Καμινογιαννάκης: Οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί στο στόχαστρο των εταιριών οινοποιίας

10:29 π.μ. - Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024
10:11 π.μ. - Πέμ, 28/29/2024
Image: Καμινογιαννάκης: Οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί στο στόχαστρο των εταιριών οινοποιίας

Ο κος Νίκος Καμινογιαννάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Λασιθίου, μίλησε στον Ηχώ 99,8 και την εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι αποσταγματοποιοί

Φέτος, η διαδικασία παραγωγής εξελίσσεται ομαλά, ανέφερε ο κος Καμινογιαννάκης. Ωστόσο, λόγω της ανομβρίας η παραγωγή οινοσταφύλων ήταν μικρή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια οπότε και το προϊόν απόσταξης είναι λιγότερο. Όπως όλος ο πρωτογενής τομέας, έτσι και οι αμπελοκαλλιεργητές έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την ανομβρία με τον πρόεδρο να αναφέρει ότι εάν συνεχιστούν αυτές οι καιρικές συνθήκες και τον επόμενο χρόνο τα άνυδρα αμπέλια θα ξεραθούν. Στο νομό Λασιθίου η πλειοψηφία των αμπελιών είναι άνυδρα καθώς βρίσκονται κυρίως στους ορεινούς όγκους, ανέφερε, και σε περίπτωση που κάποιο αμπέλι ξεραθεί θα πρέπει να γίνει ξανά φύτευση από την αρχή με διαδικασίες μέσω της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής από την οποία πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες άδειες. Ωστόσο, ο κος Καμινογιαννάκης εύχεται να έχουμε τις βροχοπτώσεις που θα κρατήσουν την γη μας ζωντανή ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε τις παλιές ποικιλίες που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια καθώς το καζάνι αποτελεί παράδοση για την Κρήτη και ο Σύλλογος προσπαθεί να το παρουσιάζει και στους επισκέπτες του νησιού. Ταυτόχρονα, γίνεται μία διαδικασία ώστε κατά την απόσταξη να πραγματοποιείται ένα είδος γιορτής και να έρχεται ο κόσμος σε πραγματική επαφή. Στο Λασίθι διατηρείται ο παραδοσιακός χαρακτήρας του καζανέματος καθώς σε κάθε καζάνι κάθε χωριού υπάρχει μεγάλη συμμετοχή του κόσμου κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα τον κ. Καμονογγιανάκη.

Όσον αφορά τις άδειες, μας ενημέρωσε ότι η δημοτική περιφέρεια της Ιεράπετρας εξυπηρετείται από το τελωνείο του Αγίου Νικολάου αλλά ως Σύλλογος έχουν στελεχώσει δύο γραφεία, ένα στον Άγιο Νικόλαο και ένα στη Σητεία και έχουν κατορθώσει να εξυπηρετούν άμεσα τόσο τα μέλη του Συλλόγου όσο και τους αμπελουργούς και τους ιδιοκτήτες καζανιών με αποτέλεσμα να υπάρχει μία ομαλότητα. Φέτος, οι άδειες που εκδόθηκαν είναι περίπου ίδιες με πέρυσι καθώς τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε μείωση. Επιπλέον, μας ενημέρωσε ότι η τιμή της άδειας εκτοξεύτηκε αφού σχεδόν τριπλασιάστηκε ο φόρος που από 0,59 λεπτά τώρα δίνουν περίπου 1,50 ευρώ ανά λίτρο κάτι που βαραίνει αρχικά τον παραγωγό και στην συνέχεια τον καταναλωτή με το κεντρικό κράτος να μην δείχνει διάθεση να το αλλάξει.

Σύμφωνα με την νομοθεσία που υπάρχει από το 2022, οι επαγγελματίες αποσταγματοποιοί έχουν την δυνατότητα να πωλούν χύμα το προϊόν απόσταξης αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την ονομασία τσικουδιά με την νέα επίσημη ονομασία να είναι το “παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων”. Το όνομα τσικουδιά κρατήθηκε από τους βιομήχανους από τους οποίους οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί δέχονται καθημερινά πόλεμο. Ωστόσο, τόσο τα Πρωτοβάθμια Σωματεία των νομών όσο και η Ομοσπονδία Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτό τον πόλεμο που έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν φτάσει μέχρι και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια με καταγγελίες εις βάρος τους. Οι καταγγελίες αφορούν την δημόσια υγειά με τον κ. Καμινογιαννάκη να αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες καζανιών τηρούν όλους τους κανόνες γι’ αυτό και εκδίδονται οι νόμιμες άδειες απόσταξης με σκοπό όλες οι διαδικασίες να είναι νόμιμες. Ωστόσο, κάποιοι προσπαθούν να πιέσουν το κεντρικό κράτος με στόχο να κλείσουν τα μικρά αποστακτήρια των παραδοσιακών αποσταγματοποιών με τους ίδιους να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν αυτό που έχουν πάρει από τις προηγούμενες γενιές και θα το μεταβιβάσουν και στις επόμενες.

Η υπουργική απόφαση του 2022 ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων της ομοσπονδίας η οποία τουλάχιστον διατήρησε την διαδικασία αλλά στέρησε το όνομα κάτι που είναι πολύ σοβαρό γι’ αυτό και γίνονται προσπάθειες ώστε να το επαναφέρουν.

Κλείνοντας, ο κος Καμινογιαννάκης ανέφερε ότι οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί συνεχίζουν να παράγουν το προϊόν αλλά και τον αγώνα για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα το οποίο είναι τόσο να βελτιώσουν τις διαδικασίες αλλά και να κρατήσουν την παράδοσή μας που κάποιοι πολεμούν.

Τέλος, ευχαρίστησε τους καταναλωτές που τιμούν την τσικουδιά μας την οποία παράγουν αποκλειστικά και μόνο οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί.

-

* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης

* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη

* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού

- Ακολουθήστε μας στο facebook

- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube