Καταγγέλλουν παράνομη περίφραξη και διεκδικούν ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα

10:02 π.μ. - Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020
10:10 π.μ. - Τετ, 21/02/2020
Image: Καταγγέλλουν παράνομη περίφραξη και διεκδικούν ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα

Τι απαντά η νομικός Σοφία Τσαγκαράκη εκπρόσωπος του ξενοδοχείου Robinson Club Ιεράπετρα

Ένα θέμα που και στο παρελθόν έχει απασχολήσει κατοίκους που κατοικούν ή έχουν περιουσία στην περιοχή Κουτσουνάρι όπου κατασκευάστηκε πρόσφατα μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα είναι αυτό της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία. Σύμφωνα με όσα δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο κ. Στέφανος Πατελάκης στο τέρμα της Μεγάλης Παραλίας υπάρχει μια διάβαση εδώ και πολλές δεκαετίες. Ωστόσο με την κατασκευή του ξενοδοχείου οι ιδιοκτήτες του προχώρησαν στην τοποθέτηση πόρτας που δεν επιτρέπει την πρόσβαση των πολιτών στην παραλία. Έτσι ενώ το σπίτι τους είναι λίγα λεπτά από τη θάλασσα αναγκάζονται να διανύσουν 2 χιλιόμετρα για να πάνε από άλλο σημείο πρόσβασης. Η άδεια προβλέπει ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία. Επιπλέον όσοι επιθυμούν να περάσουν από το σημείο υποχρεούνται να δώσουν τα στοιχεία τους στον υπάλληλος security του ξενοδοχείου που τους ζητά, ανέφερε ο κ. Πατελάκης.

Από την πλευρά της η κα Σοφία Τσαγκαράκη νομικός, εκπρόσωπος της ξενοδοχειακής εταιρείας ανέφερε πως ό,τι έχει κάνει η εταιρία είναι με βάση τον νόμο και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές. Υποστήριξε ότι η πόρτα δεν είναι κλειδωμένη και υπάρχει σχετική ενημερωτική πινακίδα οτι η πόρτα ανοίγει. Τοποθετήθηκε για λόγους ασφαλείας των ενοίκων του ξενοδοχείου αλλά και των περαστικών καθώς και ως μέτρο πρόληψης στο πλαίσιο προστασίας από τον κορωνοϊό. Η πρόσβαση στη θάλασσα είναι ελεύθερη. Εκεί δεν υπήρχε δρόμος, υπήρχαν ιδιοκτησίες και έγινε διαμόρφωση από τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου. Ο δρόμος που φτάνει μέχρι την ιδιοκτησία είναι προς κοινή χρήση. Το υπόλοιπο τμήμα έχει παραχωρηθεί ως πρόσβαση λόγω δουλείας διάβασης. Θα μπορούσε το ξενοδοχείο να δώσει πρόσβαση από κάποιο άλλο σημείο, εξήγησε από πλευράς της. Ως προς την κάμερα που έχει τοποθετηθεί είπε ότι έχει τοποθετηθεί νόμιμα στο πλαίσιο της ασφάλειας.

Για το θέμα τοποθετήθηκε ακόμη ο κ. Μιχάλης Λιαπάκης μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Ιεράπετρας λέγοντας ότι σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ιεράπετρας η πρόσβαση στην παραλία θα πρέπει να γίνεται χωρίς εμπόδια. Έχει μπει κάμερα και δεν κοιτάζει την περιουσία του ξενοδοχείου αλλά σε δημόσιο χώρο. Δεν διαφωνούμε με την επένδυση, ζητάμε να τηρούνται αυτά που έχουν συμφωνηθεί και προβλέπονται, ανέφερε.

Για το θέμα με μια πιο ευρεία έννοια μίλησε και ο κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης αγρότης, πρώην πρόεδρος του ενιαίου αγροτικού συλλόγου λέγοντας ότι χρόνια πριν, φορείς του τόπου αγανακτισμένοι για τις συνέπειες από τις αλλαγές που έγιναν και εισχωρήθηκαν δικαιώματα των δήμων στις αιγιαλίτιδες ζώνες στην Κτηματική Υπηρεσία έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για το ότι θα έρχονταν τέτοιου είδους περιστατικά όπως αυτό με τη ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα. Μάλιστα υπήρξαν αντιδράσεις όμως ο κόσμος τότε δεν συμμετείχε. Δυστυχώς τα βλέπουμε τώρα μπροστά μας και έχουμε και άλλα τέτοια παραδείγματα, ανέφερε.