία στην ευρύτερη περιοχή που μετακινήθηκαν έως και 13 εκατοστά προς την ανατολή!

Οι αλλοιώσεις στον κατακόρυφο άξονα και τον άξονα Ανατολής-Δύσης αποτυπώνονται σε δύο γραφήματα που επεξεργάστηκε το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, συνθέτοντας στοιχεία που στέλνει τις τελευταίες ημέρες, πριν και κατά τη διάρκεια των σεισμών, ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel 1 (ESA).

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που μπορεί να συμβάλει ιδιαίτερα στα έργα αποκατάστασης, λέει ο καθηγητής Εφαρμογών Δεδομένων Παρατήρησης της Γης στο Χαροκόπειο, Ισαάκ Παρχαρίδης: «Μας επιτρέπει να δούμε σε ποιες περιοχές σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες καθιζήσεις και οι οριζόντιες μετακινήσεις για να κατευθύνουμε κατά προτεραιότητα τους μηχανικούς, αφού εκεί θα έχουν σημειωθεί και οι μεγαλύτερες ζημιές στα κτήρια».

Όπως φαίνεται στο γράφημα δεξιά, το έδαφος εμφανίζει τη μεγαλύτερη βύθιση (κόκκινο-σκούρο κόκκινο) σε μια περιοχή γύρω από το Αρκαλοχώρι και ανατολικά, ενώ ο γύρω κίτρινος δακτύλιος δείχνει ελάχιστες καθιζήσεις. Στο αριστερό γράφημα, φαίνεται ότι δυτικά από το Αρκαλοχώρι (μπλε χρώμα) το έδαφος κινήθηκε έως και 13 εκατοστά προς την ανατολή ενώ στην άλλη πλευρά υπάρχει αντίστροφη κίνηση έως και 6 εκατοστά προς τη δύση (κόκκινο χρώμα).

Πηγή: Πατρίς