"Κανόνι" από γνωστό τουριστικό κολοσσό που έχει "φεσώσει" ξενοδοχεία της Κρήτης

3:44 μ.μ. - Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024
03:06 μ.μ. - Δευ, 03/44/2024
Image: "Κανόνι" από γνωστό τουριστικό κολοσσό που έχει "φεσώσει" ξενοδοχεία της Κρήτης

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν ανακοινωθεί η αναστολή λειτουργίας του tour operator θα ζημιώσει ξενοδοχεία της Κρήτης, τα οποία το γνωστό ταξιδιωτικό γραφείο δεν έχει εξοφλήσει

Με "κανόνι" και αναστολή της λειτουργίας του απειλεί κορυφαίος ευρωπαϊκός tour operator, που έχει μάλιστα "φεσώσει" ξενοδοχεία της Κρήτης. Πρόκειται συγκεκριμένα για τον FTI, που επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωσή του ότι έχει υποβάλει ήδη αίτηση αφερεγγυότηας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία είναι οι κρατικές ενισχύσεις που έχει εισπράξει ο τουριστικός "κολοσσός" κατά την περίοδο του COCID για να συνεχίσει τη λειτουργία του, για τις οποίες όμως φέρεται να απαιτεί τώρα "κούρεμα" για την εξόφλησή τους, ειδάλλως "απειλεί" με πτώχευση και αναστολή της λειτουργίας του, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για τα ξενοδοχεία της Κρήτης τα οποία δεν έχει εξοφλήσει. 

Το όλο ζήτημα, που ξυπνάει μνήμες Thomas Cook, έχει προκαλέσει ένα ιδιότυπο bras de fer ανάμεσα στην ιδιοκτησία του κορυφαίου ευρωπαϊκού tour operator και τις δημόσιες Αρχές, ενώ εάν δεν βρεθεί λύση και δεν υπάρξει υποχώρηση από κάποια από τις δύο πλευρές - ή και από τις δύο - κινδυνεύουν να ζημιωθούν ξενοδοχεία της Κρήτης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος tour operator έχει εξοφλήσει το σύνολο σχεδόν των οφειλών του στα ελληνικά ξενοδοχεία, που ήταν αρκετές, αλλά μοναδική εξαίρεση αποτελούν κάποια ξενοδοχεία της Κρήτης. 

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η κίνηση της διοίκησης του γνωστού tour operator μπορεί να αποσκοπεί στο να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις με τις Αρχές, ώστε να επιτευχθεί ένα "κούρεμα" της επιδότησης για τον CΟVID, καθώς ήδη έχει μπει “φρέσκο χρήμα” στο ταμείο, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία εξοφλήθηκαν σημαντικές υποχρεώσεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ομίλου FTI GROUP: 

– «Η FTI Touristik GmbH υποβάλλει αίτηση αφερεγγυότητας τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024.– Άλλες εταιρείες του ομίλου θα καταθέσουν επίσης αίτηση αφερεγγυότητας τις επόμενες ημέρες.– Ο Όμιλος FTI GROUP δεν περιλαμβάνει το τηλεοπτικό κανάλι sonnenklar.TV και την TVG με τα γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία franchise, τα οποία λειτουργούν υπό τις επωνυμίες sonnenklar.TV, 5vorFlug και Flugbörse– Για όλους τους πελάτες του ομίλου ταξιδιωτικών πρακτόρων έχει δημιουργηθεί μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για άμεση επικοινωνία και ένας δικτυακός τόπος με συχνές ερωτήσεις.

Πιο αναλυτικά, η FTI Touristik GmbH, η μητρική εταιρεία του Ομίλου FTI GROUP ως ο τρίτος μεγαλύτερος tour operator στην Ευρώπη, θα καταθέσει αίτηση για την έναρξη διαδικασίας αφερεγγυότητας στο τοπικό δικαστήριο του Μονάχου τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024. Αρχικά, μόνο το εμπορικό σήμα του ταξιδιωτικού πράκτορα FTI Touristik επηρεάζεται άμεσα από αυτό. Στη συνέχεια, ωστόσο, θα κατατεθούν αντίστοιχες αιτήσεις και για άλλες εταιρείες του ομίλου. Η Windrose Finest Travel GmbH με το πολυτελές εμπορικό σήμα WINDROSE θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της. 

Οι ανεξάρτητες εταιρείες Euvia GmbH και το κανάλι ταξιδιωτικών αγορών sonnenklar.TV καθώς και το σύστημα franchise της Touristik Vertriebsgesellschaft mbH (TVG) με τα εμπορικά σήματα sonnenklar.TV Reisebüros, 5vorFlug Reisebüros και Flugbörse δεν ανήκουν στον ΟΜΙΛΟ FTI.

Όπως είναι γνωστό μετά από μια μακρά και πολύπλοκη διαδικασία επενδυτών, η είσοδος μιας κοινοπραξίας επενδυτών ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2024. Έκτοτε, ωστόσο, οι αριθμοί των κρατήσεων υπολείπονται κατά πολύ των προσδοκιών παρά τα θετικά νέα. Επιπλέον, πολυάριθμοι προμηθευτές έχουν επιμείνει στην προκαταβολή. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε αυξημένη ανάγκη για ρευστότητα, η οποία δεν μπορούσε πλέον να γεφυρωθεί μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας των επενδυτών. Ως εκ τούτου, η υποβολή αίτησης αφερεγγυότητας κατέστη αναγκαία για νομικούς λόγους», σύμφωνα με την εταιρεία.

Πληροφορίες για τους πελάτες της FTI GROUP

Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του FTI αναφέρονται τα εξής: «Η υποστήριξη των ταξιδιωτών που πλήττονται από τις συνέπειες της αφερεγγυότητας αποτελεί πλέον ύψιστη προτεραιότητα για την FTI GROUP. Έχει ήδη δημιουργηθεί ένας δικτυακός τόπος υποστήριξης στη διεύθυνση www.fti-group.com/en/insolvency καθώς και μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης στον αριθμό +49 (0) 89 / 710 45 14 98. Όλες οι σχετικές πληροφορίες είναι προσβάσιμες εδώ, ενώ υπάρχουν γερμανο- και αγγλόφωνοι υπεύθυνοι επικοινωνίας για μεμονωμένες ερωτήσεις. Εκτός από την πλήρη εστίαση στην υποστήριξη των πελατών, η FTI GROUP θα ενημερώνει επίσης τακτικά τους επισκέπτες της μαζί με το Γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλειας (DRSF).Προς το παρόν εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι τα ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει μπορούν να ολοκληρωθούν όπως είχαν προγραμματιστεί. Τα ταξίδια που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει θα είναι πιθανόν να μην είναι πλέον εφικτά ή θα είναι μόνο εν μέρει εφικτά από την Τρίτη, 4 Ιουνίου 2024. Σε συνεργασία με τον (προσωρινό) διαχειριστή αφερεγγυότητας που δεν έχει ακόμη διοριστεί, θα αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες μια ιδέα για τη συνεχή ενημέρωση των πληγέντων ταξιδιωτών και την επιχειρησιακή εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων».

Q&A για τους πελάτες

Σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ομίλου, υπάρχουν ερωτήσεις και απαντήσεις για τους πελάτες. Δείτε εδώ 

Πηγή : Νέα Κρήτη