Καταδυτικό Πάρκο Ιεράπετρας: Αναπτυξιακό έργο για το Λασίθι
Άρθρο της Μαρίας Χανιωτάκη-Μυλωνάκη, Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Θεμάτων Περιφέρειας Κρήτης
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης γνωμοδότησε θετικά την περιβαλλοντική μελέτη για το καταδυτικό πάρκο Ιεράπετρας. Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό έργο που θα φέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας. Ως τακτικό μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος & Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης στήριξα και ανέδειξα το καταδυτικό πάρκο Ιεράπετρας, για το οποίο ήταν ομόφωνα θετική η απόφαση. Η ικανοποίηση είναι ιδιαιτέρως μεγάλη, καθώς το συγκεκριμένο αναπτυξιακό έργο που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί πρόκειται να προσδώσει ξεχωριστή και μεγάλη δυναμική στην Ιεράπετρα. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική επένδυση λόγω της υψηλής υπεραξίας που θα προσδώσει στην ευρύτερη περιοχή, με γνώμονα την προσέλκυση θεματικών, σταθερών και επαναλαμβανόμενων τουριστών. Ο καταδυτικός τουρισμός γνωρίζει μεγάλη άνθηση και μέσω των καταδυτικών πάρκων στην Κρήτη δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού στο νησί μας.
Ο πλούτος του βυθού δείχνει να προσελκύει εκατομμύρια δύτες σε όλο τον κόσμο. Ο καταδυτικός τουρισμός είναι ένας υψηλός παίκτης στην παγκόσμια σκακιέρα του τουρισμού, αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας έξι εκατομμύρια υπολογίζονται οι δύτες σε όλο τον κόσμο που εστιάζουν στον καταδυτικό τουρισμό και περί τα εικοσιπέντε εκατομμύρια καταπιάνονται με το snorkeling, την εξερεύνηση δηλαδή του βυθού με μάσκα και αναπνευστήρα. Αυτό σημαίνει ότι το ενδιαφέρον των τουριστών για την Ιεράπετρα θα είναι μεγάλο. Μάλιστα το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού απορρόφησε βάσει των στοιχείων 1,38 δις για το 2018, αναπτερώνει ακόμα περισσότερο το τουριστικό ηθικό.
Σε μια εποχή που ο covid έχει ‘’παγώσει’’ τις δραστηριότητες και πολλές επιχειρήσεις ζημιώθηκαν, είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι κατευθυνόμαστε στην υλοποίηση του συγκεκριμένου αναπτυξιακού έργου που θα αποδειχθεί προσοδοφόρο για την οικονομία και την κοινωνία και θα αναδείξει το περιβάλλον και θα αποφέρει πολλαπλά θετικά οφέλη. Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες εμπειρίες που προσφέρουν το Λασίθι και η Κρήτη, όπως για παράδειγμα η γαστρονομία κι ο πολιτισμός, δίνεται η ευκαιρία της προώθησης ενός ολοκληρωμένου τουριστικού μοντέλου. Ο θαλάσσιος πλούτος του Λασιθίου προσφέρεται ώστε στο νησί να δημιουργηθούν κι άλλα καταδυτικά πάρκα και να αναδειχθούν ενδιαφέρουσες καταδυτικές διαδρομές για τους λάτρεις του βυθού. Έτσι, το νησί θα αναβαθμίσει περαιτέρω την εικόνα του στον κόσμο και θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.