Καμπουράκης: Η φροντίδα του ελαιώνα μετά τη συγκομιδή

12:09 μ.μ. - Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023
12:01 μ.μ. - Πέμ, 19/09/2023
Image: Καμπουράκης: Η φροντίδα του ελαιώνα μετά τη συγκομιδή

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί – Συμβουλές από τον καθηγητή ΕΛΜΕΠΑ, Διευθυντή εργαστηρίου ελαιοκομίας

Ο καθηγητής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ. Εμμ. Καμπουράκης, διευθυντής στο εργαστήριο ελαιοκομίας του ΕΛΜΕΠΑ φιλοξενήθηκε σήμερα στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Καλημέρα Λασίθι» με ιδιαίτερη αναφορά στην πορεία της ελαιοκομικής περιόδου, δίνοντας παράλληλα χρήσιμες συμβουλές προς τους παραγωγούς.

Όπως είπε η ελαιοκαλλιέργεια είναι γνωστή ήδη από την μινωική εποχή. Στην Κρήτη, στο Λασίθι η ελαιοκαλλιέργεια είναι μια οικογενειακή εκμετάλλευση, με μικρό κλήρο, στην Σητεία ίσως μεγαλύτερες. Φέτος ήταν μια καλή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς με καλές τιμές για το ποιοτικό ελαιόλαδο. Σε αυτό συνέβαλε και η μειωμένη παραγωγή στην Ιταλία και Ισπανία που επηρεάστηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και κάποιες περιοχές τους προσβλήθηκαν από τον δάκο. Βέβαια πρέπει να δούμε και το κομμάτι του τυποποιημένου ελαιολάδου και τις επιχειρήσεις γιατί οι τιμές αυτές μεταφέρονται τελικά στον καταναλωτή και πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί το κομμάτι αυτό της αγοράς.

Όλα τα παραπάνω πάντως είχαν ως συνέπεια μια επιστροφή του κόσμου στην ελαιοκαλλιέργεια και ευελπιστούμε αυτό να συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές. Οι καιρικές συνθήκες ωστόσο που επικρατούν αυτή την περίοδο στην Κρήτη, με ελάχιστες βροχοπτώσεις, υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, παρατεταμένους νοτιάδες δεν είναι ευνοϊκές για την όλη διαδικασία της ανθοφορίας και μετέπειτα στην καρπόδεση. Οπότε απαιτείται μεγάλη προσοχή από τους παραγωγούς. Χρειάζεται να προχωρήσουν σε ένα επιμελημένο, ήπιο και όχι βαρύ κλάδεμα των ελαιόδεντρων. Επίσης να μεριμνήσουν σε μια ορθολογική χρήση λιπασμάτων χωρίς σπασμωδικές και άκαιρες παρεμβάσεις και σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύονται τον γεωπόνο τους. Επιπλέον να φροντίσουν για την αντιμετώπιση εντόμων που οι καιρικές συνθήκες φαίνεται θα ευνοήσουν την ανάπτυξή τους. Γενικότερα απαιτείται επίβλεψη του ελαιώνα γιατί κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της σημείωσε ο κ. καθηγητής.

Ακούστε εδώ τις δηλώσεις του κ. Καμπουράκη