Κατάρ-gate - La Repubblica: Άρχισε να μιλάει ο Παντσέρι - Ποιους «δίνει» για το σκάνδαλο

10:17 π.μ. - Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022
10:12 π.μ. - Τετ, 21/17/2022
Image: Κατάρ-gate - La Repubblica: Άρχισε να μιλάει ο Παντσέρι - Ποιους «δίνει» για το σκάνδαλο

Διαπραγματεύεται συμφωνία για να «πέσει στα μαλακά» - Ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών για την αποκάλυψη του κυκλώματος

Στα όσα φέρεται να έχει πει στους Βέλγους εισσαγελείς ο Αντόνιο Παντσέρι, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, θεωρούμενος ως «εγκέφαλος του Κατάρ-gate, αναφέρεται σήμερα Τετάρτη (21/12) η ιταλικη εφημερίδα La Repubblica.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Παντσέρι εμφανίζεται να επιχειρεί να κάνει μια συμφωνία για να πέσει στα πιο «μαλακά», δίνοντας και ονόματα. Κατά το δημοσίευμα o Παντσέρι είπε, μεταξύ άλλων, στους εισαγγελείς ότι «σε αντάλλαγμα θα παίρναμε 50.000 ευρώ».

Ο Παντσέρι εμφανίζεται, επίσης κατά το δημοσίευμα, πρόθυμος να συνεργαστεί και να δώσει πληροφορίες για άλλους ευρωβουλευτές «με πρώτον από όλους τον Φραντσέσκο Κοτζολίνο από το Δημοκρατικό Κόμμα. Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής φέρεται να «καίει» και τον έτερο σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, για τον οποίο είπε «επισκέφθηκε το Κατάρ», αλλά και την Μαρία Αρένα για την οποία είπε «ξέρω ότι πήγε μια φορά στο Κατάρ και πήρε δώρα».

hxonews

Ο Παντσέρι φέρεται, επίσης, να επιβεβαιώνει τον ρόλο του πρεσβευτή του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, ως ο ενδιάμεσος ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας με τους Ιταλούς που εμπλέκονται στο Qatargate.

Στην κατάθεσή του ο «εγκέφαλος» του σκανδάλου διαφθοράς φέρεται, σύμφωνα με τη La Reppublica, να εξηγεί ότι η «συμφωνία» βάσει της οποίας κινήθηκε η ομάδα του στην οποία συμμετείχε ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, και για την οποία γνώριζε, κατά ιταλικά δημοσιεύματα, και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, προέκυψε το 2019 όταν δεν επανεξελέγη, δηλαδή, ευρωβουλευτής.

Κατά την εκτίμηση των ιταλών δημοσιογράφων πρόκειται για μια «αμυντική» προσπάθεια του Παντσέρι για να πείσει τους εισαγγελείς ότι δεν πήρε λεφτά την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτής. Ο ίδιος, δε, φέρεται να έχει πει ότι «τα χρήματα στο σπίτι μου δεν προορίζονταν για κάποιον άλλο».

Τα 700.000 ευρώ σε 50ευρα που βρέθηκαν σε επτά πακέτα μέσα σε βαλίτσα κάτω από το κρεβάτι αλλά και σε χρηματοκιβώτιο στο σαλόνι του σπιτιού του Παντσέρι, είναι, εξάλλου, το στοιχείο που για την ώρα αποτελεί το ισχυρότερο «χαρτί» του εισαγγελέα διαφθοράς του Βελγίου, Μισέλ Κλεζ, που συντονίζει τις έρευνες.

Ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών

Η ιταλική εφημερίδα στο δημοσίευμά της αναφέρεται, επίσης, σε ένα δισέλιδο έγγραφο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία και στο οποίο περιγράφεται ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών στην αποκάλυψη του Κατάρ-gate. Στο έγγραφο, κατά το δημοσίευμα, γίνεται λόγος για μυστικούς πράκτορες που μπήκαν στο σπίτι του Παντσέρι και το έψαξαν ανοίγοντας από ντουλάπες μέχρι το μικρό χρηματοκιβώτιο.

Οι πράκτορες αυτοί, κατά τη La Repubblica, αφού έβγαλαν φωτογραφίες στη συνέχεια αποχώρησαν βάζοντας όλα τα αντικείμενα στη θέση τους τοποθετώντας παντού «κοριούς». Για επτά μήνες τα 700.000 ευρώ παρέμειναν ανέγγιχτα αν και στην τελική καταμέτρηση έλειπαν 100.000 ευρώ.

Στα έγγραφα αυτά, δε, υπάρχει η ημερομηνία 26 Απριλίου, στοιχειό που κατά τη La Repubblica, εξηγεί ότι οι έρευνες των βελγικών αρχών είχαν φτάσει σε ένα σημείο καμπής την άνοιξη και τότε ενημερώθηκε το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του Βελγίου.

Η ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι στην περίπτωση της Εύας Καϊλή το σημείο-κλειδί ήταν τα χρήματα που βρέθηκαν στη βαλίτσα του πατέρα της όταν οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν στις 9 Δεκεμβρίου έξω από ξενοδοχείο των Βρυξελών με την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή να φέρεται να έχει ομολογήσει ότι ήταν αυτή που του έδωσε οδηγίες να τα κρύψει.

protothema.gr