Κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα σε συλλαλητήριο για το Νοσοκομείο στις 30 Νοέμβρη στην κεντρική πλατεία Ιεράπετρας

10:22 π.μ. - Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023
10:11 π.μ. - Τρί, 21/22/2023
Image: Κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα σε συλλαλητήριο για το Νοσοκομείο στις 30 Νοέμβρη στην κεντρική πλατεία Ιεράπετρας

Αύριο η ανοιχτή συνάντηση της επιτροπής στις 19.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου

Ανοιχτή συνέλευση διοργανώνει για αύριο Τετάρτη η ανοιχτή επιτροπή αγώνα Ιεράπετρας διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα των δομών υγείας και του Νοσοκομείου Ιεράπετρας από την έλλειψη προσωπικού. Εκ μέρους της Επιτροπής μίλησε στον Ηχώ 99,8 η κα Μαρία Κτιστάκη με αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη στη Σητεία και το γεγονός ότι δεν σταμάτησε να συζητήσει έστω και για λίγο με τους Γεραπετρίτες που ήταν συγκεντρωμένοι στην Παχειά Άμμο. Η κα Κτιστάκη κάλεσε τους δημότες της Ιεράπετρας να συμμετάσχουν στην αυριανή συζήτηση. Πρότασή τους είναι η διοργάνωση συλλαλητηρίου στην κεντρική πλατεία της Ιεράπετρας στις 30 Νοέμβρη οπότε θα γίνει και το παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο για την υγεία. Η συνέλευση θα είναι εκείνη που θα αποφασίσει για τη μορφή που θα πάρει ο αγώνας.

Ακούστε εδώ την κα Κτιστάκη:

Το κάλεσμα της Ανοιχτής Επιτροπής Αγώνα Ιεράπετρας

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ, ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΑΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, στις 19.00 στην αίθουσα του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ στις 11πμ στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Ολόκληρες κλινικές και τμήματα υποστελεχωμένα ή κλειστά. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στα όρια της εξουθένωσης. Μισθοί πείνας και απαξίωση της δουλειάς και της επιστημονικής κατάρτισής των εργαζόμενων στην υγεία. Μαζικές συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις γιατρών. Ατέλειωτες ουρές αναμονής και πολύμηνες λίστες για ραντεβού ή επεμβάσεις. Αυτή είναι πραγματικότητα στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας σήμερα. Αλλά και στο νοσοκομείο της Σητείας, του Αγίου, του Ρεθύμνου, των Χανίων, του Ηρακλείου, ολόκληρης της χώρας. Το ΕΣΥ καταρρέει σε όλες του τις βαθμίδες και σε όλη την επικράτεια.

Η σημερινή κατάρρευση είναι αποτέλεσμα συνειδητής και οργανωμένης προσπάθειας όλων των κυβερνήσεων με χειρότερη την τελευταία. Είναι συνέπεια:

α) της διαρκούς υποχρηματοδότησης και μείωσης του προϋπολογισμού για την υγείας (ακόμα και στην πανδημία) και των τρομερών λειτουργικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει.

β) της δραματικής μείωσης των προσλήψεων και κυρίως των μόνιμων διορισμών γιατρών, νοσηλευτών, υγειονομικού προσωπικού (6.000 κενά σήμερα και αυξάνονται λόγω της απελπιστικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και σπρώχνει σε συνταξιοδοτήσεις-αποχωρήσεις).

γ) της συρρίκνωσης της δημόσιας υγείας με συγχωνεύσεις και λουκέτα κλινικών και νοσοκομείων.

δ) της καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο ΕΣΥ, τη διάλυση των εργασιακών τους σχέσεων και την καθήλωση των μισθών τους.

ε) της εισαγωγής ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων (πχ χρηματοδότηση ανάλογα με την επισκεψιμότητα) και την παράδοση του ΕΣΥ στους επιχειρηματίες υγείας.

Το νέο ΕΣΥ που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ολοκληρώνει την ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποιηση : γιατροί με μπλοκάκια στα νοσοκομεία, απογευματινά, επί πληρωμή χειρουργεία, σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα (δηλαδή παραχώρηση ολόκληρων τμημάτων στους ιδιώτες), κλπ. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να ξεφορτωθεί το κόστος της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας και προσπαθεί να το εφαρμόσει με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις.

Γι αυτό ήρθε ο Χρυσοχοϊδης δεύτερη φορά σε ένα μήνα στην Κρήτη, για να ανακόψει τις έντονες, μαζικές αντιδράσεις (Ηράκλειο, Σητεία) για την κατάρρευση της δημόσιας υγείας. Γι αυτό υποσχέθηκε ότι κανένα νοσοκομείο δεν θα κλείσει. Γι αυτό προχώρησε σε ανέξοδες δεσμεύσεις για ανανεώσεις συμβάσεων (για πολλοστή φορά), fast track προκήρυξη θέσεων και παροχή κινήτρων (εφόσον συμφωνήσουν τα άλλα υπουργεία).

Ξέρει ότι όπως και τόσες άλλες φορές οι περισσότερες προκηρύξεις θα βγουν άγονες μιας και η κατάσταση στα νοσοκομεία έχει φτάσει σε τέτοια κατάντια που οι θέσεις εργασίας δεν είναι ελκυστικές (μετακινήσεις, συνεχείς και απλήρωτες υπερωρίες, εξουθενωτικά ωράρια). Φόρτωσε την ευθύνη στους διοικητές των νοσοκομείων που η κυβέρνησή του διόρισε και η κυβερνητική ΥΠΕ καθοδηγεί και αυτός τρίβει τα χέρια του που τα νοσοκομεία του νομού θα τρώγονται μεταξύ τους διεκδικώντας το ένα τους γιατρούς του άλλου. Ξέρει πως χωρίς γενναία χρηματοδότηση και μαζικές προσλήψεις η κατάρρευση θα συνεχιστεί. Όμως η πυροσβεστική του δουλειά θα έχει γίνει.

Γι αυτό και δεν θα περιμένουμε να δούμε τις υποσχέσεις να διαψεύδονται. Σας καλούμε να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στο Ηράκλειο.Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου η ΟΕΓΝΕ (υγειονομικοί) καλεί σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Στο Ηράκλειο οργανώνει Παγκρήτιο Συλλαλητήριο στις 11πμ, στην Πλατεία Ελευθερίας. Συντονίζουμε τον αγώνα μας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, με όλους τους κατοίκους της Κρήτης. Απαιτούμε:

Κατάργηση των εκτρωματικών νόμων που διαλύουν το ΕΣΥ.

Αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες.

Άμεσες μόνιμες προσλήψεις όλου του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Πλήρη και πλήρως στελεχωμένα Δημόσια και Δωρεάν νοσοκομεία παντού, ικανά να καλύπτουν τις ανάγκες των πληθυσμών που εξυπηρετούν, με αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και μισθούς για τους εργαζόμενους σε αυτά.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ