Καλπάζει ο ελληνικός τουρισμός, με ωφελημένους τους καθιερωμένους τουριστικούς προορισμούς Κρήτη, Ν. Αιγαίο, Ιόνιο, Αττική και Κ. Μακεδονία, οι οποίοι δέχονται τον κύριο όγκο των τουριστικών αφίξεων, και μεγάλους χαμένους τους λιγότερο γνωστούς, όπως φαίνεται από τις επιδόσεις που καταγράφουν τα ελληνικά ξενοδοχεία τα τελευταία χρόνια.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν ξενοδοχειακή έρευνα του INSETE Intelligence και η έκθεση “Ελληνικός τουρισμός - Η επόμενη μέρα” της pwc. Ο προορισμός φαίνεται να είναι ο καθοριστικός παράγοντας της οικονομικής απόδοσης ενός ξενοδοχείου, με το μέγεθος και την κατηγορία του να ακολουθούν.
Μεγαλύτερη κερδοφορία έχουν τα ξενοδοχεία στους καθιερωμένους προορισμούς, καθώς και οι 5άστερες μονάδες, ενώ οι αποδόσεις πέφτουν στους μικρότερους προορισμούς. Επίσης, τα καταλύματα αποτελούν το δεύτερο σημαντικότερο κριτήριο επιλογής προορισμού και αντιπροσωπεύουν το 40%-50% της τουριστικής δαπάνης.
Την εικόνα δύο ταχυτήτων του ελληνικού τουρισμού, οι οποίες καθορίζονται από την υψηλότερη στάθμη διεθνών αφίξεων (κυρίως από τις 4 σημαντικότερες αγορές, Γερμανία, Ην. Βασίλειο, Ιταλία και Γαλλία) και δαπανών, επιβεβαίωσε και η έρευνα της pwc.
Περί το 45% των ελληνικών ξενοδοχείων κυριαρχεί σε Ιόνιο, Ν. Αιγαίο και Κρήτη, ενώ ακολουθεί το Β. Αιγαίο, με μερίδιο 44% να έχουν υψηλή ανταγωνιστικότητα διεθνώς, παράγουν το 56% της κερδοφορίας και απασχολούν σχεδόν το 30% των εργαζομένων του δείγματος.
Το 77% της συνολικής χωρητικότητας των κλινών της χώρας εντοπίζεται στις 5 “δημοφιλείς” τουριστικά περιφέρειες, οι οποίες συγκεντρώνουν πάνω από το 80% της οικονομικής δραστηριότητας του ξενοδοχειακού κλάδου, σύμφωνα με την έρευνα του INSETE. Πάντως, τις καλύτερες αποδόσεις εγγυώνται τα ξενοδοχεία τριών αστέρων στο Ν. Αιγαίο.
Ο ξενοδοχειακός κλάδος ήταν ανθεκτικός ακόμα και τα χρόνια της κρίσης, όπου οι επενδύσεις συνεχίστηκαν με έμφαση στην κατηγορία των 5 αστέρων. Τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας οφείλονται στα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, τα οποία υπερκαλύπτουν το σύνολο των καθαρών επενδύσεων, ενδεικτικό της αύξησης των μονάδων έναντι των ξενοδοχείων δύο και τριών αστέρων. Έλλειψη χωρητικότητας εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν το 2022 τα ξενοδοχεία στα Ιόνια νησιά, την Κρήτη και το Ν. Αιγαίο.
Πηγή neakriti.gr