Καταφύγιο στη Γαύδο βρήκαν πενήντα μετανάστες που επέβαιναν σε ιστιοφόρο

8:52 μ.μ. - Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020
08:09 μ.μ. - Κυρ, 20/52/2020
Image: Καταφύγιο στη Γαύδο βρήκαν πενήντα μετανάστες που επέβαιναν σε ιστιοφόρο

Με την άφιξη των μεταναστών ειδοποιήθηκαν οι λιμενικές αρχές ωστόσο λόγω καιρού, ήταν αδύνατη η άμεση προσέγγιση σκάφους

Στη Γαύδο βρήκαν καταφύγιο πενήντα μετανάστες, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά, που επέβαιναν σε ιστιοφόρο το οποίο βρήκε απάγκιο χθες το πρωί στο λιμάνι Καραβές του ακριτικού νησιού.

Πρόκειται για Αφγανούς που είχαν προορισμό την Ιταλία. Οι καιρικές συνθήκες και οι ισχυροί άνεμοι που

έπνεαν στο Λιβυκό Πέλαγος και στο νότιο Κρητικό, ανάγκασαν τον χειριστή και το πλήρωμα να οδηγήσουν το σκάφος στο νησί όπου κατέπλευσε γύρω στις οκτώ.

Λίγη ώρα αργότερα αποπειράθηκαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, όμως έξω από την Τρυπητή, οι άνεμοι και ο κυματισμός δεν τους το επέτρεψαν και αντιλαμβανόμενοι ότι έβαζαν τη ζωή τους σε κίνδυνο, αποφάσισαν να επιστρέψουν στη Γαύδο.

Κάτοικοι του ακριτικού νησιού και στελέχη της δημοτικής αρχής φρόντισαν να δοθεί τροφή και νερό στους μετανάστες οι οποίοι σύμφωνα με τη δήμαρχο Γαύδου κ. Λίλιαν Στεφανάκη, δεν ήταν εξαντλημένοι και ήταν όλοι σε καλή κατάσταση. Τους δόθηκαν επίσης μάσκες και είδη ατομικής υγιεινής ενώ δεν χρειάστηκε να τους εξετάσει η γιατρός που υπηρετεί στο ακριτικό νησί.

Με την άφιξη των μεταναστών ειδοποιήθηκαν οι λιμενικές αρχές ωστόσο λόγω καιρού, ήταν αδύνατη η άμεση προσέγγιση σκάφους. Το πλωτό 519 του Λιμενικού Σταθμού Αγίας Γαλήνης απέπλευσε το πρωί από την Αγία Γαλήνη, κινήθηκε κατά μήκος της παράκτιας ζώνης της νότιας Κρήτης μέχρι τα Σφακιά κι από εκεί νωρίς το απόγευμα συνέχισε για τη Γαύδο όπου έφτασε τελικά λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα.

Μέχρι εκείνη την ώρα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, παρέμειναν στον αύλιο χώρο κτηρίου στον Καραβέ. Με τους ισχυρούς ανέμους να μην ευνοούν, αργά το απόγευμα αποφασίστηκε οι μετανάστες να διανυχτερεύσουν στο νησί με τη δημοτική αρχή να αναλαμβάνει τη σίτιση τους. Σήμερα αναμένεται να εξεταστούν τρόποι μεταφοράς στους στην Κρήτη απ όπου αναμένεται να ακολουθηθεί η διαδικασία της καταγραφής τους και στη συνέχεια η προώθηση τους σε Κέντρο Υποδοχής της Αττικής. Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε αποφασιστεί που και με ποιο τρόπο θα μεταφερθούν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σκάφος με μετανάστες καταπλέει στο ακριτικό νησί της Γαύδου. Ωστόσο η δημοτική αρχή δε διαθέτει χώρο για τη φιλοξενία τους, ενώ και οι δυνατότητες του Αστυνομικού Σταθμού είναι περιορισμένες καθώς υπηρετεί μόλις ένας αστυνομικός.

Νέα Κρήτη