Καιρός: Νοτιάδες και υψηλές θερμοκρασίες σήμερα στην Κρήτη

7:45 π.μ. - Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023
07:11 π.μ. - Παρ, 03/45/2023
Image: Καιρός: Νοτιάδες και υψηλές θερμοκρασίες σήμερα στην Κρήτη

Ισχυροί νοτιάδες και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στην Κρήτη

Οι νοτιάδες και οι υψηλές θερμοκρασίες που κατά τόπους στα βόρεια αναμένεται να ξεπεράσουν τους 30ο Κελσίου, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στην Κρήτη από σήμερα και μέχρι την Κυριακή. Αν και στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται επιδείνωση των καιρικών συνθηκών από το απόγευμα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα νότια τμήματα δεν αναμένεται να επηρεαστούν.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Μανόλη Λέκκα, «είθισται αυτή την περίοδο τα βαρομετρικά να τροφοδοτούνται από νότια μέτωπα. Υπάρχουν συστήματα στην ατμόσφαιρα αλλά δεν φτάνουν τόσο νότια». Από σήμερα ωστόσο προβλέπεται ενίσχυση των νοτίων ανέμων σε ολόκληρο το νησί με τη θερμοκρασία να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Στους 28ο Κελσίου θα φτάσει ο υδράργυρος στις βόρειες περιοχές της Κρήτης ενώ στα νότια θα είναι έναν με δύο βαθμούς χαμηλότερα. Για αύριο Σάββατο όμως η θερμοκρασία στα βόρεια θα αγγίξει και πάλι τους 30 βαθμούς.

«Απαιτείται προσοχή, ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι αυξημένος λόγο των νοτιάδων και της ξηρασίας» επισημαίνει στο neakriti.gr ο κ. Μανόλης Λέκκας. Ο ίδιος με βάσει τα προγνωστικά δεδομένα τονίζει ότι τις βραδινές ώρες του Σαββάτου θα αναπτυχθούν νεφώσεις σε ολόκληρη την Κρήτη οι οποίες μάλιστα θα είναι αυξημένες. Οι νότιοι άνεμοι προβλέπεται να εξασθενήσουν και να στραφούν σε δυτικούς, ρίχνοντας έτσι και τη θερμοκρασία κατά 6 – 8 βαθμούς.

Από τη Δευτέρα το σκηνικό του καιρού θα είναι και πάλι ήπιο χωρίς αξιόλογη μεταβολή με τη θερμοκρασία πάντως σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα καθώς θα κυμαίνεται από 22 – 24 βαθμούς Κελσίου.

Το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας προβλέπει η κακοκαιρία να αρχίσει να εκδηλώνεται από αργά το απόγευμα στα Ιόνια νησιά, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και από αύριο Σάββατο να εξαπλώνεται σταδιακά στη δυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Μακεδονία και εν συνεχεία στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Νοτιάδες που θα φτάνουν τα 9 Μποφόρ στα πελάγη, προβλέπονται από αύριο το πρωί και μέχρι αργά το απόγευμα.

Πηγή : Νέα Κρήτη