Καταδικάστηκαν για τη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών

7:58 μ.μ. - Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2018
07:08 μ.μ. - Πέμ, 02/58/2018
Image: Καταδικάστηκαν για τη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών

Θα εκτίσουν 25 χρόνια έκαστος

Ποινή κάθειρξης 65 ετών επέβαλε σήμερα το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης σε κάθε έναν από τους τρεις νεαρούς από την Ουκρανία οι οποίοι κατηγορούνταν για την παράνομη διακίνηση 60 προσφύγων και μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας στην Ιταλία, μέσω των ελληνικών χωρικών υδάτων.
 
Οι τρεις νεαροί, ηλικίας 22 χρόνων οι δύο και 24 χρόνων ο τρίτος ο οποίος φέρεται να ήταν ο καπετάνιος του μικρού ιστιοφόρου με το οποίο γινόταν η διακίνηση ψυχών, αρνήθηκαν τις κατηγορίες και υποστήριξαν όπως και κατά τη σύλληψή τους στο Ηράκλειο τον περασμένο Απρίλιο, ότι είχαν ενοικιάσει το σκάφος για αναψυχή και ότι βρέθηκαν στην Κρήτη για τουρισμό.

Το ιστιοφόρο με σημαία ΗΠΑ είχε εκπέμψει SOS καθώς έπλεε ανοιχτά του λιμανιού του Ηρακλείου. Μετά την ρυμούλκησή του, οι τρεις άνδρες που επέβαιναν στο ιστιοφόρο, συνελήφθησαν, καθώς είχε εκδοθεί και διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους και γιατί , όπως διαπιστώθηκε, ο φερόμενος ως καπετάνιος του σκάφους, είχε στην κατοχή του πλαστό δίπλωμα χειριστή ιστιοπλοϊκού.
 
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι μετανάστες που κατέθεσαν στις ιταλικές αρχές υπέδειξαν τους τρεις νεαρούς ως τους διακινητές τους, ενώ στοιχεία που συλλέχθηκαν από το ιστιοφόρο καταμαρτυρούν ότι με το συγκεκριμένο σκάφος ταξίδεψε μεγάλος αριθμός ανθρώπων.
 
Το δικαστήριο αναγνώρισε στον 24χρονο το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και στους δύο 22χρονους το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Έτσι, οι τρεις καταδικασθέντες θα εκτίσουν τελικά ποινή κάθειρξης 25 ετών έκαστος.




Πηγή: cretapost.gr/ newsit.gr