Καμπάνης: Τι έδειξε η μελέτη για τα αίτια διάβρωσης της ακτογραμμής Ιεράπετρας Γρα Λυγιά -Στόμιο

3:26 μ.μ. - Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022
03:03 μ.μ. - Τρί, 22/26/2022
Image: Καμπάνης: Τι έδειξε η μελέτη για τα αίτια διάβρωσης της ακτογραμμής Ιεράπετρας Γρα Λυγιά -Στόμιο

Ποιες λύσεις προτείνονται

Παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα τα αποτελέσματα της μελέτης του προβλήματος διάβρωσης της ακτογραμμής από Ιεράπετρα ως τη Γρά Λυγιά μέχρι και το Στόμιο καθώς και οι προτεινόμενες λύσεις.

Ο μελετητής κ. Ν. Καμπάνης, Δ/ντή Ερευνών Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας μίλησε στον Ηχώ 99.8 δίνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία της μελέτης.

Όπως είπε κύριες αιτίες της διάβρωσης είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή διαχρονικά, ο κυματισμός, η γεωμορφολογία κ.α.

Οι συνέπειες της διάβρωσης σε αρκετές περιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ιδιωτικές περιουσίες.

Ως προς τις λύσεις οι προτάσεις κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις που μπορεί να λειτουργήσουν μεμονομένα ή συνδυαστικά. Αυτές έχουν να κάνουν με, την στήριξη των σημείων της ακτογραμμής που είναι υπο κατάκρημνιση, την ανα ζωογόνηση και ανάπλαση της παραλίας με τροφοδοσία άμμου, η κατασκευή ύφαλων κυματοθραυστών

Ακούστε εδώ τον κ. Καμπάνη ο οποίος ευχαρίστησε την Περιφέρεια, την Αντιπεριφέρεια, τον Δήμο, το Λιμενικό και όλους όσοι βοήθησαν για τη μελέτη, που βαίνει στη φάση του τρίτου σταδίου που είναι η αξιολόγηση και αποτελεσματικότητα κάθε λύσεις σε συνάρτηση του οφέλους και του κόστους.