Κατακτούν και την αγορά της Ολλανδίας τα αγγούρια της Ιεράπετρας
"Ιεραπετρίτικη Γη"- Αισιόδοξο το ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου σύμφωνα με τον Φώντα Δουλούμη μέλος του Δ.Σ. του Α.Σ. Ανατολή
Αγροτικά θέματα γύρω από τον χώρο των κηπευτικών αναλύθηκαν στην εκπομπή του Ηχώ «Ιεραπετρίτικη Γη» που μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 11.00 και κάθε Σάββατο στις 9.00. Καλεσμένος της εκπομπής ο κ. Φώντας Δουλούμης μέλος του Δ.Σ. του Α.Σ. Ανατολή.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε όλα τα προϊόντα έχουν μπει στην παραγωγή εκτός από την τομάτα καθώς φυτεύτηκε όψιμα. Τα αγγούρια είναι στην παραγωγή, στο 95%. Ο καιρός είναι καλοκαιρινός και η απόδοση των φυτών δεν είναι η αναμενόμενη. Είναι δηλαδή μειωμένη. Αυτό μπορεί να είναι κακό για τους παραγωγούς αλλά έχει φέρει μια ισορροπία στις τιμές. Ο Δεκέμβρης περιμέναμε να είναι δύσκολος, να φέρει κρύα, αλλά φαίνεται δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο ούτε εδώ ούτε στην Ισπανία. Η αγορά πάντως «τραβά προϊόντα». Υπάρχει δηλαδή ικανοποιητική ζήτηση στα εξαγώγιμα προϊόντα μας. Από την άλλη, η εσωτερική αγορά στα κηπευτικά είναι υπό κατάρρευση. Το ίδιο ήταν και πέρυσι. Για αυτό και οι παραγωγοί στρέφονται στη φύτευση προϊόντων που προορίζονται ως εξαγώγιμα. Η ποιότητα των προϊόντων είναι πολύ καλή, πάντα όμως θα λέμε ότι πρέπει να προσέχουμε τις συσκευασίες, να είμαστε συνεπείς στις συμφωνίες μας, να μην έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Ως Συνεταιρισμός έχουμε καταφέρει και προωθούμε τα προϊόντα μας σε διάφορους προορισμούς και το ενδιαφέρον είναι ότι καταφέραμε να εισχωρήσουμε σε νέες αγορές ακόμα και στην Ολλανδία , ανέφερε ο κ. Δουλούμης.
Στάθηκε στη συνέχεια στις ασθένειες και τις ιώσεις που μπορεί να πλήξουν τις καλλιέργειες αλλά και στο θέμα της έλλειψης των εργατών γης. Πρόσθεσε ότι το κόστος παραγωγής σταθεροποιήθηκε φέτος λόγω κάποιας μείωσης που καταγράφηκε στα λιπάσματα. Το κόστος για το μεροκάματο εργατών έχει αυξηθεί. Επιπλέον εργάτες δεν γνωρίζουν την δουλειά και αυτό είναι ένα μείον. Πολλοί παρατούν τα θερμοκήπιά τους ή καλλιεργούν λιγότερα στρέμματα. Τα δίνουν σε άλλους που έχουν εργάτες ή τα δίνουν σε οικονομικούς μετανάστες να τα καλλιεργήσουν. Η έλλειψη εργατικών χεριών αποτυπώνεται στην τοπική οικονομία και την τοπική αγορά. Ο κόσμος δεν κυκλοφορεί και πως να το κάνει, όταν ο αγρότης είναι όλη μέρα στο θερμοκήπιο. Εδώ πρέπει να προστεθεί και η αγωνία για επάρκεια νερού και μέσα σε αυτό το περιβάλλον του ζούμε η ανάγκη έργων είναι επιτακτική. Ο κύκλος εργασιών που κάνει η Ιεράπετρα στα θερμοκήπια και τις ελιές είναι πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δημιουργεί έναν κύκλο ΦΠΑ δηλαδή έσοδα στο κράτος. Αντί να διαθέσουν από αυτά ένα μέρος για να γίνουν έργα, βλέπουμε τα συνοδά έργα του φράγματος Μπραμιανών να απεντάχθηκαν.