Κακοκαιρία: Σαρώνει τη χώρα, μεγάλες «πληγές» στον Έβρο – Πού θα χτυπήσει

8:48 π.μ. - Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021
08:01 π.μ. - Τετ, 13/48/2021
Image: Κακοκαιρία: Σαρώνει τη χώρα, μεγάλες «πληγές» στον Έβρο – Πού θα χτυπήσει

Ο Έβρος «πνίγηκε», στα σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, ποτάμια έχουν υπερχειλίσει, ενώ οριακή είναι η κατάσταση στη Λέσβο, όπου «έσπασε» ο ποταμός Τσικνιάς

Στο έλεος της κακοκαιρίας, η χώρα, κυρίως η Βόρεια Ελλάδα, με σοβαρά προβλήματα να καταγράφονται σε πολλές περιοχές.

Ο Έβρος «πνίγηκε», στα σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, ποτάμια έχουν υπερχειλίσει, ενώ οριακή είναι η κατάσταση στη Λέσβο, όπου «έσπασε» ο ποταμός Τσικνιάς.

Στον Εβρο μάλιστα υπήρξαν εγκλωβισμοί κατοίκων, με περιοχές να παραμένουν αποκλεισμένες εξαιτίας της κακοκαιρίας, που αναμένεται να χειροτερέψει.

Έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν και την Ήπειρο. Οι σφοδροί άνεμοι ξήλωσαν στέγες σπιτιών ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καθιζήσεις στο ορεινό οδικό δίκτυο. Σε μεγάλη λίμνη μετατράπηκε και το ανατολικό κομμάτι του νομού Ροδόπης, ενώ στη Ναύπακτο κατέρρευσε αντιπλημμυρικό έργο, στον Εύηνο που μόλις είχε παραδοθεί.

Πνίγηκε ο Έβρος

Σοβαρά προβλήματα έχουν ανακύψει από την κακοκαιρία που επελαύνει και στον Έβρο.

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Καμηλάρη, ψαρά και αντιπρόεδρο Συλλόγου Αινήσιου Δέλτα Έβρου, τα ποτάμια της περιοχής πλημμύρισαν προκαλώντας προβλήματα σε πολλές περιοχές, με δύο γέφυρες σε χωριά να καταρρέουν.

Ο ποταμός Έβρος, λόγω των βροχών, έχει «φουσκώσει» με τους κατοίκους να εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους. Οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα στην περιοχή του Σουφλίου, όπου με βάρκες έγινε διάσωση πολιτών που είχαν εγκλωβιστεί.

Ο δρόμος Φερών – Αρδανίου έκλεισε, ενώ όπως αναφέρει το e-evros.gr, δάσκαλοι και καθηγητές από την Αλεξανδρούπολη που διδάσκουν σε χωριά του Έβρου, ήταν για πολύ ώρα εγκλωβισμένοι στις Φέρρες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Την ίδια στιγμή μαθητές από το σχολείου του Απαλού, το οποίο έχει πλημμυρίσει, μεταφέρθηκαν με μπουλντόζα του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Μέσα σε μια λίμνη βρίσκεται πλέον το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης.

Μέσα σε μια λίμνη βρίσκεται πλέον το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από evros24.gr στις Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021

Οι αγρότες στην περιοχή Τσάι των Φερών, έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.

Αποθήκες με αγροτικά προϊόντα και μηχανήματα έχουν πλημμυρίσει καταστρέφοντας τα πάντα, διαλύοντας ολόκληρες περιουσίες μιας ζωής, όπως αναφέρει το Evros24. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η συγκεκριμένη τοποθεσία δεν έχει πλημμυρίσει σχεδόν ποτέ, ακόμα και από τις μεγάλες πλημμύρες του Έβρου τα προηγούμενα χρόνια.  

hxonews

Σύμφωνα με τον Δήμαρχος Μαρωνείας και Σαπών, Ντίνο Χαριτόπουλο, στην περιοχή σημειώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να ξεχειλίσουν χείμαρροι και να υπάρξει ανάγκη απεγκλωβισμού πολιτών. Από τις έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρισαν σπίτια, ωστόσο ανθρώπινες ζωές δε βρέθηκαν σε κίνδυνο.

Και στη Θεσσαλονίκη

Προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας έχουν δημιουργηθεί σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.  Δρόμοι έχουν κλείσει στους δήμους Λαγκαδά, Δέλτα και Βόλβης.

Συναγερμός σήμανε εχθές το βράδυ στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Δέλτα εξαιτίας της υπερχείλισης του Γαλλικού Ποταμού, σύμφωνα με το thestival.

Δόθηκε εντολή να κλείσει η επαρχιακή οδός που συνδέει την οδό Πόντου με τη Σίνδο προκειμένου να μην προκληθούν ατυχήματα και κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Στο δήμο Βόλβης έχει διακοπεί η κυκλοφορία από Βρασνά προς τον Σταυρό, ενώ στον δήμο Λαγκαδά στην επαρχιακή οδό Ηρακλείου – Λαγκαδά.

Ναύπακτος: Κατέρρευσε νέο αντιπλημμυρικό έργο 

hxonews

Προβληματισμό στο μεταξύ έχει προκαλέσει η κατάρρευση του νέου αντιπλημμυρικού έργου στην θέση Πινακάδες του Τρικόρφου Ναυπακτίας.

Το αντιπλημμυρικό έργο ολοκληρώθηκε πριν περίπου έναν μήνα, αλλά με τις βροχές τις προηγούμενης εβδομάδας, κατάρρευσε ένα τμήμα περίπου 30 μέτρων. Σύμφωνα με το npress, που επικαλείται μαρτυρίες κατοίκων o κίνδυνος τώρα είναι πολύ μεγάλος καθώς , εάν έχουμε νέα πλημμυρικά φαινόμενα τις επόμενες ημέρες, θα παρασυρθούν οι κολώνες της ΔΕΗ που βρίσκονται εκεί δίπλα με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα, το εργοστάσιο μαρμελάδας και ξενοδοχειακή μονάδα, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν. 

hxonews

Οριακή η κατάσταση στην  Καλλονή Λέσβου

Δύσκολη ηταν η  νύχτα στο λεκανοπέδιο της Καλλονής, στη Λέσβο. Οι έντονες βροχοπτώσεις, είχαν ως αποτέλεσμα να φέρουν σε οριακό σημείο το μεγάλο ποτάμι (Αχερων) που διασχίζει την Καλλονή.

Χαρακτηριστική είναι, σύμφωνα με το lesvospost.gr, η ανάρτηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βερρου που γράφει: «Δύσκολη νύχτα. Οριακή η κατάσταση στην Καλλονή. Το προσωπικό του Δήμου είναι ήδη σε επιφυλακή». 

Σε δεύτερη ανάρτηση του ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου ενημερώνει ότι ο ποταμός έσπασε.

«Δυστυχώς ο Τσικνιάς «έσπασε» χαμηλά. Ελπίζουμε οι ζημιές να είναι μικρές. Όλες οι Υπηρεσίες είναι επί τόπου» τόνισε.

Αγριεύει ο καιρός

Ακόμη περισσότερο θα επιδεινωθεί ο καιρός με τοπικές βροχές και χιόνια στις ορεινές περιοχές.

Έτσι, νεφώσεις αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας αναμένονται σε όλη τη χώρα. Τοπικές βροχοπτώσεις αναμένονται κατά κύριο λόγο στα βόρεια, στα δυτικά και στη Δυτική Κρήτη.

Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά ηπειρωτικά και από το απόγευμα κατά τόπους στη Δυτική Μακεδονία.

Η ορατότητα έως το πρωί και προς το βράδυ θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Σύμφωνα με το meteo.gr οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 8 έως 13 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 4 έως 9 βαθμούς.

Αναλυτικά ο καιρός από την ΕΜΥ:

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που μετά το μεσημέρι θα αυξηθούν.Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν με τοπικές βροχές από το απόγευμα και από το βράδυ τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και τη νύχτα 6 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 06 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμιαία απο τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις αναμένονται αρχικά σε ορεινές και βαθμιαία σε ημιορεινές περιοχές.Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 και τη νύχτα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου από 01 μέχρι 10 Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Από το βράδυ στη Θεσσαλία θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις.Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα.Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΑΜΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και νωρίς το πρωί σποραδικές καταιγίδες.Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και νωρίς το πρωί τοπικά 6 μποφόρ.Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

in.gr