Καταγγελία ΕΛΜΕ Λασιθίου : Αφήνουν τα Εργαστήρια των ΕΠΑΛ χωρίς Υπεύθυνους Καθηγητές

9:26 π.μ. - Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017
09:02 π.μ. - Τρί, 28/26/2017
Image: Καταγγελία ΕΛΜΕ Λασιθίου :  Αφήνουν τα Εργαστήρια των ΕΠΑΛ χωρίς Υπεύθυνους Καθηγητές

Η υποβάθμιση της λειτουργίας των εργαστηρίων ΕΠΑΛ αποτελεί πλήγμα στη παρεχόμενη εκπαίδευση

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στη προσπάθειά της να «εξοικονομήσει» εκπαιδευτικό προσωπικό και να προετοιμάσει το έδαφος για να το χρησιμοποιήσει στη Μαθητεία, δεν διστάζει να αφήνει τα Εργαστήρια των Επαγγελματικών Λυκείων χωρίς Υπευθύνους Καθηγητές οι οποίοι έχουν την ευθύνη και το θεσμικό ρόλο της συντήρησής τους. 
Ζητείται λοιπόν η αλλαγή διδακτικού ωραρίου των υπευθύνων εργαστηρίων, ένα μήνα μετά την έναρξη του Β΄ Τετραμήνου. Η αιτιολογία είναι ότι η Υπουργική Απόφαση 96004/Δ4 (ΦΕΚ 1318_1-7-2015) καθορίζει ότι: «δεν ορίζονται Υπεύθυνοι Εργαστηρίου αν διδάσκουν και θεωρητικά μαθήματα». 
Θεωρούμε απαράδεκτο τον μη ορισμό Υπεύθυνων Εργαστηρίων με τη παιδαριώδη παιδαγωγικά και Εκπαιδευτικά έωλη δικαιολογία ότι ο Υπεύθυνος Εργαστηρίου δεν πρέπει να διδάσκει και θεωρητικά μαθήματα. Τα περισσότερα μαθήματα στους τομείς των Επαγγελματικών Λυκείων είναι μικτά, δηλαδή έχουν και Θεωρητικό και Εργαστηριακό κομμάτι. Με ποιά παιδαγωγική και εκπαιδευτική αντίληψη για να οριστεί Υπεύθυνος Εργαστηρίου ένας καθηγητής πρέπει να διδάσκει μόνο το Εργαστηριακό τμήμα των μαθημάτων και κάποιος άλλος να διδάσκει το Θεωρητικό; Είναι δυνατόν να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στα Επαγγελματικά Λύκεια; Θα μπορεί να καταρτιστεί εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα στα σχολεία; 
Η σύνδεση θεωρίας και Πράξης αποτελεί βασικό θεμέλιο κάθε μορφωτικής διαδικασίας και ως εκ τούτου η υποβάθμιση της λειτουργίας των  εργαστηρίων αποτελεί πλήγμα στη παρεχόμενη εκπαίδευση.
Η συγκεκριμένη απόφαση, γίνεται για διαχειριστικούς λόγους και προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό που οι μνημονιακές απαγορεύσεις προσλήψεων επέφεραν.
Ζητάμε τη μη εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης 96004/Δ4 (ΦΕΚ 1318_1-7-2015) και επιφυλασσόμαστε για τις επόμενες ενέργειές μας. 
Καλούμε την ΟΛΜΕ να παρέμβει στο Υπουργείο Παιδείας για τη μη εφαρμογή της και να καταγγείλει το γεγονός.
 
                                                              
                  Για το Δ.Σ.
           Ο Πρόεδρος                          Η Γ. Γραμματέας
Γιακουμάκης Εμμανουήλ             Μπαυγιαδάκη Νίκη