Καλιοντζής για πυρκαγιά στην Επισκοπή: “Μας έσωσε η άμεση επέμβαση του ελικοπτέρου”

10:00 π.μ. - Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024
10:07 π.μ. - Τετ, 24/00/2024
Image: Καλιοντζής για πυρκαγιά στην Επισκοπή: “Μας έσωσε η άμεση επέμβαση του ελικοπτέρου”

Τα ακαθάριστα οικόπεδα και οι συνθήκες ξηροθερμίας δημιούργησαν το κοκτέιλ που βοήθησε την φωτιά να εξελιχθεί με αυτό τον τρόπο, είπε ο διοικητής της Π.Υ Ιεράπετρας, Δ. Καλιοντζής, στον Ηχώ 99,8

Ο κ. Δημήτρης Καλιοντζής, διοικητής της Π.Υ Ιεράπετρας, μίλησε στον αέρα του Ηχώ 99,8 όπου έδωσε πληροφορίες για την χθεσινή πυρκαγιά στην Επισκοπή. Όπως είπε, χτες το μεσημέρι ένα όχημα πήρε φωτιά καθοδόν και ο οδηγός σταμάτησε στην άκρη του δρόμου. Η φωτιά από το αυτοκίνητο επεκτάθηκε στο χωράφι που ήταν δίπλα στο δρόμο και ήταν ακαθάριστο. Η Π.Υ. έφτασε στο σημείο μέσα σε δέκα λεπτά και προσπάθησε να ελέγξει την πυρκαγιά αλλά λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών και των ακαθάριστων οικοπέδων υπήρχε συνεχώς κηλίδωση της φωτιάς. Οι πυροσβέστες κυνηγούσαν τις κηλιδώσεις αλλά η τέταρτη κηλίδωση έφτασε στα 200 μέτρα από τα σπίτια του χωριού και η Π.Υ. δεν είχε άλλες δυνάμεις ώστε να την ελέγξει. Ευτυχώς, εκείνη την στιγμή έφτασε το ελικόπτερο και έτσι η φωτιά περιορίστηκε. Ο κ. Καλιοντζής τόνισε ότι εάν το εναέριο είχε φτάσει δέκα λεπτά αργότερα ή εάν ο άνεμος ήταν στα 4 με 5 μποφόρ, η εξέλιξη της πυρκαγιάς θα ήταν πολύ άσχημη και θα μιλούσαμε για ανυπολόγιστες ζημιές. Επίσης, ο κ. Καλιοντζής ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξαν εκρήξεις από φιάλες. Εάν είχε συμβεί κάτι τέτοιο θα είχαμε θύματα. Η μόνη έκρηξη που σημειώθηκε ήταν από τα λάστιχα του οχήματος.

hxonews

Αν και η φωτιά αρχικά δε φαινόταν ανησυχητική, η χθεσινή επιχείρηση εξελίχθηκε σε πολύ δύσκολη. Στο συγκεκριμένο σημείο η πρόσβαση ήταν δύσκολη καθώς δεν υπάρχουν δρόμοι μέσα στα χωράφια τα οποία ήταν ακαθάριστα και φραγμένα κάτι που καθυστερούσε τους πυροσβέστες. Οι κηλιδώσεις που υπήρχαν δείχνουν ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και πλέον δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά την εξέλιξη οποιασδήποτε έναρξης, είπε ο κ. Καλιοντζής και τόνισε ότι η πρόληψη είναι υπόθεση όλων μας και η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική εάν θέλουμε να αποφύγουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Στο σημείο έχουν παραμείνει δυνάμεις της Π.Υ. και το βράδυ αναμένεται να γίνει ξανά έλεγχος ώστε να αποφασίσουν εάν θα πρέπει να παραμείνουν οι δυνάμεις στο σημείο και σήμερα το βράδυ.

hxonews

Κλείνοντας, ο κ. Καλιοντζής ευχαρίστησε τους εθελοντές και όλους όσους βοήθησαν στην χθεσινή κατάσβεση και πρότεινε να γίνει μία δράση ώστε να ενισχυθούν οι εθελοντές των οποίων η βοήθεια σε κάθε πυρκαγιά είναι πολύ σημαντική.

-

-

-

-

-

hxonews
hxonews
hxonews
hxonews