Καταγγελίες Μ. Παπαδοπετράκη για αδιαφάνεια στο Γηροκομείο Ιεράπετρας

12:21 μ.μ. - Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020
12:12 μ.μ. - Τετ, 30/21/2020
Image: Καταγγελίες Μ. Παπαδοπετράκη για αδιαφάνεια στο Γηροκομείο Ιεράπετρας

Τι λένε στον Ηχώ 99,8 πρώην πρόεδροι του Γηροκομείου Γ. Αγγελάκης και Εμμ. Χατζάκης και η πρώην εργαζόμενη Ε. Μαλλιωτάκη

Την παραίτησή του από το Δ.Σ. του Συλλόγου φίλων τρίτης ηλικίας υπέβαλε ο κ. Μιχάλης Παπαδοπετράκης ο οποίος είχε εκλεγεί στη θέση του ταμία. Ο κ. Παπαδοπετράκης σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 μίλησε για τους λόγους παραίτησης εξηγώντας ότι στόχος του καταρχάς ήταν να βοηθήσει στο Γηροκομείο, όπως μπορούσε. Παρέλαβαν ένα καράβι στη φουρτούνα και κατάφεραν να το φέρουν στη στεριά. Ο κόσμος της Ιεράπετρας στήριξε το Γηροκομείο. Εκείνο που τον ώθησε να πάρει την απόφαση της παραίτησης ήταν η έλλειψη συνεργασίας, η έλλειψη διαφάνειας και η μη καλή συνεργασία με τον πρόεδρο. Αν και ήταν ταμίας δεν γνώριζε που φεύγουν τα λεφτά. Κάποια στιγμή μάλιστα μπλοκαρίστηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του συλλόγου. Από ποιον άραγε; Αν και είχε δώσει εντολή να πληρωθούν οι εργαζόμενοι (16 τον αριθμό) τελικά έχουν μείνει απλήρωτοι για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκεμβρίου. Έχει πληρωθεί ωστόσο το δώρο Χριστουγέννων. Η έλλειψη διαφάνειας λοιπόν ήταν η βασική αιτία για την παραίτησή του. Πρόσθεσε ότι 31 Δεκεμβρίου τελειώνουν οι συμβάσεις των εργαζομένων οπότε τίθεται ένα σοβαρό θέμα τι θα γίνει από εκεί και έπειτα. Επίσης υπάρχει η υπόθεση με το εάν θα κλείσει η δομή που εκκρεμεί στα δικαστήρια και θα δικαστεί στις 18 του Γενάρη. Μετά από όλα αυτά και μετά και τις τόσες παραιτήσεις και άλλων μελών θεωρεί ότι δεν υφίσταται σύλλογος. Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα είναι άγνωστο εκτιμά όμως ότι το Γηροκομείο θα κλείσει.

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως όταν ανέλαβαν είχε διαπιστωθεί έλλειμα από προηγούμενη διοικητική υπάλληλο 8.800 ευρώ. Συμφωνήθηκε να απευθυνθούν σε ορκωτούς λογιστές αλλά ούτε το θέμα αυτό προχώρησε, ανέφερε. Είπε ακόμη ότι ο τζίρος του Γηροκομείου ήταν περίπου 600.000 ευρώ με υποχρεώσεις για ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές μισθοδοσία κλπ όμως το θέμα είναι το πως διαχειρίζεσαι τα χρήματα αυτά. Και εδώ ήταν από τα θέματα που υπήρχαν διαφωνίες στη διαχείριση. Τέλος σε ότι αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των ωφελούμενων είναι καλές το προσωπικό φροντίζει για το φαγητό και τις λοιπές ανάγκες. Κλείνοντας ευχαρίστησε τους Γεραπετρίτες που τον εμπιστεύθηκαν είπε ότι μέσα στο συμβούλιο υπήρχαν αξιόλογα άτομα , κάποιοι παραιτήθηκαν, και κάλεσε τον Δήμαρχο να παρέμβει και να αναλάβει τις ευθύνες του Δήμου.

-

Για τις εξελίξεις το θέμα του Γηροκομείου μετά και τις παραιτήσεις μελών και πρόσφατα του ταμία κ. Μιχάλη Παπαδοπετράκη η κα Εύη Μαλλιωτάκη πρώην εργαζόμενη στη δομή η οποία είχε διατελέσει και ταμίας του Συλλόγου φίλων τρίτης ηλικίας . Έκανε μια αναδρομή στο πως ξεκίνησε η λειτουργία του Ορφανουδάκειου Γηροκομείου και τη μετέπειτα σύσταση του Συλλόγου φίλων τρίτης ηλικίας. Όταν πάρθηκε η απόφαση ανακατασκευής του κτιρίου κανένας δεν σκέφτηκε που θα πάνε οι άνθρωποι αυτοί και με πρόχειρες διαδικασίες αναζητήθηκαν χώροι στέγασης της δομής. Το καταστατικό όμως δεν καλύπτει τη χρήση του. Το Γηροκομείο προσφέρει χρόνια τώρα, κοινωνικές υπηρεσίες. Καλύπτει μια κοινωνική ανάγκη. Όσα γίνονταν είχαν τη στήριξη της εκάστοτε δημοτικής αρχής, είπε ανάμεσα σε άλλα η κα Μαλλιωτάκη. Πρόσθεσε ότι εξ αρχής ως πρώην ταμίας διαφωνούσε με τον τρόπο που λειτουργούσε το Γηροκομείο. Έκανε λόγο για τρύπες και μάλιστα τεράστιες, για «μαύρα» ενοίκια, « μαύρες» πληρωμές εργαζομένων για υπερωρίες. Εδώ ήταν και η διαφωνία και η ίδια παραιτήθηκε από τη θέση του ταμία στον Σύλλογο. Τα θέματα στο Γηροκομείο είναι πολλά και θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σε πολλά επίπεδα, θέτοντας τον προβληματισμό τι θα γίνει με τους ανθρώπους που εξυπηρετούνται από τη δομή σε περίπτωση που αυτή κλείσει.

-

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε το μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του συλλόγου κ. Γιώργος Αγγελάκης ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος. Όπως υποστήριξε αν και επιδιώχθηκε εδώ και καιρό εκ μέρους της εξελεγκτικής επιτροπής να γίνει μια κοινή συνάντηση με το Δ.Σ. τελικά αυτό έγινε λίγο πριν λήξει το έτος. Η συνάντηση δεν έγινε με απόλυτους αριθμούς, μεταφέρεται αυτό για τη νέα χρονιά και η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα. Ειδικότερα σε σχέση με τα οικονομικά ο κ. Αγγελάκης είπε ότι μετά από τη συνάντηση το νέο έτος θα υπάρχει μια πιο σαφή εικόνα και όλα όσα ακούγονται θα πρέπει ξεκαθαρίσουν.

-

Επίσης μίλησε ο πρώην πρόεδρος κ. Μανώλης Χατζάκης λέγοντας ότι όταν ανέλαβε υπήρχε μια οικονομική δυσλειτουργία στο Γηροκομείο που προερχόταν από συγκεκριμένους λόγους τις αλλαγές στων κατώτατο μισθό αλλά και το πολύ παλιό χρέος για ασφαλιστικές εισφορές. Μίλησε για την προσπάθεια που έγινε επί των ημερών τους και σχολίασε την οικονομική κατάσταση και διαχείριση της δομής.