«Καίει» την Κρήτη η Βάση της Σούδας

8:00 π.μ. - Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017
08:10 π.μ. - Παρ, 20/00/2017
Image: «Καίει» την Κρήτη η Βάση της Σούδας

Έντονη ανησυχία προκαλεί στην Κρήτη η συζήτηση περί αναβάθμισης της Βάσης της Σούδας κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ

Η φημολογία για αποδοχή του αιτήματος των Αμερικανών για πενταετή (τουλάχιστον) διάρκεια των συμφωνιών παραχώρησης της Βάσης και η συνεπαγόμενη λειτουργική και επιχειρησιακή αναβάθμιση των ΝΑΤΟϊκών εγκαταστάσεων στο νησί δημιουργεί φόβο για τις συνέπειες που μπορεί να υποστεί η Κρήτη.
 
Το αμερικανικό αίτημα για επέκταση των συμφωνιών παραχώρησης από το ένα στα πέντε χρόνια (ή ακόμα και στα δέκα χρόνια, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες) συνδέεται με την πρόθεση περαιτέρω αξιοποίησης της Κρήτης ως ορμητηρίου για πολεμικές επιχειρήσεις στην ταραγμένη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ η αναμενόμενη αδρανοποίηση της Βάσης του Ιντσιρλίκ λόγω των τεταμένων σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία καθιστά ακόμα σημαντικότερο τον ρόλο του... «αβύθιστου αεροπλανοφόρου», όπως έχει χαρακτηριστεί η μεγαλόνησος.
 
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε για τη Σούδα στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντόναλντ Τραμπ πως «ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί, η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί». Στην ίδια κατεύθυνση, μάλιστα, φάνηκε να έχει και τη σύμφωνη γνώμη του... Χανιώτη Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ήδη από τη Δευτέρα κάλεσε τον πρωθυπουργό «να διασφαλίσει μια επωφελή συμφωνία μακράς πνοής για τη Βάση της Σούδας».
 
Με αυτά τα δεδομένα αναμένεται να αναβαθμιστεί καίρια ο στρατηγικός ρόλος της Κρήτης αλλά και η επιχειρησιακή εμπλοκή της σε κάθε είδους πόλεμο, κατά της τρομοκρατίας, του «Ισλαμικού κράτους», των τζιχαντιστών κτλ, ανάλογα με τη ροή των γεγονότων σε μία από τις πιο ασταθείς περιοχές του πλανήτη. Ωστόσο, η ίδια αυτή εμπλοκή συνεπάγεται και είσοδο της Κρήτης ακόμα πιο κεντρικά στο «κάδρο» των πιθανών στόχων ασύμμετρων τρομοκρατικών χτυπημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ανθρώπινες απώλειες αλλά και ως οικονομικό πλήγμα κυρίως στον τουρισμό.
 
Άσκηση «Τυφώνας»
 
Το σενάριο πάντως δεν είναι και τόσο «συνωμοσιολογικό», τουλάχιστον όχι για την Αστυνομία. Μόλις την περασμένη Παρασκευή (13/10) πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειο η άσκηση με την επωνυμία «Τυφώνας», παρουσία του υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδη Ανδρικόπουλου. Η άσκηση προέβλεπε σενάριο επιθέσεων από τζιχαντιστές στην Κρήτη, παρόμοιων με αυτές που καταγράφηκαν σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, όπως επίθεση με βαν και φορτηγά πάνω σε πεζούς, πυροβολισμούς εναντίον του πλήθους, εκρήξεις σε χώρους συνάθροισης και χώρους διασκέδασης κ.ά.
 
Το διαμορφωμένο σκηνικό «τρέφει» και μια συνεχή σεναριολογία στο νησί η οποία καλά κρατεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες πρώτη είδηση στα τοπικά ΜΜΕ ήταν η (ανεπιβεβαίωτη) πληροφορία του αμερικανικού δικτύου CNBC για σχέδιο κατασκευής και δεύτερης (!) Βάσης στη νότια Κρήτη.
 
Επίσης εδώ και καιρό διακινούνται οι πληροφορίες για δημιουργία Βάσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV Drones) σε Σούδα και Καστέλλι, ακόμα και η πιθανότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων από το Ιντσιρλίκ στη Σούδα. Για όλα αυτά οι Κρητικοί αναμένουν επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, τουλάχιστον για να ξέρουν τι τους ξημερώνει...
 
 
Πηγή: efsyn.gr