Καλιοντζής: Τα τσιγάρα η πιο συχνή αιτία έναρξης πυρκαγιάς τον τελευταίο μήνα

11:03 π.μ. - Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024
11:07 π.μ. - Δευ, 15/03/2024
Image: Καλιοντζής: Τα τσιγάρα η πιο συχνή αιτία έναρξης πυρκαγιάς τον τελευταίο μήνα

Με αφορμή το νέο περιστατικό έναρξης πυρκαγιάς που είχαμε χθες στο Άξιον Εστί, το οποίο προκλήθηκε ξανά από γόπα τσιγάρου, ο κ. Δ. Καλιοντζής, Διοικητής Π.Υ Ιεράπετρας, μίλησε στον Ηχώ 99,8

Όπως είπε ο κ. Καλιοντζής, το φαινόμενο αυτό έχει αρχίσει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς αυτό ήταν το δεύτερο περιστατικό μέσα σε μία εβδομάδα. Τα περιστατικά αυτά αυξάνονται συνεχώς με τον κ. Καλιοντζή να τονίζει την δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσει η Π.Υ στην περίπτωση που η πυρκαγιά είναι μακριά από τα οχήματα της πυροσβεστικής. Έδωσε το παράδειγμα της πυρκαγιάς που είχαμε πριν από περίπου τρία χρόνια στους Μεσελέρους και η οποία έφτασε μέχρι το φράγμα. Αυτό συνέβη καθώς το πυροσβεστικό όχημα δεν ήταν κοντά και έτσι αυτά τα είκοσι λεπτά που χρειάστηκε για να φτάσει στο σημείο ήταν αρκετά για να έχουμε μία μεγάλη πυρκαγιά η οποία ελέγχθηκε με μεγάλη δυσκολία.

Μέσω της ενημέρωσης οι παραγωγοί της περιοχής μας είναι πλέον αρκετά προσεκτικοί και έχουμε καταφέρει να μειώσουμε το ποσοστό έναρξης πυρκαγιάς από αγροτικές εργασίες. Ωστόσο, αυτή την στιγμή αντιμετωπίζουμε πρόβλημα από τις γόπες των τσιγάρων με τον κ. Καλιοντζή να επαναλαμβάνει την έκκληση προς τους οδηγούς να μην πετάνε τα τσιγάρα τους από το παράθυρο καθώς κάτι τόσο απλό μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Επίσης, ενημέρωσε ότι το χαμηλότερο πρόστιμο σε τέτοια περίπτωση είναι τα 1.500 ευρώ.

Κλείνοντας, ο κ. Καλιοντζής είπε ότι η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τα πράγματα και πρέπει και εμείς να αλλάξουμε και να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. Όσο αυξάνεται η απόσταση του πυροσβεστικού οχήματος από το σημείο έναρξης πυρκαγιάς, τόσο πιο πολύ μειώνονται οι πιθανότητες να μπορέσει να ελεγχθεί η φωτιά. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντική η συμβολή των ντόπιων οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν την Π.Υ. υποδεικνύοντας τον γρηγορότερο δρόμο μέσω του οποίου το πυροσβεστικό όχημα μπορεί να φτάσει έγκαιρα στην εστία της πυρκαγιάς και να την ελέγξει.