Κανένας ασθενής στη κλινική Covid του νοσοκομείου Ιεράπετρας

11:15 π.μ. - Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022
11:08 π.μ. - Παρ, 12/15/2022
Image: Κανένας ασθενής στη κλινική Covid του νοσοκομείου Ιεράπετρας

Το μεγαλύτερο βάρος των νοσηλειών σηκώνει για ακόμη μια μέρα το ΠΑΓΝΗ, ενώ στο νοσοκομείο Ιεράπετρας δεν καταγράφεται καμία νοσηλεία

Μεγάλη μείωση καταγράφεται στις νοσηλείες κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Κρήτης, σήμερα, Παρασκευή 12 Αυγούστου, συγκριτικά με τα στοιχεία της Πέμπτης 11 Αυγούστου. Πιο αναλυτικά, σήμερα Παρασκευή νοσηλεύονται συνολικά 81 ασθενείς και χθες Πέμπτη 100.

Από τους 81 ασθενείς που νοσηλεύονται, οι 74 βρίσκονται σε κλινική Covid και οι 7 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 5 είναι διασωληνωμένοι. Το μεγαλύτερο βάρος των νοσηλειών σηκώνει για ακόμη μια μέρα το ΠΑΓΝΗ, ενώ στο νοσοκομείο Ιεράπετρας δεν καταγράφεται καμία νοσηλεία.

Η «εικόνα» των νοσηλειών ανά νοσοκομείο

ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 32 ασθενείς 29 σε κλινική Covid, 3 σε ΜΕΘ και διασωληνωμένοι.

Βενιζέλειο: Συνολικά 19 ασθενείς, 17 σε κλινική Covid και 2 σε ΜΕΘ.

Νοσοκομείο Χανίων: Συνολικά 11 ασθενείς, 9 σε κλινική Covid, 2 σε ΜΕΘ και διασωληνωμένοι.

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 12 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 4 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Σητείας: 2 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Νεάπολης: 1 ασθενής σε κλινική Covid.

Από τον Οκτώβριο τα νέα εμβόλια

«Από τον Οκτώβριο και μετά ευελπιστούμε να υπάρχουν», τόνισε χθες, αναφερόμενος στα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορωνοϊό, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, υπογραμμίζοντας πως σε πρώτη φάση αναμένονται τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τη μετάλλαξη “Όμικρον” και μετά για τις υποπαραλλαγές της “Όμικρον” 4 και 5. Όπως ανέφερε ο υπουργός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, οι φαρμακευτικές εταιρείες ήδη έχουν καταθέσει τους φακέλους τους και θα ακολουθήσει η εγκριτική διαδικασία.

Για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως όσοι ανήκουν σε αυτές δεν πρέπει να περιμένουν, προσθέτοντας για ακόμη μία φορά ότι υπάρχει σύσταση γι’ αυτές τις ομάδες και για τους πολίτες άνω των 60 ετών να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

«Δεν είναι στη βούλησή μας να γυρίσουμε σε μέτρα περιορισμού», επισήμανε και μίλησε για συστάσεις και όχι υποχρεωτικότητα, όπως η σύσταση για τη χρήση μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός και σε κλειστούς χώρους.

Όσον αφορά στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για κατάρτιση νέου εκπαιδευτικού πρωτοκόλλου, σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Τέλος, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι οι βαριές νοσηλείες και η πίεση στις ΜΕΘ του ΕΣΥ θα είναι ο δείκτης για αυστηροποίηση των μέτρων.

Ο ΠΟΥ

Στο μεταξύ, μείωση του συνολικού αριθμού θανάτων κατά την τελευταία βδομάδα, τη στιγμή που τα νέα κρούσματα κορωνοϊού παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στην τελευταία έκθεσή του, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι υπήρξαν περισσότεροι από 14.000 θάνατοι με COVID-19 την περασμένη εβδομάδα και σχεδόν 7 εκατομμύρια νέες μολύνσεις. Η περιοχή της Ανατολικής Ασίας και της Ωκεανίας κατέγραψε άλμα 30% στα κρούσματα, ενώ η Αφρική ανέφερε πτώση 46%. Τα κρούσματα μειώθηκαν επίσης κατά περισσότερο από 20% στην Αμερική και τη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, ο αριθμός των νέων θανάτων αυξήθηκε κατά 19% στη Μέση Ανατολή, ενώ μειώθηκε κατά περισσότερο από 70% στην Αφρική, 15% στην Ευρώπη και 10% στην Αμερική.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η υποπαραλλαγή BA.5 της “Όμικρον” παραμένει κυρίαρχη παγκοσμίως. Προειδοποίησε επίσης τις χώρες να μη χαλαρώνουν τους ελέγχους, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος για έξαρση της νόσου.

Δωρεάν rapid tests

Στο μεταξύ, σε κεντρικά σημεία της Κρήτης θα βρίσκονται και σήμερα Παρασκευή Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid tests για τους πολίτες. Συγκεκριμένα, οι ΚΟΜΥ θα βρίσκονται:

Στο Ηράκλειο: Στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., στο Isobox του προαυλίου της 7ης Υ.ΠΕ. από 9 π.μ. έως 3 μ.μ. και στην πλατεία Δημαρχείου Γαζίου από 9 π.μ. έως 3 μ.μ.

Στο Λασίθι: Στο παλιό δημαρχείο Αγίου Νικολάου, από 9:30 π.μ. έως 4 μ.μ., και στο Δημαρχείο της Ιεράπετρας από 10 π.μ. έως 3 μ.μ.

Στο Ρέθυμνο: Στον Δημοτικό Κήπο, στην Ηγουμένου Γαβριήλ, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ.

Στα Χανιά: Στο αίθριο του Δημαρχείου της πόλης, στην οδό Κυδωνίας 29, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., στον αύλειο χώρο του 1ου Κέντρου Υγείας Χανίων (λεωφόρος Καραμανλή 99), από 9 π.μ. έως 12 μ., και στο Πολιτιστικό Κέντρο Ταυρωνίτη από 9:30 π.μ. έως 2 μ.μ.

neakriti.gr