Καταγράφονται οι υγειονομικές ανάγκες των πολιτών στον Άγιο Νικόλαο

10:33 π.μ. - Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022
10:09 π.μ. - Πέμ, 29/33/2022
Image: Καταγράφονται οι υγειονομικές ανάγκες των πολιτών στον Άγιο Νικόλαο

Υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αγίου Νικολάου και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γ. Κοντάκη, η προγραμματική σύμβαση που προετοιμαζόταν τον τελευταίο χρόνο από την Ιατρική Σχολή σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Δήμου και την Αντιδήμαρχο Δημόσιας Υγείας Ευαγγελία Φανουράκη, σχετικά με την καταγραφή των υγειονομικών αναγκών των δημοτών του Αγίου Νικολάου και την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ιδιαίτερα στις νέες συνθήκες που οδήγησε η πανδημία.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής:

"Ο Δήμος Αγίου Νικολάου - στο πλαίσιο του αναπτυξιακού του ρόλου - και το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Ιατρική Σχολή, με την Προγραμματική αυτή Σύμβαση, συνεργάζονται για την ανάπτυξη του ευαίσθητου τομέα της υγείας των πολιτών.

Στην περίοδο της πανδημίας, συζητήθηκε η συμβολή των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για την αντιμετώπιση της, και υπογραμμίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης ενός σχεδίου ολοκληρωμένων δράσεων στην κοινότητα με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η ανάπτυξη των υπηρεσιών ΠΦΥ στις αστικές περιοχές στη χώρα μας δεν έχει ολοκληρωθεί κεντρικά και υπάρχει χώρος για συμπληρώσεις και παρεμβάσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση. Η αναγκαιότητα καταγραφής των αναγκών υγείας των δημοτών του Δήμου Αγίου Νικολάου και η διατύπωση πρότασης για την στήριξη των δομών υγείας με τη συμβολή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης εκτιμήθηκε από τον Δήμο Αγίου Νικολάου ως το πρώτο σημαντικό βήμα, το οποίο και θα αποτελέσει τον Στρατηγικό Σχεδιασμό σε θέματα Δημόσιας Υγείας του Δήμου, όπως άλλωστε καλεί όλους τους Δήμους να πράξουν μέσω του Δικτύου Υγειών Πόλεων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σκοπός της προτεινόμενης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αγίου Νικολάου και του Πανεπιστημίου Κρήτης (ατρική Σχολή) είναι η καταγραφή των αναγκών υγείας των πολιτών του Δήμου Αγίου Νικολάου (δημιουργία προφίλ υγείας του πληθυσμού) και η διατύπωση πρότασης για τη στήριξη δομών υγείας και κοινωνικής φροντίδας που λειτουργούν στα όρια του (στρατηγικός σχεδιασμός), αλλά και τη βελτίωση της κατάστασης υγείας των δημοτών.

Οι επιμέρους αντικειμενικοί στόχοι που εξυπηρετούνται αφορούν στην :

(α) καταγραφή των υπηρεσιών των δομών υγείας και κοινωνικής φροντίδας που λειτουργούν στα όρια του Δήμου Αγίου Νικολάου

(β) εκτίμηση των αναγκών υγείας των δημοτών

(γ) υποβολή προτάσεων για την υποστήριξη των δομών υγείας και για την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας αλλά και της υγείας του δημοτών, καθώς και στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Το έργο που βρίσκεται υπό την πανεπιστημιακή καθοδήγηση του κ. Χρήστου Λιονή Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα παρακολουθείται επίσης από στελέχη του Δήμου Αγίου Νικολάου με ευθύνη της Αντιδημάρχου κ. Ευαγγελίας Φανουράκη.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, μεταξύ άλλων ανέφερε : “ Με την υπογραφή της σύμβασης αυτής, φαίνεται ξεκάθαρα ότι το όραμα και ο σχεδιασμός της παρούσας δημοτικής αρχής είναι μακρόπνοος και όχι επιφανειακός. Χαίρομαι ιδιαίτερα, για την διεύρυνση της συνεργασίας μας με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ με την παρούσα προγραμματική σύμβαση ο Δήμος , έχοντας στο εξής επίσημα τεκμηριωμένα στοιχεία από το κατεξοχήν αρμόδιο όργανο - την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης – θα στηρίξει τις δομές υγείας, μεριμνώντας παράλληλα για την “τακτοποίηση” ανάλογων θεμάτων του Δήμου”.

cretalive.gr