Καμία επίπτωση στο ποινικό μητρώο και τις επιδοτήσεις η χθεσινή απόφαση για τους αγρότες

9:40 π.μ. - Τρίτη, 25 Μαΐου 2021
09:05 π.μ. - Τρί, 25/40/2021
Image: Καμία επίπτωση στο ποινικό μητρώο και τις επιδοτήσεις η χθεσινή απόφαση για τους αγρότες

O συνήγορος υπεράσπισης Μάνος Καλαϊτζάκης μιλά στον Ηχώ 99,8

Μετά και τη χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου για τους αγρότες που καταδικάστηκαν τελικά με ποινή φυλάκισης 5 μηνών με τριετή αναστολή χωρίς ελαφρυντικά για τα επεισόδια που έγιναν στο λιμάνι του Ηρακλείου το 2016 , ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Μάνος Καλαϊτζάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8. Θυμίζουμε ότι η κινητοποίηση είχε γίνει μετά την πολυήμερη απεργία της ΠΝΟ με τους παραγωγούς να διεκδικούν την απρόσκοπτη μεταφορά των ευπαθών αγροτικών προϊόντων προς τις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι κατηγορούμενοι ήταν 11 εκ των οποίων οι 10 από την Ιεράπετρα και 1 από το Τυμπάκι. Αρχικά είχε επιβληθεί ποινή ενός χρόνου φυλάκισης με 3ετή αναστολή, με την κατηγορία για διατάραξη κοινής ειρήνης σε δημόσιο χώρο.

Ο κ. Καλαϊτζάκης επεσήμανε ότι η μείωση της ποινής στους 5 μήνες με τριετή αναστολή είναι μια καλή απόφαση που δεν επηρεάζει το ποινικό μητρώο ή τις επιδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν λάβει. Επιπλέον οι κατηγορούμενοι δεν χάνουν το δικαίωμα της αναστολής εφόσον βρεθούν στη θέση του κατηγορουμένου για κάποιο άλλο αδίκημα. Όμως σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη απόφαση δεν μας ικανοποιεί. Επιθυμούσαμε και παλέψαμε, για την αθώωση όλων των κατηγορουμένων. Για την απόφαση μπορεί να ασκηθεί αίτηση αναίρεσης ενώπιων του Αρείου Πάγου δεν υπάρχει όμως πρόθεση να προχωρήσουμε ως εκεί. Κατήγοροι στην υπόθεση ήταν άνθρωποι του Λιμενικού καθώς επίσης από το ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική. Από το ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική δεν ειπώθηκε κάτι επιβαρυντικό προς τους κατηγορούμενους σε αντίθεση με τους μάρτυρες κατηγορίας από το Λιμενικό Σώμα οι οποίοι για μια ακόμα φορά στάθηκαν καταπέλτες εναντίον των κατηγορουμένων και μάλιστα κάποιοι επαύξησαν τις καταγγελίες εναντίον των αγροτών, ανέφερε.

Ο κ. Καλαϊτζάκης πρόσθεσε ακόμα ότι έτσι όπως είναι διατυπωμένο το άρθρο για τη διατάραξη της κοινής ειρήνης υπάρχει μια ευκολία ακόμα και εάν κάποιος δεν συμμετέχει ο ίδιος ως αυτουργός σε επεισόδια και μόνο με την παραμονή του στον χώρο όπου γίνονται επεισόδια, θεωρείται ότι επιδοκιμάζει αυτά , οπότε υπάρχει μια ευκολία στο να καταδικαστεί για αυτό το αδίκημα.

Ακούστε εδώ αναλυτικά τον κ. Καλαϊτζάκη: