Καραλάκης: Αφαλάτωση η έσχατη λύση για να μπει νερό στο φράγμα

11:12 π.μ. - Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024
11:10 π.μ. - Τετ, 16/12/2024
Image: Καραλάκης: Αφαλάτωση η έσχατη λύση για να μπει νερό στο φράγμα

Μόλις 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στα Μπραμιανά

Ο κος Γιώργος Καραλάκης, Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, μίλησε ακόμα μια φορά για την έλλειψη νερού, τις ποσότητες που υπάρχουν στο φράγμα αλλά και τις ενέργειες που γίνονται από μεριάς ΤΟΕΒ προς την καλύτερη διαχείριση αυτής της κατάστασης.

Ο κος Καραλάκης μας ενημέρωσε ότι το φράγμα αυτή τη στιγμή έχει 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Οι γεωτρήσεις της Σαρακίνας και της Μαλάβρας είναι οι βασικοί τροφοδότες του φράγματος αλλά δυστυχώς υπάρχουν συνεχώς σπασίματα με αποτέλεσμα να χάνεται αρκετό νερό στην πορεία. Η Σαρακίνα δίνει 600 κυβικά και η Μαλάβρα 600 με 700 ωστόσο αυτά τα κυβικά δεν είναι αρκετά καθώς η κατανάλωση τώρα ανέρχεται στα 50.000 κυβικά την ημέρα. Επιπλέον, από τις ποσότητες νερού αυτών των γεωτρήσεων, μόνο περίπου οι μισές φτάνουν στο φράγμα με αποτέλεσμα το νερό που φεύγει από το φράγμα να μην αναπληρώνεται και έτσι να κατεβαίνει ο ταμιευτήρας, ανέφερε ο κος Καραλάκης. Σε τέσσερις με πέντε μήνες θα γίνει η διάνοιξη της νέας εφεδρικής γεώτρησης για άρδευση στην Σαρακίνα, πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Συνεχίζοντας, ο κος Καραλάκης μας ενημέρωσε ότι γίνονται σοβαρές συζητήσεις με εκπροσώπους εταιριών οι οποίες ασχολούνται με την αφαλάτωση. Η μία λύση είναι να υπάρχει πλωτό σκάφος στη θάλασσα και η άλλη να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν το νερό της Μαλάβρας, το οποίο είναι υφάλμυρο. Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από το κόστος της αφαλάτωσης στην κάθε περίπτωση, κατέληξε.