Καστέλι: Ανεβάζει «ταχύτητες» το νέο αεροδρόμιο

9:24 π.μ. - Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020
09:10 π.μ. - Τετ, 14/24/2020
Image: Καστέλι: Ανεβάζει «ταχύτητες» το νέο αεροδρόμιο

Εγκρίθηκε η καταβολή των πρώτων 100 εκατ. ευρώ που αφορούν στην κρατική χρηματοδότηση, ενώ “τρέχουν” οι πρόδρομες εργασίες στο Καστέλι

Ξεκίνησε η κατασκευή νότιας οδικής σύνδεσης - Ολοκληρώνονται οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις

Αρχίζει και ανεβάζει πλέον ταχύτητες το μεγάλο έργο της κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι, μετά και την έγκριση της καταβολής των πρώτων 100 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν στο σκέλος της κρατικής χρηματοδότησης.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται, την ίδια ώρα, οι πρόδρομες εργασίες, με την αρχαιολογική σκαπάνη μάλιστα να μην έχει αποκαλύψει μέχρι τώρα ευρήματα που θα μπορούσαν να ανακόψουν την πορεία των εργασιών.

Όπως μάλιστα ενημερώθηκε διά ζώσης χθες ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανόλης Φραγκάκης, από τον γενικό διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών Γιάννη Καρνέση, όλα σε γενικές γραμμές βαίνουν μέχρι τώρα καλώς βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν οριστεί από πλευράς υπουργείου Υποδομών. Υπουργείου που μάλιστα φαίνεται ότι ανταποκρίνεται θετικά στα επιμέρους αιτήματα που θέτει η πλευρά του Δήμου, με κορυφαίο το ζήτημα της διασύνδεσης του βιολογικού καθαρισμού του Καστελίου με τον βιολογικό καθαρισμό του νέου αεροδρομίου, κάτι που είχε μείνει αρχικώς εκτός της σύμβασης παραχώρησης του έργου...

Το θέμα της διασύνδεσης των δύο βιολογικών καθαρισμών ήταν κάτι που προέταξε εμφατικά και χθες (όπως και σε προηγούμενες συναντήσεις) ο κ. Φραγκάκης, όπως προκύπτει άλλωστε και από τη σχετική ανακοίνωση που βγήκε μετά τη συνάντηση από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος.

«Στο πλαίσιο της συνάντησης μεταξύ του δημάρχου Μινώα Πεδιάδος Μανόλη Φραγκάκη και του γενικού διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών Γιάννη Καρνέση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, συζητήθηκαν τεχνικές λεπτομέρειες θεμάτων που άπτονται του έργου της κατασκευής του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι δήμου Μινώα Πεδιάδας - σε συνέχεια και της πρόσφατης συνάντησης του κ. Φραγκάκη με τον υπουργό Υποδομών κ. Κ. Καραμανλή - όπως η διασύνδεση του βιολογικού καθαρισμού του οικισμού Καστελίου με τον βιολογικό καθαρισμό του νέου αεροδρομίου, η αντικατάσταση και αξιοποίηση υφιστάμενων γεωτρήσεων που βρίσκονται εντός των απαλλοτριωμένων χώρων του νέου αεροδρομίου κ.ά.», αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου μετά τη συνάντηση του Μανόλη Φραγκάκη με τον Γιάννη Καρνέση.

hxonews

Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης που έχει συναφθεί μεταξύ του ελληνικού κράτους και της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας, που συνθέτουν ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο ινδικός όμιλος GMR, από τη συνολική επένδυση, που αγγίζει σε επίπεδο καθαρού κατασκευαστικού κόστους τα 500 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό ύψους 180 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στη χρηματοδοτική δαπάνη του Δημοσίου.

Από το συνολικό ποσό των 180 εκατ. ευρώ, που είναι η συνολική κρατική δαπάνη για τη χρηματοδότηση του έργου, έχει ήδη εγκριθεί η καταβολή των πρώτων 100 εκατ. ευρώ. Μια εξέλιξη που έρχεται να δώσει, αν μη τι άλλο, “ώθηση” στα έργα στο Καστέλι.

Το ποσό αυτό, όπως αποκάλυψε το ypodomes.com, καλύφθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς με απόφασή του το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στις 7 Σεπτεμβρίου ενέκρινε την ένταξη του έργου στο Καστέλι. Στις 8 Οκτωβρίου, με απόφαση του υπουργού ΥΠΟΜΕ, Κώστα Καραμανλή, εγκρίθηκε η δέσμευση για το ποσό των 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπόλοιπο του ποσού πρόκειται να δοθεί μέχρι το τέλος του έτους (και εμπρόθεσμα σε κάθε περίπτωση), πραγματοποιώντας τη δέσμευση που είχε λάβει από τη σύμβαση παραχώρησης.

Ξεκίνησε η κατασκευή νότιας οδικής σύνδεσης  - Ολοκληρώνονται οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις

Στο διάστημα που έχει ξεκινήσει η περίοδος κατασκευών, δηλαδή από τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, οι πρόδρομες εργασίες “τρέχουν”. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο εν λόγω δημοσίευμα, «αυτή την περίοδο από την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-GMR ολοκληρώνονται οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις, συνεχίζονται οι αρχαιολογικές τομές, ξεκίνησε η κατασκευή της νότιας οδικής σύνδεσης του αεροδρομίου και συνεχίζεται η στελέχωση από την εταιρεία παραχώρησης.

Ξανά από την πλευρά των υποχρεώσεων του Δημοσίου και συγκεκριμένα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με πηγές κοντά στο θέμα, οι απαλλοτριώσεις έχουν αναρτηθεί και πληρώνονται, και οι περισσότερες αφορούν οδικά τμήματα.

Θα είναι η πρώτη φορά που σε ένα μεγάλο έργο υποδομής της χώρας ξεκινάμε χωρίς να μας κυνηγά ο χρόνος, οι απαλλοτριώσεις θα έχουν συντελεστεί στο σύνολό τους στην ώρα τους», επισημαίνει η ίδια πηγή.

Η ίδια εικόνα περιγράφεται και για τις αρχαιολογικές εργασίες. Μέχρι σήμερα, οι αρχαιολογικές εργασίες δεν έχουν αποκαλύψει κάτι που να αποτελέσει εν δυνάμει ανασχετικό παράγοντα για την εξέλιξη των εργασιών, ανακουφίζοντας όλους τους συμμετέχοντες στο έργο».

neakriti.gr