Καραλάκης: Για 5 μήνες νερό από το φράγμα

3:50 μ.μ. - Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2024
03:09 μ.μ. - Δευ, 02/50/2024
Image: Καραλάκης: Για 5 μήνες νερό από το φράγμα

Ποιες οι προτάσεις για τον εμπλουτισμό των Μπραμιανών

Ο κ. Γιώργος Καραλάκης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, μίλησε στον Ηχώ 99,8  για τις κινήσεις που θα γίνουν ώστε να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία στην περιοχή της Ιεράπετρας  αλλά και για τα κυβικά νερού που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο φράγμα.

Ο κ. Καραλάκης μας ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή το φράγμα έχει 5.000.000 κυβικά νερού. Η κατανάλωση νερού ανά μήνα ανέρχεται περίπου στο 1.000.000 κυβικά άρα έχουμε νερό για πέντε μήνες. Παρόλα αυτά, το φράγμα συνεχίζει να τροφοδοτείται τόσο από τη Σαρακίνα όσο και από την Μαλάβρα. Η βροχή της προηγούμενης εβδομάδας θα βοηθήσει πολύ καθώς γέμισε κάποιες χαβούζες και πότισε τα δέντρα με αποτέλεσμα να μειωθεί για λίγο η κατανάλωση.

Συνεχίζοντας, ο κ. Καραλάκης μας ενημέρωσε ότι η προσαγωγός διώρυγα έχει εγκατασταθεί και δουλεύει. Όσων αφορά τα συνοδά έργα, τα οποία αφορούν το φράγμα στους Μύθους, την προσαγωγό στην Καλαμαύκα και τον καλλωπισμό του φράγματος, τα ανέλαβε η εταιρεία «INTRAKAT» με τον κ. Καραλάκη να πιστεύει ότι όλα αυτά είναι καλά σημάδια αρκεί να προχωρήσει και η υλοποίησή τους.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές ζημιές λόγω της παλαιότητας των αγωγών με την αρμόδια υπηρεσία να κάτι ότι καλύτερο μπορεί για την άμεση αντιμετώπισή τους. Το βασικό θέμα που απασχολεί το συμβούλιο σύμφωνα με τον κ. Καραλάκη, είναι το πως θα φέρει νερό ώστε να γεμίσει ξανά το φράγμα. Υπάρχει μία μελέτη η οποία υποδεικνύει κάποιες περιοχές, όπως οι Μάλες, όπου μπορούν να γίνουν κάποιες λιμνοδεξαμενές ή μικρά φράγματα τα οποία θα εμποδίζουν το βρόχινο νερό από το να πηγαίνει στην θάλασσα εμπλουτίζοντας με αυτό τον τρόπο τον υπόγειο ορίζοντα. «Υπάρχουν αναξιοποίητα υπόγεια νερά και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να τα αξιοποιήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραλάκης. Επίσης, υπάρχουν αναξιοποίητες γεωτρήσεις και πηγάδια. Η Μαλάβρα μπορεί να δώσει περισσότερες ποσότητες νερού με έναν καινούριο αγωγό κάτι που μπορεί να γίνει στο άμεσο μέλλον. Στα Λιβάδια επίσης υπάρχουν νερά που μπορούν να αξιοποιηθούν. Η προτεραιότητα είναι να ελεγχθούν αδρανείς γεωτρήσεις και πηγάδια και να ενταχθούν στο φράγμα.

 Σχετικά με τις ενεργειακές κοινότητες, ο κ. Καραλάκης ανέφερε ότι έχουν γίνει συζητήσεις για το θέμα ώστε να βρεθεί διαφορετικός τρόπος ίδρυσης ενεργειακής κοινότητας.

Κλείνοντας, ο κ. Καραλάκης είπε ότι με τις ποσότητες νερού που έχουμε μπορούμε να καλυφθούμε αρκεί να ακολουθήσουν οι πολίτες τον κανονισμό ύδρευσης ο οποίος θα τηρηθεί αυστηρά από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τέλος, κάλεσε το κεντρικό κράτος να χρηματοδοτήσει τα έργα ώστε να προχωρούν οι εργολάβοι.