![Image: Καλαμπόκης: Οι δασμοί του Τραμπ και οι επιπτώσεις για την χώρα και την Κρήτη - Ποια προϊόντα απειλούνται](/content/images/alkiviadis-kalampokis.jpg?w=548)
Ο Άλκης Καλαμπόκης, Πρόεδρος του ΣΕΚ και του Πανελληνίου Συνδέσμου εξαγωγέων, μίλησε στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8, "Ιεραπετρίτικη Γη" με αφορμή τους δασμούς του Τραμπ στα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα
Αρχικά, ο κος Καλαμπόκης μας έδωσε μία εικόνα από την έκθεση FRUIT LOGISTICA του Βερολίνου, όπου και βρίσκεται. Όπως είπε, η έκθεση πραγματοποιείται κάθε χρόνο και φιλοξενεί τον παγκόσμιο κλάδο του πρωτογενή τομέα όπου συναντώνται παραγωγοί, υποψήφιοι αγοραστές και έμποροι, δημιουργώντας έναν πραγματικό παράδεισο εμπορίου. Το εμπόριο, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, δεν σταματά ποτέ και πάντα βρίσκει τον τρόπο να εξελίσσεται. Η επιχειρηματικότητα προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, ξεπερνώντας ακόμα και την καθημερινή πρακτική των κυβερνήσεων ή τις πιθανές επιβολές περιορισμών. «Το εμπόριο είναι εδώ, και η καρδιά του αυτή τη στιγμή χτυπά στο Βερολίνο», είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, μας ενημέρωσε ότι ταυτόχρονα, στην Κολωνία, διεξάγεται μια άλλη έκθεση για την αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο Παρίσι, όπου πραγματοποιείται η μεγαλύτερη έκθεση κρασιών, και τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει μια έκθεση βιολογικών προϊόντων. Μιλώντας για τις εκθέσεις, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει σε αυτές, τόσο στο Βερολίνο όσο και στις εκθέσεις βιολογικών προϊόντων και κρασιών, όπως και πολλές άλλες περιφέρειες της Ελλάδας.
Αυτές οι συμμετοχές είναι πολύ σημαντικές, καθώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, ενισχύοντας τους παραγωγούς και μειώνοντας το κόστος συμμετοχής τους. Δυστυχώς, από την πλευρά της Πολιτείας, η στήριξη προς τους παραγωγούς δεν είναι η ιδανική.
Οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες απαιτήσεις, καθώς η επιχειρηματικότητα προσαρμόζεται σε νέες έννοιες, όπως η κοινωνική υπευθυνότητα, η πράσινη ανάπτυξη και η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Οι παλιές καλλιεργητικές πρακτικές αλλάζουν, και όσοι δεν το αντιλαμβάνονται, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός αγοράς καθώς το παρελθόν δεν θα είναι ίδιο με το μέλλον.
Όσον αφορά το διεθνές εμπόριο, ένα κρίσιμο θέμα είναι οι δασμοί που ενδέχεται να επιβληθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν αυτό συμβεί, οι οικονομικές και εμπορικές επιπτώσεις θα είναι σημαντικές, καθώς η Ε.Ε. εξάγει πολλά προϊόντα στις ΗΠΑ με τον κ. Καλαμπόκη να εξηγεί ότι θα υπάρξουν άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εξαγωγικό εμπόριο της Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ ανέρχεται σε 503,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ στην Ε.Ε. ανέρχονται σε 347,1 δισεκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι το εμπορικό πλεόνασμα υπέρ της Ευρώπης είναι 157 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την αμερικανική κυβέρνηση. Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται ότι θέλει να προστατεύσει την αμερικανική οικονομία, κάτι που του δίνει υποστήριξη στο εσωτερικό της χώρας.
Η Ε.Ε. φαίνεται να επιδιώκει διάλογο για την αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου, καθώς η επιβολή δασμών θα έχει συνέπειες και για την ευρωπαϊκή οικονομία, ειδικά για τη Γερμανία, η οποία εξάγει πολλά προϊόντα στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 2,117 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, ενώ οι εισαγωγές ήταν 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, με ένα πλεόνασμα 618 εκατομμυρίων ευρώ.
![hxonews](/content/images/1227806232-368670477_149733008186176_6577272089283530764_n.jpg?w=320)
Αν οι νέοι δασμοί εφαρμοστούν χωρίς διαχωρισμούς, θα πληγούν συγκεκριμένοι κλάδοι, όπως η παραγωγή ροδάκινων και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι η Ισπανία δέχθηκε δασμούς, ενώ η Ελλάδα κατάφερε να εξαιρέσει το ελαιόλαδο και τις βρώσιμες ελιές. Ωστόσο, προϊόντα όπως τα ροδάκινα και τα γαλακτοκομικά είχαν επιβαρυνθεί με δασμούς έως 25%, γεγονός που δυσκόλεψε σημαντικά την εξαγωγή τους.
Στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να κινηθούν συντονισμένα για να αποφευχθούν δυσμενείς εξελίξεις. Οι μοχλοί πίεσης περιλαμβάνουν τόσο διμερείς επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ όσο και συνομιλίες σε επίπεδο Ε.Ε.-ΗΠΑ. Η εμπλοκή της ελληνικής ομογένειας μπορεί επίσης να βοηθήσει, καθώς οι Έλληνες της Αμερικής έχουν σημαντική επιρροή στο πολιτικό σύστημα.
Η μεσογειακή διατροφή έχει αναγνωριστεί στις ΗΠΑ, και τα ελληνικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο και η φέτα, έχουν αυξημένη ζήτηση. Επομένως, είναι κρίσιμο να διατηρηθούν οι εμπορικές σχέσεις και να προστατευθούν οι ελληνικές εξαγωγές.
Συνολικά, οι δασμοί αποτελούν μια πρόκληση, και αν εφαρμοστούν, θα δημιουργήσουν προβλήματα σε τοπικές οικονομίες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές. Η Κίνα είναι βασικός ανταγωνιστής στον τομέα του ροδάκινου και διαθέτει σημαντικές επιδοτήσεις, οι οποίες την καθιστούν πιο ανταγωνιστική. Επομένως, η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της με κάθε διαθέσιμο μέσο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος αγοραστής ελληνικών προϊόντων και ένας από τους σημαντικότερους αγοραστές κρητικών προϊόντων άρα η διατήρηση και η ενίσχυση αυτών των εμπορικών σχέσεων πρέπει να είναι προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση. Το 2022 ήταν χρονιά ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές, φτάνοντας τα 55 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2023 έπεσαν στα 51 και το 2024 αναμένεται πτώση.
Τέλος, η τρέχουσα οικονομική κατάσταση απαιτεί προσεκτικές στρατηγικές κινήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, την Ε.Ε. και τις επιχειρήσεις. Αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, η επιβολή δασμών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το εμπόριο και την ανάπτυξη της χώρας.