Καθηγητής του Μουσικού σχολείου Λασιθίου ψηφιοποίησε κρητικές κονδυλιές!

9:23 π.μ. - Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023
09:11 π.μ. - Δευ, 20/23/2023
Image: Καθηγητής του Μουσικού σχολείου Λασιθίου ψηφιοποίησε κρητικές κονδυλιές!

Από το βιβλίο της κορυφαίας μορφής της μουσικής παράδοσης της Ανατολικής Κρήτης, Στρατή Καλογερίδη

Το έχουμε πει, όταν ένας καθηγητής έχει μεράκι, γίνονται θαύματα! Υπάρχουν σχολεία, όπου οι νότες κυριαρχούν, όπως το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Λασιθίου. Ο καθηγητής της παραδοσιακής μουσικής του σχολείου, κ. Γιάννης Ρασούλης, ψηφιοποίησε κρητικές κονδυλιές σε φα ματζόρε και ντο ματζόρε, από το βιβλίο του μεγάλου Στρατή Καλογερίδη " Κρητική Μουσική- Βιβλίο 1"! Όπως εξηγεί ο ίδιος στο Cretalive, βρήκε το πολύτιμο αυτό βιβλίο στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη. Επειδή δεν μπορούσε να το δανειστεί, το έβγαλε φωτοτυπίες και πέρασε όλες τις χειρόγραφες μελωδίες σε πρόγραμμα στον υπολογιστή!Πλέον, το βιβλίο μπορεί να το βρει κανείς στην ιστοσελίδα της Βικελαίας, ΕΔΩ.

Όπως αναφέρει το σχολείο, η κάθε παρτιτούρα για να ψηφιοποιηθεί χρειάστηκε μήνες καθώς η διαδικασία έγινε νότα- νότα, σημάδι- σημάδι και, πλέον, οι μελωδίες μπορούν να ερμηνευτούν από κάθε μουσικό όργανο.Ο Ευστράτιος Καλογερίδης είχε σπουδάσει μουσική στο Παρίσι και στη συνέχεια προσπάθησε να βάλει το δικό του λιθαράκι στη διάσωση και διάδοση της μουσικής παράδοσης του τόπου του.

Ο κ. Ρασούλης προχώρησε σε αυτό το χρονοβόρο και φιλόδοξο έργο καθώς ο ίδιος παίζει κρητική λύρα και διαπιστώνει πως οι κονδυλιές παίζονται σε διάφορες παραλλαγές, ο κάθε μουσικός βάζει το δικό του στοιχείο και σιγά- σιγά, με το πέρασμα των χρόνων, υπάρχει μία αλλοίωση, κάποιες λεπτομέρειες χάνονται.

hxonews

Οι μαθητές του, όπως ήταν φυσικό, ενθουσιάστηκαν με το αποτέλεσμα αλλά και τον πλούτο της κρητικής μουσικής. Κάποια παιδιά συνειδητοποίησαν πως η μουσική του τόπου μας δεν έχει να ζηλέψει κάτι από την ευρωπαϊκή μουσική και άρχισαν να σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να την υπηρετήσουν!

cretalive.gr