Καλαϊτζάκης: Όχι στην απελευθέρωση και εμπορευματοποίηση του νερού
Με πλάγιο τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει το νερό
Η κυβέρνηση μέσω πολυνομοσχεδίου επιχειρεί να ανοίξει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, υποστηρίζει μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο κ. Μανώλης Καλαϊτζάκης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Λασιθίου.
Πιο συγκεκριμένα όπως μεταξύ άλλων ανέφερε, την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει ένα πολυνομοσχέδιο μέσα στο οποίο υπάρχει πρόβλεψη που ανοίγει τον δρόμο για ιδιωτικοποίηση του νερού. Στο πολυνομοσχέδιο προτείνεται η μετονομασία της Ρ.Α.Ε. σε Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) και η ανάληψη από πλευράς της του ελέγχου των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης των αποβλήτων. Πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι σε αντίθεση με συνταγματικές προβλέψεις και η διαδικασία νομοθέτησης που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση παραβιάζει δικό της νόμο, που ορίζει το χρονικό διάστημα για τις διαβουλεύσεις. Όλα, οδηγούν στον τελικό στόχο, που είναι η αλλαγή για το ποιος αποφασίζει την τιμολόγηση του νερού, με κίνδυνο να δούμε αδικαιολόγητες αυξήσεις στο κόστος του. Με τη θέσπιση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. δημιουργείται το υπόβαθρο για την μετέπειτα ιδιωτικοποίηση των Δ.Ε.Υ.Α.
Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν για να τεθεί υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής, η οποία χρησιμοποιείται ως προθάλαμος της ιδιωτικοποίησης των νερών στην χώρα μας και μέσω της οποίας επιχειρείται να ξεπεραστούν οι αποφάσεις του Σ.Τ.Ε. και του Συντάγματος, που απαγορεύουν την ιδιωτικοποίηση του. Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι μια πρακτική που δοκιμάστηκε και στον ευρωπαϊκό και στον παγκόσμιο χώρο. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η πολιτεία έχει την υποχρέωση να το παρέχει σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως, πέρα και πάνω από κάθε λογική κέρδους, τόνισε.
Πρόσθεσε ότι όλο αυτό έφερε αντιδράσεις και ο Υπουργός Ενέργειας κ. Σκρέκας μετά και τη συνάντηση με ΚΕΔΕ και ΕΔΕΥΑ «έκανε πίσω». Περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις τις οποίες και παρακολουθούμε. Θεωρώ ότι εκείνο που χρειάζεται είναι να γίνουν έργα ώστε το νερό να μην χάνεται και να διασφαλίζεται νερό για όλους και στην ύδρευση και στην άρδευση σε τιμές τέτοιες που να είναι προσιτές στον καθένα. Έπρεπε να χρηματοδοτηθούν έργα για να διασφαλίζεται νερό και το βλέπουμε αυτό και σε τοπικό επίπεδο. Όπου ναι μεν γίνονται έργα όπως το φράγμα Αγίου Ιωάννη όμως γίνονται μέσω ΣΔΙΤ που είναι ένα «εργαλείο» έχει σημασία όμως πως το αξιοποιεί ο καθένας.
Σε κάθε περίπτωση είμαστε ενάντια σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού, δεδομένου ότι κάθε ιδιώτης σκοπεύει στο κέρδος άρα σε αύξηση των τιμών. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, επεσήμανε ο κ. Καλαϊτζάκης.