Κατέρρευσε η European Super League: Αποχωρούν ομάδες από το γκρουπ των «12»

7:14 π.μ. - Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021
07:04 π.μ. - Τετ, 21/14/2021
Image: Κατέρρευσε η European Super League: Αποχωρούν ομάδες από το γκρουπ των «12»

Κατέρρευσε το «πραξικόπημα» δισεκατομμυρίων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Οργή λαού και απειλές από UEFA και FIFA ανέτρεψαν τα σχέδια των ισχυρών παραγόντων ● Αποχώρησαν και οι έξι αγγλικές ομάδες ● Επιμένει στη δημιουργία της λίγκας ο πρόεδρος της Ρεάλ ● Ραγδαίες εξελίξεις στους μεγάλους ποδοσφαιρικούς συλλόγους.

Γκρεμίζεται το εγχείρημα της ESL μία μόλις ημέρα μετά τις ανακοινώσεις που προκάλεσαν εμφύλιο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Τουλάχιστον οκτώ ομάδες αποχωρούν από τη νέα διοργάνωση, ενώ οι έξι έχουν προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις.

Το βράδυ της Τρίτης, μετά από τον ορυμαγδό αντιδράσεων από οπαδούς και τις απειλές UEFA και FIFA, οι ομάδες άρχισαν σταδιακά να ανακοινώνουν ότι δεν θα συμμετέχουν στην European Super League.

Την αρχή έκαναν οι Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι.  Τα αγγλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η ομάδα του Λονδίνου αποχωρεί με απόφαση του ιδιοκτήτη της Ρόμαν Αμπράμοβιτς, έπειτα και από τη σημερινή «οργή λαού» έξω από την έδρα της ομάδας.

hxonews
hxonews

Μετά και την ανακοίνωση της Μάντσεστερ Σίτι, ήρθε η σειρά της έτερης ομάδας του Μάντεστερ να αποφασίσει την αποχώρησή της από την ESL. 

Στο στρατόπεδο της Γιουνάιτεντ, μάλιστα, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, καθώς, ο πρόεδρος της ομάδας, Εντ Γούντγουορντ παραιτήθηκε από τη θέση του. 

Αργά τη νύχτα της Τρίτης και οι υπόλοιπες αγγλικές ομάδες (Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Τότεναμ) ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το πρότζεκτ.

Οι επίσημες ανακοινώσεις

hxonews

Άρσεναλ: «Ακούσαμε εσάς και την ποδοσφαιρική κοινότητα και ως αποτέλεσμα αποφασίσαμε να αποσύρουμε την παρουσία μας από την προτεινόμενη Super League. Κάναμε ένα λάθος και απολογούμαστε γι' αυτό».

Λίβερπουλ: «Η Λίβερπουλ επιβεβαιώνει ότι η εμπλοκή της σε προτεινόμενα πλάνα για τη δημιουργία της European Super League, έχει πλέον διακοπεί».

Μάντεστερ Γιουνάιτεντ: «Δεν θα συμμετάσχουμε στην European Super League».

Τότεναμ: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι επισήμως, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για να αποσυρθούμε απ’ το γκρουπ που επεξεργάζεται προτάσεις για την European Super League».

Στην Ισπανία, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης αναμένεται να πράξουν το ίδιο, ενώ η ομάδα της Καταλονίας θα θέσει προς ψηφοφορία το ζήτημα στα μέλη της. 

Την ίδια στιγμή οι αναταράξεις φθάνουν και στην Ιταλία, όπου, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντρέα Ανιέλι, πρόεδρος και ιδιοκτήτης της Γιουβέντους, έχει υποβάλει την παραίτησή του από την προεδρία της ιταλικής ομάδας.

Παράλληλα, η Μίλαν φαίνεται πως θα είναι η πρώτη ομάδα της γειτονικής χώρας που θα εγκαταλείψει το πλοίο των «12».

Έκτακτη σύσκεψη των «12» και απειλές από τον Πέρεθ

Υπό το φως των εξελίξεων αυτών, η ομάδα των «12» πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα το βράδυ για να συζητηθούν τα προβλήματα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στη συζήτηση απλά επιβεβαιώθηκε πως το εγχείρημα έχει βουλιάξει και μάλλον απομένουν τα τυπικά για την επίσημη διάλυσή του.

Αμετανόητος, πάντως, εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης και ιθύνων νους της προσπάθειας αυτής, Φλορεντίνο Πέρεθ, προειδοπιώντας ότι η αποχώρηση από την ESL δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση.

Μιλώντας, πριν τη σύσκεψη, σε ισπανικό τηλεοπτικό κανάλι ο Ισπανός επιχειρηματίας , ο οποίος αρχίζει να αισθάνεται ολοένα και πιο απομονωμένος, υποστήριξε ότι «το συμβόλαιο με την Super League είναι δεσμευτικό», προσθέτοντας ότι δεν θα επιτραπεί στις ομάδες να αποχωρήσουν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Σε δηλώσεις του σε γαλλικά μέσα, μάλιστα, υποστήριξε ότι αισθάνεται αισιόδοξος ότι όχι μόνο το πλάνο θα προχωρήσει, αλλά και ότι θα συμμετέχουν και οι Μπάγερν Μονάχου και Παρί Σεν Ζερμέν.

Η UEFA επιχειρεί ντεμαράζ 

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κορυφαία διοργανώτρια αρχή της Ευρώπης, η οποία δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τα όσα συμβαίνουν στον χώρο του ποδοσφαίρου, επιχειρεί ένα ντεμαράζ απέναντι στην Super League, όχι μόνο μέσω των απειλών, αλλά με την παρουσίαση του νέου Champions League, αλλά και με την προώθηση νέας οικονομικής συμφωνίας που θα φέρει αυξημένα έσοδα.

«Κατηγορώ»

Σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα η καθολική καταδίκη των μελών της UEFA για την European Super League, μετά την πραγματοποίηση του 45ου τακτικού συνεδρίου στην Ελβετία.

Οι 55 ομοσπονδίες-μέλη και οι συμμετέχοντες στο συνέδριο της UEFA καταδικάζουν τη διακήρυξη της λεγόμενης «Super League». Το συνέδριο της UEFA επιμένει ότι η κλειστή «Super League» έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την έννοια του τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος: ενωτικός, ανοιχτός, υποστηρικτικός και βασισμένος στις αθλητικές αξίες.

Η UEFA και οι ομοσπονδίες-μέλη της πιστεύουν σε ένα πραγματικά ευρωπαϊκό μοντέλο που βασίζεται σε ανοιχτές  διοργανώσεις, αλληλεγγύη και αναδιανομή για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης του παιχνιδιού προς όφελος όλων και την προώθηση ευρωπαϊκών αξιών και κοινωνικών αποτελεσμάτων.

Οι σύλλογοι που συνομώτησαν, προφανώς απέτυχαν να δουν ότι το καθεστώς τους σήμερα δεν επιτεύχθηκε μεμονωμένα, αλλά μάλλον ήταν μέρος ενός δυναμικού ευρωπαϊκού συστήματος όπου όλοι οι μεγάλοι, μεσαίοι και μικροί σύλλογοι έχουν συνεισφέρει στις επιτυχίες και τις απώλειες όλων. Είναι προσβολή των ευρωπαϊκών αξιών και της αθλητικής αξίας, υποθέτοντας ότι έχουν το δικαίωμα να «χωρίσουν» και να διεκδικήσουν την κληρονομιά που όλοι έχτισαν.

Η UEFA, οι ομοσπονδίες-μέλη της και όλοι όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο στέκονται σταθερά και θα αντισταθούν σθεναρά και θα πολεμήσουν ενάντια σε αυτήν την κίνηση των ιδιοκτητών αυτών των συλλόγων και των υποστηρικτών τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Γνωρίζουμε, ηθικά, τι διακυβεύεται και θα προστατεύσουμε το ποδόσφαιρο από μια εγωιστική φυλή που δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το παιχνίδι.

Εμείς είμαστε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αυτοί δεν είναι.

Το νέο Champions League 

Η UEFA έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια για τον νέο τρόπο διεξαγωγής της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, από το 2024 κι έπειτα.

  1. Αυξάνονται οι ομάδες από 32 σε 36 και τα οκτώ γκρουμ ομίλων καταργούνται. Κάθε ομάδα θα αντιμετωπίζει δέκα διαφορετικές ομάδες με τους μισούς αγώνες εντός και τους άλλους μισούς εκτός.
  2. Η προκριματική φάση δεν αλλάζει με τις ομάδες να εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους μέσω των επιδόσεων στα εθνικά πρωταθλήματα.
  3. Η UEFA αποφάσισε να δώσει μια επιπλέον θέση στη χώρα που βρίσκεται στην 5η θέση του ranking (αυτή τη στιγμή είναι η  Γαλλία, μια στον πρωταθλητή του εθνικού πρωταθλήματος με τον υψηλότερο συντελεστή στο ranking συλλόγων μεταξύ εκείνων των πρωταθλητών που δεν έχουν προκριθεί αυτόματα στην τελικά φάση και δύο εισιτήρια στους συλλόγους με την υψηλότερη βαθμολογία από εκείνους που δεν έχουν προκριθεί αυτόματα στη φάση των ομίλων.
  4. Για την πρόκριση στους «16», οι οκτώ πρώτες ομάδες θα προκρίνονται απευθείας, ενώ οι ομάδας από την 9η έως την 24η θέση θα παίζουν play off. Οι οκτώ σύλλογοι που θα περάσουν τα play off θα προχωρήσουν στη φάση των «16». Το Champions League 
  5. Οι ομάδες που θα κατατάσσονται από την 25η θέση και κάτω θα αποκλείονται και δεν θα πηγαίνουν στο Europa League. 
  6. Οι οκτώ σύλλογοι που περάσουν από τα play offs θα προχωρήσουν στη φάση των «16» όπου θα αντιμετωπίσουν ο καθένας έναν από τους κορυφαίους οκτώ πρώτους της πρώτης φάσης. Από την φάση των «16» και έπειτα, η διοργάνωση θα διατηρήσει τη σημερινή της μορφή, χωρίς να αλλάζει κάτι.
hxonews

Κοινή θέση Ινφαντίνο (FIFA) και Τσέφεριν (UEFA) κατά της ELS

Bloomberg: Ετοιμάζει και οικονομική απάντηση η UEFA;

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, η UEFA είναι κοντά σε συμφωνία με αγγλικό fund για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 4,5 έως 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως απάντηση στη συνεργασία ELS-JP Morgan.

Την είδηση επιβεβαιώνουν και γαλλικά μέσα και, ουσιαστικά, μια τέτοια συμφωνία θα σημαίνει ότι οι ομάδες θα εισπράττουν αρκετά υψηλότερα ποσά από τη συμμετοχή τους στο Champions League.

efsyn.gr