Καραλάκης: «Η γραφειοκρατία εμπόδιο στη λύση για την κρίση νερού στην Ιεράπετρα»

11:14 π.μ. - Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2025
11:01 π.μ. - Δευ, 27/14/2025
Image: Καραλάκης: «Η γραφειοκρατία εμπόδιο στη λύση για την κρίση νερού στην Ιεράπετρα»

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας ζητά άμεσες ενέργειες, μείωση της γραφειοκρατίας και χρηματοδότηση για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη τροφοδοσία νερού στον Δήμο

Μετά την ανακοίνωση του ΤΟΕΒ, με την οποία ζητάει να κηρυχθεί ο Δήμος Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κος Γεώργιος Καραλάκης, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, μίλησε στον Ηχώ 99,8 και την εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι».

Ο κόσμος που επισκέπτεται το φράγμα και βλέπει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αγωνιά, είπε ο κος Καραλάκης ο οποίος τόνισε την ανάγκη άμεσων δράσεων και λύσεων. Η λύση που προτείνει ο ΤΟΕΒ είναι η κήρυξη του Δήμου μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες και να δοθούν γρηγορότερα οι απαιτούμενες λύσεις.

Ως πρώτη προτεραιότητα, ο κος Καραλάκης ανέφερε την διάνοιξη της γεώτρησης στην περιοχή της Σαρακίνας για την οποία μένουν δύο υπογραφές και εξήγησε ότι το μέρος όπου θα ανοιχτεί η γεώτρηση δόθηκε από την κτηματική υπηρεσία για χρήση στον ΤΟΕΒ. Ωστόσο, ο ΤΟΕΒ δεν μπορεί να κάνει αίτημα για γεώτρηση και έτσι έγινε παραχώρηση στο Δήμο και στην συνέχεια ο Δήμος έβγαλε την άδεια και έκανε αίτημα. Όταν το αίτημα εγκριθεί από την Περιφέρεια και τις αρμόδιες υπηρεσίες, η γεώτρηση θα παραχωρηθεί στον ΤΟΕΒ για άρδευση με έξοδα του ΤΟΕΒ με τον κ. Καραλάκη να μας ενημερώνει ότι η όλη καθυστέρηση έχει να κάνει με τους νόμους.

Σε ερώτηση της κα Τσαγκαράκη για το πόσο νερό μας δίνουν οι γεωτρήσεις που ήδη υπάρχουν για αρδευτικό νερό, ο κος Καραλάκης απάντησε ότι μας δίνουν γύρω στα 500 κυβικά μέτρα νερού την ώρα. Το νερό που θα δώσει η γεώτρηση που ζητάμε να ανοιχτεί εξαρτάται από το νερό που θα έχει αλλά και από τον εξοπλισμό που θα τοποθετηθεί για να το τραβάει, εξήγησε ο κος Καραλάκης και πρόσθεσε ότι το νερό από την συγκεκριμένη δεξαμενή θα πηγαίνει στον αγωγό που υπάρχει ήδη. Ξεκαθάρισε, ότι το νερό από τις γεωτρήσεις δεν πηγαίνει όλο στο φράγμα καθώς χρησιμοποιείται για ποτίσματα από τον αγωγό. Ωστόσο, ο καινούριος αγωγός θα πηγαίνει αμέσως από το συλλεκτήριο της Σαρακίνας στο φράγμα. Ταυτόχρονα, υπάρχει και προμελέτη για αγωγό 27 χιλιομέτρων ο οποίος θα πηγαίνει το νερό αμέσως από την Μαλάβρα στο φράγμα.

Οι 70 μέρες νερού αφορούν τα αποθέματα που έχει αυτή τη στιγμή το φράγμα, ανέφερε ο κος Καραλάκης και πρόσθεσε ότι το φράγμα συνεχίζει να τροφοδοτείται. Εξήγησε, ότι αυτή τη στιγμή, για να καλύψουμε τις ανάγκες σε νερό, θα πρέπει να έρχονται στο φράγμα 2.000 κυβικά μέτρα νερού την ώρα. Ο λόγος λοιπόν που γίνονται όλες αυτές οι κινήσεις είναι να βρεθεί τρόπος να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες και τόνισε την ανάγκη οικονομίας στο νερό. Αυτή τη στιγμή, η ποσότητα νερού που μπαίνει στο φράγμα είναι 1.200 κυβικά μέτρα νερού την ώρα αλλά όσο νερό μπαίνει η αντίστοιχη ποσότητα βγαίνει γι΄ αυτό και η ποσότητα του νερού μέσα στο φράγμα παραμένει σταθερή εδώ και περίπου ενάμιση μήνα.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι ο βασικός άξονας τροφοδοσίας του φράγματος είναι η βροχή κάτι που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει γι’ αυτό και θα πρέπει να γίνουν κινήσεις εξεύρεσης νερού. Ωστόσο, για να προχωρήσουν όλα αυτά θα πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία και να δοθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση.