
Ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, Αντώνης Πετράκης και ο πρώην πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καβουσίου, Αντώνης Φουντουλάκης, στον Ηχώ 99,8
Ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, Αντώνης Πετράκης, μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» του Ηχώ 99,8 και κατήγγειλε πλήρη αδιαφάνεια και κακοδιοίκηση στον Συνεταιρισμό Καβουσίου.
Την πλήρη εικόνα διάλυσης του Συνεταιρισμού Καβουσίου περιέγραψε ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, κ. Αντώνης Πετράκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» του Ηχώ 99,8. Με λόγο αιχμηρό αλλά θεσμικά τεκμηριωμένο, ο κ. Πετράκης αποκάλυψε σωρεία διοικητικών και οικονομικών παρεκτροπών που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υπόσταση και τη νομιμότητα του συνεταιρισμού.
«Καμία διαφάνεια, καμία λογοδοσία»
Ο κ. Πετράκης δήλωσε πως από το 2018, οπότε και ανέλαβε καθήκοντα, έχει απευθυνθεί επανειλημμένα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με εκθέσεις και αιτήματα για έλεγχο. Παρόλα αυτά, όπως τόνισε, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ανταπόκριση, με το Υπουργείο να επικαλείται φόρτο εργασίας και έλλειψη προσωπικού.
«Ο συνεταιρισμός λειτουργεί χωρίς εγκεκριμένους ισολογισμούς από το 2022. Δεν έχουν παρουσιαστεί ούτε καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσης, ούτε έχει υπάρξει απαλλαγή των διοικητικών συμβουλίων. Ό,τι γίνεται είναι επί της ουσίας παράνομο», τόνισε.
«Μαύρα μεροκάματα σε μια επιχείρηση με Γ’ κατηγορίας βιβλία»
Με λόγια που προκαλούν αίσθηση, ο κ. Πετράκης έκανε λόγο για πληρωμές εργαζομένων «μαύρα», δηλαδή χωρίς συμβάσεις ή επίσημες διαδικασίες, σε έναν συνεταιρισμό που διατηρεί βιβλία Γ’ κατηγορίας και θα έπρεπε να λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια.
«Λειτουργούμε σαν να είμαστε σε άλλες εποχές. Βάζουμε ανθρώπους να δουλέψουν και τους πληρώνουμε στο χέρι, εκτός λογιστηρίου. Αυτό δεν είναι συνεταιρισμός, είναι χάος», υπογράμμισε.
Χρέη άνω των 400.000 ευρώ χωρίς επενδύσεις
Το οικονομικό αδιέξοδο είναι ολοφάνερο, με τον κ. Πετράκη να αποκαλύπτει ότι τα χρέη του συνεταιρισμού υπερβαίνουν τις 400.000 ευρώ, χωρίς να έχει γίνει ούτε μία ουσιαστική επένδυση.
«Δεν φτιάχτηκε τίποτα. Ούτε δίκτυα, ούτε υποδομές. Αντιθέτως, εγκαταστάσεις διαλυμένες, εργοστάσιο απαρχαιωμένο, και οι παραγωγοί να μην μπορούν να ποτίσουν τα φυτά τους. Κι όμως, κάποτε ο συνεταιρισμός μας μπορούσε να σταθεί και να δώσει ανάπτυξη», είπε με έμφαση.
Κακοπληρωτές, πελατειακές σχέσεις και "ρουσφέτια"
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν και για την εσωτερική λειτουργία, καταγγέλλοντας πελατειακές λογικές, με κακοπληρωτές που χρόνια δεν εξοφλούν τις οφειλές τους, και διοίκηση που αρνείται να τους επιβάλει κυρώσεις.
Μάλιστα, χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την πρόθεση διαγραφής του 90% των προστίμων από το Διοικητικό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι «οι συνεπείς πληρώνουν για τους συστηματικούς παραβάτες».
Ο πρόεδρος δηλώνει: «Είμαι εδώ όχι για να δικάσω, αλλά για να αποκαταστήσω τη θεσμική τάξη»
Ο κ. Πετράκης υπογράμμισε επανειλημμένα ότι δεν στοχοποιεί πρόσωπα αλλά πράξεις και διαχειριστικές πρακτικές. «Δεν είμαι εδώ για να καταδικάσω κανέναν. Δεν είμαι δικαστής. Αλλά η θεσμική αδράνεια, η διαρκής απαξίωση του εποπτικού ρόλου και η κατάργηση κάθε λογοδοσίας, δεν μπορούν να συνεχιστούν», είπε.
Ζήτησε ξανά τη διεξαγωγή εμπεριστατωμένου οικονομικού ελέγχου από ορκωτούς λογιστές και τόνισε ότι η μοναδική διέξοδος είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας και της διαφάνειας.
Απώλεια εμπιστοσύνης από τους συνεταίρους και την κοινωνία
Η κατάσταση έχει ήδη οδηγήσει σε δραματική απώλεια εμπιστοσύνης από την τοπική κοινωνία. «Ο κόσμος δεν πληρώνει, δεν συμμετέχει, γιατί δεν πιστεύει πια στον συνεταιρισμό. Όταν κάποιος περιμένει να πληρωθεί το λάδι του από το 2019, όταν δεν υπάρχει νερό για δύο χρόνια, όταν βλέπει μόνο ασυνέπεια, χάνει κάθε ελπίδα», σημείωσε.
«Το χρωστάμε στους προγόνους και στα παιδιά μας»
Κλείνοντας, ο κ. Πετράκης εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον του Συνεταιρισμού Καβουσίου. «Αυτό το εργαλείο θα μπορούσε να είναι δύναμη ανάπτυξης για το χωριό. Το χρωστάμε στους προγόνους μας και στα παιδιά μας. Πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας. Τώρα. Όχι αύριο», κατέληξε.
Παρέμβαση Αντώνη Φουντουλάκη στον Ηχώ 99,8: «Ήξερα τι θα βρω, αλλά δεν περίμενα τέτοιο σκοτάδι στον Συνεταιρισμό Καβουσίου»
Στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Καλημέρα Λασίθι» μίλησε και ο πρώην πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καβουσίου, κ. Αντώνης Φουντουλάκης.
Ο κ. Φουντουλάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που κλήθηκε να διαχειριστεί όταν ανέλαβε τη διοίκηση του συνεταιρισμού, κάνοντας λόγο για «οργανωμένη αδιαφάνεια, λογιστικό χάος και απουσία οποιασδήποτε θεσμικής λογοδοσίας».
«Όταν ανέλαβα, ο προηγούμενος πρόεδρος δεν μου παρέδωσε καν βιβλίο πρακτικών. Δεν υπήρχαν ούτε ισολογισμοί ούτε απολογισμοί. Οι ζυγαριές του ελαιοτριβείου ήταν εκτός λειτουργίας, ενώ το λογισμικό διαχείρισης αποδείχθηκε ανεπαρκές και πιθανώς τοκογλυφικό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Φουντουλάκη, ο ίδιος προχώρησε άμεσα σε ενέργειες προς τις αρμόδιες αρχές, αποστέλλοντας αναφορές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και καταθέτοντας στοιχεία στην Εισαγγελία. Παράλληλα, προσέλαβε ανεξάρτητο λογιστή και νομικό, οι οποίοι, όπως είπε, «παραιτήθηκαν δηλώνοντας αδυναμία να εργαστούν σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα των παλιών δανείων, αποκαλύπτοντας ότι η περιουσία του συνεταιρισμού είναι δεσμευμένη για οφειλές που φτάνουν τις 2,2 δισεκατομμύρια δραχμές (δλδ. 6,5 εκατομμύρια ευρώ), ποσό το οποίο προέρχεται από την εποχή της Αγροτικής Τράπεζας.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για αναπτυξιακή προοπτική, όταν ο συνεταιρισμός είναι δεμένος χειροπόδαρα με υποθήκες και παλιές αμαρτίες που κανείς δεν τολμά να αγγίξει», τόνισε.
Σε έντονο ύφος μίλησε και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε κάθε προσπάθεια διαφάνειας:
«Κάθε φορά που έθετα τα ζητήματα στη Γενική Συνέλευση, υπήρχαν επιθέσεις, εκφοβισμοί και παραπληροφόρηση. Ακόμα και τα έξοδα μετακίνησής μου στο Υπουργείο, που είχαν εγκριθεί από το συμβούλιο, χρησιμοποιήθηκαν για να με κατηγορήσουν».
Ο πρώην πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καβουσίου επανέλαβε την ανάγκη άμεσης παρέμβασης της Δικαιοσύνης και οικονομικού ελέγχου από ορκωτό λογιστή:
«Είμαι στη διάθεση των αρχών. Αν υπάρχει κάτι εις βάρος μου, να δεσμευτεί η περιουσία μου. Θέλω μόνο ένα πράγμα: να καθαρίσει ο συνεταιρισμός. Είναι κρίμα ένας φορέας με τέτοια δυναμική να οδηγηθεί σε εκκαθάριση, επειδή κάποιοι απέφυγαν για χρόνια τον έλεγχο».
Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα σε όλα τα μέλη και τους κατοίκους της περιοχής:
«Είναι ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Ο κόσμος έχει δικαίωμα να ξέρει τι γίνεται με τον ιδρώτα του. Να μπει ένα τέλος στο σκοτάδι».