Η διεθνής έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε χθες από τη "Νέα Κρήτη", με επικεφαλής δύο κορυφαίους Έλληνες γενετιστές του εξωτερικού, τον Ιωσήφ Λαζαρίδη του Τμήματος Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστόνης και τον Γιώργο Σταματογιαννόπουλο του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον του Σιάτλ, έτυχε διεθνούς ενδιαφέροντος μετά τη δημοσιοποίηση στο έγκριτο περιοδικό "Nature" των αποτελεσμάτων της.
Η μελέτη συνέκρινε το γενετικό αποτύπωμα, το αρχαίο DNA, Μυκηναίων και Μινωιτών με εκείνο άλλων πληθυσμών και με τους σύγχρονους Έλληνες, καταλήγοντας σε εντυπωσιακά συμπεράσματα.
Όπως δήλωσε από το Σιάτλ των ΗΠΑ ο καθηγητής Γιώργος Σταματογιαννόπουλος στον Γιώργο Σαχίνη, το σημαντικότερο είναι ότι με την έρευνα αυτή αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι οι σύγχρονοι Έλληνες «είμαστε κατά 70-75% όμοιοι με τους Μυκηναίους και τους Μινωίτες, κάτι το οποίο ήταν αδιανόητο να το εικάσει κανείς πριν από μερικά χρόνια. Έτσι καταρρίπτονται όλες οι θεωρίες περί καταγωγής των σημερινών Ελλήνων.
Το δεύτερο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι οι Μυκηναίοι και οι Μινωίτες είχαν γενετική ομοιότητα που φτάνει στο 75-85%, κάτι που σημαίνει ότι είχαν τις ίδιες ρίζες. Η διαφορά μεταξύ των δύο έγκειται στην παρουσία γενετικών προσμείξεων στο DNA των Μυκηναίων σε μικρά ποσοστά από τις στέπες της Ρωσίας και της Ουκρανίας και από το Ιράν και τον Καύκασο».
Τα συμπεράσματα της έρευνας ισχυροποιεί κατά τρόπο ακλόνητο ο τεράστιος αριθμός γενετικών δεικτών που χρησιμοποιήθηκε και ο μεγάλος αριθμός ερευνητών παγκοσμίου κύρους, συνολικά 36 από την Ελλάδα, τη Γερμανία και τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, όπως εξήγησε ο κ. Σταματογιαννόπουλος. Αυτό αποτελεί εγγύηση ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι τόσο ισχυρά, που δεν πρόκειται να αλλάξουν. Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα, βασισμένο σε σκελετικό υλικό από μυκηναϊκούς τάφους, είναι ότι τόσο οι ηγεμόνες όσο και ο απλός λαός είχαν την ίδια γενετική ρίζα, καταρρίπτοντας έτσι μια ακόμη θεωρία που ήθελε τους βασιλείς ελληνικής καταγωγής, όχι όμως και τους πολίτες.
Ο γνωστός καθηγητής έκανε μια ακόμα βαρυσήμαντη δήλωση στον Γιώργο Σαχίνη, που ισχυροποιεί την παγκόσμια δυναμική της έρευνας, ότι δηλαδή «δεν υπάρχει καθαρή φυλή στον πλανήτη χωρίς προσμείξεις». Και αυτό κάνει το ποσοστό της γενετικής συνέχειας των Ελλήνων από τα Μινωικά χρόνια ως τα σήμερα κατά 75% ακόμα πιο σημαντικό.
Ο κ. Σταματογιαννόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στο ρόλο της σύγχρονης τεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα της μελέτης του αρχαίου DNA, τονίζοντας τη σημασία της ύπαρξης του αντίστοιχου εργαστηρίου, ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, σημειώνοντας ότι αντίστοιχες μελέτες μπορούν να ρίξουν φως στην ιστορία των πολιτισμών και των λαών.