Καταυλισμούς προσφύγων βομβαρδίζει η Άγκυρα

2:51 μ.μ. - Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019
02:11 μ.μ. - Κυρ, 10/51/2019
Image: Καταυλισμούς προσφύγων βομβαρδίζει η Άγκυρα

Εκκενώνονται καταυλισμοί προσφύγων, λόγω βομβαρδισμών - Έκλεισε και το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στη ΒΑ Συρία

Μαζικές εκκενώσεις καταυλισμών με εκτοπισμένους, που βομβαρδίστηκαν στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσαν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές στην περιοχή. Θα απομακρυνθούν συνολικά 20.000 άνθρωποι.
 
Ο καταυλισμός στη Μαμπρούκα, με περισσότερους από 7.000 εκτοπισμένους θα εκκενωθεί και γίνονται συνομιλίες για τη μετακίνηση κι άλλου καταυλισμού στην Αΐν Ίσα, στον οποίο διαμένουν 13.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και οικογένειες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, μετά τον βομβαρδισμό και των δύο, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
 
Ο καταυλισμός της Μαμπρούκα, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την τουρκική μεθόριο, θα εκκενωθεί και οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί, θα μετακινηθούν στον καταυλισμό της Αλ Αρίσα, που βρίσκεται νότια της πόλης Χασακέ, διευκρινίζουν οι αρχές αυτές και σημειώνουν ότι στον δεύτερο καταυλισμό, στην Αΐν Ίσα, βρίσκονται 785 συγγενείς μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.
 
"Τώρα διεξάγονται συνομιλίες με τους αρμόδιους φορείς, για να βρεθεί μια λύση ή μια εναλλακτική τοποθεσία για την μετακίνηση του καταυλισμού", καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Την ίδια ώρα, οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι 22 από τους μαχητές τους σκοτώθηκαν προχθές Τετάρτη και χθες Πέμπτη, κατά την επίθεση της Τουρκίας και των συμμαχικών της συριακών ανταρτικών δυνάμεων.
 
Έκλεισε, λόγω βομβαρδισμών, το μόνο δημόσιο νοσοκομείο στη ΒΑ Συρία
Τουρκικά αεροπλάνα και πυροβολικό πλήττουν και σήμερα στόχους της κουρδικής πολιτοφυλακής, κατά την τρίτη ημέρα της τουρκικής επίθεσης που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.
 
Το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της βορειοανατολικής Συρίας, στην Ταλ Αμπιάντ, αναγκάστηκε να κλείσει, αφού τα περισσότερα μέλη του προσωπικού του έφυγαν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας, τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF), αναφερόμενοι στη μεθοριακή πόλη για την οποία είπαν ότι τώρα είναι ουσιαστικά έρημη.
 
«Καθώς ήταν το μόνο δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή, το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ διαδραμάτιζε κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων της πόλης και των γύρω περιοχών, πρόσθεσε η γαλλική φιλανθρωπική οργάνωση.
 
«Με τις υγειονομικές υπηρεσίες ήδη να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού, οι εκτοπισμοί και οι τραυματισμοί που προκαλούνται από τις συγκρούσεις, είναι πιθανό να προσθέσουν επιπλέον πίεση στους ήδη περιορισμένους πόρους των νοσοκομείων», τόνισε ο Ρόμπερτ Όνους, αρμόδιος των MSF για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στη Συρία.
 
Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από τη Ρας Αλ-Αΐν και την Ταλ Αμπιάντ έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας της κλιμακούμενης βίας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, που βοηθάει να τραφούν σχεδόν 650.000 άνθρωποι στη βορειοανατολική Συρία.
 
Εκτός τόπου για τον Τουσκ, οι απειλές Ερντογάν
«Εκτός τόπου» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω Twitter, τις απειλές του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα στείλει εκατομμύρια προσφύγων στην Ευρώπη.
 
«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η βασική ανησυχία μας είναι πως οι πράξεις της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ακόμα μία ανθρωπιστική καταστροφή. Και δεν θα δεχτούμε ποτέ οι πρόσφυγες να εργαλειοποιούνται και να χρησιμοποιούνται για να μας εκβιάζει. Οι χθεσινές απειλές του Προέδρου Ερντογάν είναι εντελώς εκτός τόπου», έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ στο Twitter.
 
«Καμπανάκι» για το ΙΚ και από τον Πούτιν
Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία, μπορεί να δραπετεύσουν από τη φυλακή, ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει εκεί η Τουρκία, προειδοποίησε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, όπως μετέδωσε το Ιντερφάξ.
 
Μιλώντας, κατά την επίσκεψή του στο Τουρκμενιστάν, ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε πως δεν είναι σίγουρος ότι η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει υπό έλεγχο την κατάσταση, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
 
Χιλιάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται από τους Κούρδους, υπάρχει κίνδυνος να ανακτήσουν την ελευθερία τους, «είναι μια πραγματική απειλή για εμάς, για εσάς, διότι πού θα πάνε και πώς;», είπε ο  Πούτιν στη διάρκεια συνόδου κορυφής πρώην σοβιετικών χωρών. «Δεν είμαι σίγουρος πως ο τουρκικός στρατός μπορεί να ελέγξει την κατάσταση», υπογράμμισε.
 
Αυτοσυγκράτηση ζητάει ο Γενς, στήριξη από το ΝΑΤΟ ο Μεβλούτ
Αυτοσυγκράτηση συνέστησε, στο μεταξύ, στην Άγκυρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία.
 
«Αν και η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της, αναμένουμε από αυτή να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση», τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
«Τον ενημέρωσα για τις σοβαρές μου ανησυχίες αναφορικά με την επιχείρηση αυτή και για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής», σημείωσε ο γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και πρόσθεσε ότι «δεν θα πρέπει να κινδυνεύσουν» οι πρόοδοι που έχουν καταγραφεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Οι μαχητές του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) δεν πρέπει να καταφέρουν να αποδράσουν», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.
 
Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι αναμένει από τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ να σταθούν στο πλευρό της στην εν εξελίξει «νόμιμη» επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία.
 
«Το να αναμένουμε από τους συμμάχους μας να επιδείξουν αλληλεγγύη είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα», εξήγησε. «Δεν αρκεί να λέτε: “Κατανοούμε τις νόμινες ανησυχίες σας”. Θέλουμε να δούμε ξεκάθαρη αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός.
 
 
 
efsyn.gr