Και το 2021 επίδομα 534 ευρώ, επιστρεπτέα προκαταβολή και μείωση ενοικίων

10:27 π.μ. - Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020
10:12 π.μ. - Τρί, 15/27/2020
Image: Και το 2021 επίδομα 534 ευρώ, επιστρεπτέα προκαταβολή και μείωση ενοικίων

Παράταση και για τον Ιανουάριο για μέτρα όπως το επίδομα 534 ευρώ σε εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή, μείωση ενοικίου, επιστρεπτέα προκαταβολή, δόσεις ρυθμίσεων οφειλών κ.α.

Η επέκταση του lockdown οδηγεί το ΥΠΟΙΚ στην απόφαση να επεκτείνει τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, προς επέκταση οδεύουν τα εξής μέτρα:

Επίδομα 534 ευρω: Oι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται σθα μπορούν να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Η ειδική αποζημίωση για τους εργαζόμενους που θα μπουν σε αναστολή διαμορφώνεται στα 534 ευρώ, δηλαδή στα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, Οι ασφαλιστικές εισφορές, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Στους προηγούμενους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής ο κανόνας ήταν να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας για τέσσερις μήνες μετά την προκήρυξη. Έτσι, όσοι εντάχθηκαν στον 4ο κύκλο δεν μπορούν να απολύσουν εργαζομένους έως το τέλος Μαρτίου του 2021. Για τον επικείμενο 5ο κύκλο, του Ιανουαρίου, ο σχεδιασμός, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει μια παράταση της προστασίας κατά έναν επιπλέον μήνα, ώστε η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης να φτάσει έως το τέλος Ιουνίου. Η Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2021, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Δόσεις ρυθμίσεων προς το Δημόσιο: Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής εντός του μηνός καθώς και για τους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή σύμβασης θα δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Ιανουάριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Κούρεμα ενοικίων: Προς παράταση οδεύει η υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40% τον Ιανουάριο. Το μέτρο θα αφορά, ενδεχομένως, όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου και τους εργαζόμενους σε αναστολή. Θα “πιάνει” δε την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών. Οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν για το 50% των χαμένων ενοικίων με πίστωση του ποσού στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

dikaiologitika.gr