Καινοτόμα επέμβαση στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

3:50 μ.μ. - Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018
03:03 μ.μ. - Παρ, 02/50/2018
Image: Καινοτόμα επέμβαση στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

Τοποθετήθηκε υποδόριος απινιδωτής σε ασθενή που κινδύνευε από αιφνίδιο θάνατο.

Σε μια ακόμη καινοτόμα επέμβαση, που γίνεται για πρώτη φορά στην Κρήτη και πραγματοποιείται σε λίγα εξειδικευμένα κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προχώρησαν οι γιατροί της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
 
Σε ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια που κινδύνευε από αιφνίδιο θάνατο εμφυτεύθηκε υποδόριος απινιδωτής αφήνοντας ανέγγιχτα την καρδιά και τα αγγεία.
 
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Αρρυθμιών, Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ  από τον διευθυντή Ε.Σ.Υ κ. Μ. Κανουπάκη, με τη συνδρομή του θωρακοχειρουργού κ. Ι. Δροσίτη και την συνεργασία του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου.
 
Η Καρδιολογική Κλινική του ΠαΓΝΗ συνεχίζοντας να πρωτοπορεί στην καινοτομία και στις νέες εξελίξεις στην Καρδιολογία τόσο σε διαγνωστικό, όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο πραγματοποίησε σήμερα (σ.σ. χθες), την πρώτη εμφύτευση εξ ολοκλήρου υποδόριου απινιδωτή σε ασθενή 63 ετών με διατατική μυοκαρδιοπάθεια, αυξημένου κινδύνου, για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο”  δήλωσε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής καθηγητής Φραγκίσκος Παρθενάκης, τονίζοντας ότι είναι σημαντική η στήριξη της διοίκησης στις πρωτοπόρες αυτές επεμβάσεις.
 
Ο υποδόριος απινιδωτής  αποτελεί εξέλιξη των τελευταίων ετών και έχει σκοπό να αφήσει τα αγγεία και την καρδιά εντελώς ανέγγιχτα αφού τοποθετείται εξ ολοκλήρου κάτω από το δέρμα, μειώνοντας στο ελάχιστο, τις πιθανές επιπλοκές της αγγειακής προσπέλασης και της ενδοκαρδιακής τοποθέτησης των ηλεκτροδίων των συμβατικών απινιδωτών.
 
Να σημειωθεί οτι στο Εργαστήριο πραγματοποιούνται σήμερα όλες οι τεχνικές της σύγχρονης Επεμβατικής Αρρυθμιολογίας από την ομάδα η οποία απαρτίζεται  από τον καθηγ. κ. Ε. Σημαντηράκη και τους ιατρούς Ε.Σ.Υ κ. Ε. Καλλέργη και κ. Η. Μαυράκη.
 
“Η επέμβαση που έγινε, τόνισε ο κ. Παρθενάκης, “ανοίγει ένα νέο πεδίο και επιβεβαιώνει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας που παρέχει η Καρδιολογική Κλινική στον πληθυσμό της Κρήτης”.
 
 
 
Πηγή: patris.gr