Κασίμης: Η νέα ΚΑΠ βάζει στόχους και έλεγχο επιδόσεων
Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Σε βασικά ζητήματα που προβλέπει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021 -2027 αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Χ. Κασίμης Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως είπε, κάθε χώρα καταθέτει ένα στρατηγικό σχέδιο και τους στόχους που θέτει, βάσει πάντα των γενικότερων ευρωπαϊκών κανονισμών και οδηγιών. Η νέα ΚΑΠ απαιτεί αποτελέσματα και ελέγχει τις επιδόσεις με βάσει το στρατηγικό σχέδιο που έχει κάθε χώρα και ανάλογα χρηματοδοτεί.
Η στόχευση της νέας ΚΑΠ είναι μια αυξημένη περιβαλλοντική πολιτική που διαμορφώνει επί της ουσίας μια πράσινη πολιτική. Πχ οι τοπικές, παραδοσιακές, ποικιλίες ή οι ποικιλίες που είναι ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή, η ελιά και κυρίως η βιολογική ελαιοκαλλιέργεια, τα σιτηρά, οι ζωοτροφές θα τύχουν ειδικής ενίσχυσης ανά εκτάριο. Επίσης θα αντικατασταθεί το πρασίνισμα με οικολογικά σχήματα. Επιπλέον προβλέπεται μείωση στη χρήση φυτοφαρμάκων, συνθετικών λιπασμάτων, αντιμικροβιακών φαρμάκων. Μέσω της νέας ΚΑΠ δηλαδή, επιχειρείται η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η επισιτιστική ασφάλεια και επιδιώκεται ο παραγωγός να γίνει πιο φιλοπεριβαλλοντικός.
Μέσα σε όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως οικονομική κρίση, κόστος παραγωγής, συμφέροντα, κ.α. Υπάρχουν δυσκολίες αλλά πρέπει να υπάρξει προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Ως χώρα δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια γιατί αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες και για το γεωργικό εισόδημα και την παραγωγικότητα. Επιπλέον επειδή σύμφωνα με διεθνείς αξιολογήσεις, ως χώρα έχουμε μια αρκετά υψηλή ποιότητα και ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων μας , θα πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό, αλλά και στο χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα είναι ένα σημαντικό κριτήριο στις καταναλωτικές επιλογές τα επόμενα χρόνια.
Ο αγρότης λοιπόν στη δήλωσή του για το ΟΣΔΕ εάν δεν δηλώσει εκείνες τις επιλογές, τα οικολογικά σχήματα, που θα αποτελούν το 25% των άμεσων ενισχύσεών του, θα έχει απώλεια εισοδήματος, εξήγησε ο κ. Κασίμης.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η νέα ΚΑΠ προβλέπει ασφαλιστικές δικλείδες σε ότι αφορά τα εισαγόμενα προϊόντα από χώρες που δεν ακολουθούν περιβαλλοντικές πολιτικές. Ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται εμπόδια στην εισαγωγή προϊόντων τα οποία έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Επεσήμανε ακόμη ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της νέας ΚΑΠ καθώς από εδώ και στο εξής φαίνεται ότι υπάρχουν πιέσεις για άλλες κατευθύνσεις στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και η γεωργία θα υποστεί τις συνέπειες, με λιγότερους πόρους. Χρειάζεται λοιπόν να επενδύσουμε και να στοχεύσουμε, σε τομείς όπως περιβάλλον και κλίμα, καινοτομία και ψηφιοποίηση, με προσεκτικές επιλογές αλλά και οργάνωση παραγωγών μέσω συλλογικών μορφών.