Καλαντζάκης: Δεν κάνουμε εκπτώσεις στον πολιτισμό

10:09 π.μ. - Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022
10:08 π.μ. - Πέμ, 11/09/2022
Image: Καλαντζάκης: Δεν κάνουμε εκπτώσεις στον πολιτισμό

Υλοποιούμε έργα πολιτισμού και ζητάμε χρηματοδοτήσεις για τη στέγαση των εκθεμάτων μας

Την επιθυμία του για άμεσες θετικές εξελίξεις σε θέματα έργων πολιτισμού στο Δήμο Ιεράπετρας εξέφρασε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης μετά την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη στην Ιεράπετρα, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Αυγούστου.

Η Υπουργός και οι συνεργάτες της έκαναν αυτοψία του έργου «Στερέωση Προστασία και Ανάδειξη Φρουρίου Καλέ της Ιεράπετρας», εκεί όπου τους υποδέχτηκε η αρμόδια Αντιδήμαρχος κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη μαζί με εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, η οποία της παρέδωσε το παρακάτω υπόμνημα με τα έργα και τις ανάγκες σε θέματα Πολιτισμού στον Δήμο Ιεράπετρας.

«Ο Δήμος Ιεράπετρας είναι ένας Δήμος με μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά που βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με την πολιτιστική του ταυτότητα συνθέτοντας το παρόν με σύγχρονα έργα και παρεμβάσεις πάντα με δέοντα σεβασμό στο παρελθόν.

Στο πλαίσιο αυτό στον Δήμο Ιεράπετρας δρομολογούμε και υλοποιούμε συνεχώς έργα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος εμπλουτίζοντας την πολιτιστική μας υπόσταση και αναδεικνύοντας σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος καθιστώντας τα επισκέψιμα.

Μόλις πριν λίγες μέρες άνοιξε για πρώτη φορά για το κοινό στην παλιά πόλη της Ιεράπετρας η «Οικία του Ναπολέοντα» με πλήρη επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό του κτιρίου και τοποθέτηση εποπτικού και ενημερωτικού υλικό.

Επιπλέον, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται και το κτίριο αρχαιολογικής συλλογής της Ιεράπετρας που στεγάζεται στο διατηρητέο κτίριο της Οθωμανικής Σχολής στο οποίο παρεμβήκαμε καθοριστικά με εκτεταμένες εργασίες επισκευής, συντήρησης, αντικατάστασης κουφωμάτων, μετατόπισης εκθεμάτων, τοποθέτησης εξωτερικού φωτισμού κ.α.

Παράλληλα, στηρίζουμε την προσπάθεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας Λασιθίου στις ανασκαφικές έρευνες που πραγματοποιεί στο αρχαίο θέατρο Ιεράπετρας, στη Νήσο Χρυσή αλλά και σε πολλά ακόμα σημεία του Δήμου Ιεράπετρας με σκοπό την ανάδειξη ευρημάτων και μνημείων.

Όσον αφορά το φρούριο του Καλέ, αυτό το εμβληματικό σημείο για την πόλη της Ιεράπετρας που αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς με τουριστικό και ιστορικό ενδιαφέρον, υλοποιήσαμε με προσπάθειες ετών τις απαιτούμενες μελέτες και διεκδικήσαμε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις πάντα με την έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Επομένως, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε αρχικά την πλήρη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του φρουρίου και υλοποιούμε πλέον τις εκτεταμένες εργασίες για την προστασία και ανάδειξη του ίδιου του φρουρίου εσωτερικά και εξωτερικά.

Σε όλα αυτά αρωγός και συνεργάτης μας είναι πάντα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και η Προϊσταμένη της Εφορείας κα. Χρύσα Σοφιανού με την οποία διατηρούμε άριστη συνεργασία που επιφέρει πολλαπλά οφέλη για το Δήμο μας.

Παρ’ όλα αυτά οι πολλαπλές προσπάθειες που έχουμε κάνει για να δημιουργηθεί στην Ιεράπετρα και ένα Μουσείο ώστε τα εκθέματα της περιοχής μας να βρουν στέγη και να μείνουν εδώ δεν έχουν ευοδωθεί.

Το Μουσείο Ιεράπετρας είναι ένα έργο που το ζητάει πολλά χρόνια η τοπική κοινωνία και θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη του Δήμου Ιεράπετρας.

Κυρία Υπουργέ,

Αφού σας ευχαριστήσουμε θερμά για την επίσκεψή σας αλλά και για τη μέχρι τώρα στήριξή σας σε μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας θέλουμε να σας ζητήσουμε να είστε αρωγός και στο αίτημά μας για Μουσείο στην Ιεράπετρα.

Είμαι σίγουρος ότι κοινή μας επιθυμία αποτελεί η βέλτιστη ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου και θα υπάρξει άμεση δραστηριότητά σας προς αυτή την κατεύθυνση.

Με την βεβαιότητα ότι η επίσκεψή σας στον νομό μας μας μαρτυρά ουσιαστικό ενδιαφέρον για τις ανάγκες της περιοχής μας, σας ευχαριστούμε θερμά.»

Με αφορμή αυτή την επίσκεψη ο Δήμαρχος Ιεράπετρας δήλωσε τα εξής:

«Αδιαμφισβήτητα ως δημοτική αρχή έχουμε πάντα στραμμένο το βλέμμα μας στην ανάδειξη και την αναβάθμισης της πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου Ιεράπετρας.

Καθημερινά στην ατζέντα μας βρίσκονται έργα που προάγουν τον πολιτισμό του τόπου μας και δημιουργούν σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος ενώ, επιπλέον, είμαστε η πρώτη Δημοτική Αρχή που ίδρυσε Επιτροπή Ανάδειξης Αρχαιοτήτων στην Ιεράπετρα.

Παρότι όμως ολοκληρώνουμε σημαντικά έργα όπως η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου του φρουρίου “Καλέ”, η οικία του Ναπολέοντα, η αρχαιολογική συλλογή, το ψηφιακό μουσείο, η νέα δημοτική βιβλιοθήκη κ.α., δε θριαμβολογούμε αλλά αναζητάμε συνεχώς τρόπους για περαιτέρω πολιτιστική εξωστρέφεια του Δήμου Ιεράπετρας.

Όσον αφορά το θέμα της φύλαξης των αρχαίων ευρημάτων του Δήμου μας συνεργαζόμαστε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και το Υπουργείο Πολιτισμού προσπαθώντας να το αντιμετωπίσουμε μακροπρόθεσμα αλλά και βραχυπρόθεσμα.

Βραχυπρόθεσμα επιζητάμε την εύρεση ενός προσωρινού δεύτερου χώρου ή την ανέγερση νέου κτιρίου για τη στέγαση εκθεμάτων εκτός από το υπάρχον κτίριο της αρχαιολογικής συλλογής, καθώς τα ευρήματα που έχουμε είναι πολλά και το κτίριο της αρχαιολογικής συλλογής δεν επαρκεί για να τα στεγάσει όλα.

Όμως ως Δημοτική Αρχή δεν κάνουμε εκπτώσεις στα έργα πολιτισμού και, παρόλο που οι δηλώσεις της Υπουργού κας Μενδώνη δε μας ικανοποίησαν, συνεχίζουμε να διεκδικούμε να αποκτήσει και η Ιεράπετρα το δικό της αρχαιολογικό μουσείο που θα φιλοξενήσει μόνιμα όλο το πλήθος των αρχαίων ευρημάτων της περιοχής μας.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να επιμείνουμε και στις δύο κατευθύνσεις συνεχίζοντας τη συνεργασία μας με όλους τους φορείς και τους συλλόγους του Δήμου και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου προκειμένου και να βρεθεί ή να ανεγερθεί ένας νέος συμπληρωματικός χώρος για τη στέγαση των εκθεμάτων και παράλληλα να δημιουργηθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο που έχει ανάγκη εδώ και χρόνια η Ιεράπετρα.»