Καταιγίδα κεραυνών έκαψε τη Θάσο

10:17 π.μ. - Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
10:12 π.μ. - Παρ, 09/17/2016
Image: Καταιγίδα κεραυνών έκαψε τη Θάσο

Μια πρωτοφανής επιχείρηση από την ξηρά και από τον αέρα εξελίχθηκε όλη τη μέρα χθες στη Θάσο

Προκειμένου να τιθασευθούν τα τέσσερα μεγάλα πύρινα μέτωπα που έκαιγαν ανεξέλεγκτα σε ισάριθμες περιοχές του νησιού, κατακαίγοντας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με δάση, ελαιώνες, γεωργικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ζώα αλλά και τουλάχιστον 11 σπίτια.
 
Σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων εναέριων μέσων της χώρας είχε ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες, μαζί με εκατοντάδες πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους
 Σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων εναέριων μέσων της χώρας είχε ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες, μαζί με εκατοντάδες πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους
Σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων εναέριων μέσων της χώρας, αποτελούμενο από συνολικά 15 πτητικά μέσα (7 αεροσκάφη Καναντέρ, 2 Πετζετέλ και 6 ελικόπτερα) είχε ριχτεί στη μάχη από νωρίς, μαζί με δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα και εκατοντάδες πυροσβέστες, εθελοντές, στρατιώτες, πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές, υπαλλήλους του Δήμου Θάσου και κατοίκους.
Πέντε πυροσβέστες τραυματίστηκαν στο έργο της κατάσβεσης, με δύο εξ αυτών να μεταφέρονται στο νοσοκομείο, ο ένας με κάταγμα στο πόδι και ο δεύτερος με τραύμα στο μάτι. Το νησί δέχτηκε την πύρινη εισβολή σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα από τις 6 τα ξημερώματα έως τη 1.30 το μεσημέρι του Σαββάτου, μέσω μιας «καταιγίδας κεραυνών» που το έπληξε, χωρίς να συνοδεύεται από βροχή.
Οι περιοχές της Αλυκής (στα νοτιοανατολικά του νησιού), του Πρίνου (στα βορειοδυτικά), των Λιμεναρίων (στα νοτιοδυτικά) και του Θεολόγου (στο κέντρο) παραδόθηκαν στις φλόγες μέσα σε λίγες ώρες και σήμαναν συναγερμό.
Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν μετέτρεψαν το μισό νησί σε πραγματική πύρινη κόλαση, ξυπνώντας μνήμες από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τη Θάσο το 1985, η οποία είχε μετατρέψει την καταπράσινη Θάσο σε κρανίου τόπο. Πολλές από τις δασικές εκτάσεις που καίγονται από το Σάββατο αποτελούν αναδασώσεις από τις καταστροφές εκείνης της περιόδου.
Σύμφωνα με τους κατοίκους και τον δήμαρχο του νησιού, Κωνσταντίνο Χατζηεμμανουήλ, ο κρατικός μηχανισμός δεν κινητοποιήθηκε άμεσα για να προλάβει την επέκταση των τεσσάρων πύρινων μετώπων, με αποτέλεσμα αυτά να καταστούν ανεξέλεγκτα και να κινηθούν απειλητικά προς κατοικημένες περιοχές. Σε αυτό συνετέλεσε και η μεγάλη φωτιά που μαινόταν ανεξέλεγκτη την ίδια ώρα στο Αγιον Ορος, κοντά στη Μονή Χιλανδαρίου, η οποία απαιτούσε τη διάθεση σημαντικών δυνάμεων πυρόσβεσης στη συγκεκριμένη περιοχή.
Νύχτα τρόμου
Η Θάσος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στη συνέχεια έζησαν νύχτα τρόμου οι κάτοικοι των δίδυμων παραδοσιακών ορεινών χωριών Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι, στα βορειοδυτικά του νησιού, που εκκενώθηκαν από το απόγευμα του Σαββάτου, με τις φλόγες να πλησιάζουν στα πρώτα σπίτια και να καταστρέφουν τελικά οκτώ από αυτά. Σε κίνδυνο βρέθηκε και ο Πρίνος, χωρίς τελικά να χρειαστεί εκκένωση, ενώ εκκενώθηκαν επίσης τα Μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονος και του Αρχαγγέλου. Αλλα τουλάχιστον τρία σπίτια κάηκαν στη Θυμωνιά, στην περιοχή της Αλυκής, όπου καταστράφηκε ολοσχερώς και μια ταβέρνα, ενώ και στα 4 μέτωπα βρέθηκαν σε πύρινο κλοιό κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ζώα και αγροικίες. Η πυρκαγιά ήταν ορατή από την Καβάλα.
Χθες το πρωί, με το πρώτο φως της ημέρας, οι δυνάμεις πολλαπλασιάστηκαν με την προσθήκη και 15 εναέριων μέσων, ενώ συνολικά ρίχτηκαν στη μάχη 170 πυροσβέστες, 73 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντές, 36 στρατιώτες, υπάλληλοι του δήμου και κάτοικοι. Η βροχή που ξεκίνησε το πρωί και θεωρήθηκε αρχικά ως δώρο εξ ουρανού τελικά περιορίστηκε σε μια ψιχάλα που δεν βοήθησε στο έργο της κατάσβεσης. Αντίθετα σύμμαχος ήταν η εξασθένηση των ανέμων.
Στη Θάσο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός για να επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά. Χθες έφτασαν στο νησί νωρίς το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, οι οποίοι είδαν από κοντά την κατάσταση και ενημερώθηκαν για την επιχείρηση σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή τοπικών παραγόντων.
Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την ελπίδα ότι έως τη νύχτα η κατάσταση θα είχε τεθεί υπό έλεγχο, ενώ ο Β. Αποστόλου δεσμεύθηκε πως με την κατάσβεση όλων των εστιών θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και καταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες. Με τον δήμαρχο Θάσου, Κ. Χατζηεμμανουήλ, επικοινώνησε το μεσημέρι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση και να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους. Ο δήμαρχος δεν έκρυψε την αγωνία του για την επόμενη μέρα, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων εν όψει του χειμώνα, κάτι που έθεσε επιτακτικά στη σύσκεψη με το κυβερνητικό κλιμάκιο.
Χθες το απόγευμα, με τα μέτωπα της φωτιάς να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, οι προσπάθειες κατάσβεσης είχαν επικεντρωθεί στο ορεινό χωριό Ραχώνι, στα βόρεια του νησιού, με τις φλόγες να έχουν πλησιάσει τα πρώτα σπίτια σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων.
Στο Αγιον Ορος η φωτιά είχε τεθεί υπό έλεγχο από νωρίς το πρωί. Στην περιοχή εξακολουθούσαν να επιχειρούν 17 οχήματα με 34 άνδρες και άλλα 34 άτομα πεζοπόρο τμήμα, προκειμένου να σβήσουν μικρές επικίνδυνες εστίες σε δύσβατα σημεία και να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.