Και τα απορρίμματα της Παχειάς Άμμου στην έρευνα του ΙΤΕ – Τι δήλωσε ο καθηγητής κ. Νικος Καμπάνης
Στον Ηχώ 99,8 ο Διευθυντής Ερευνών στο Εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ινστιτούτoυ Yπολογιστικών Μαθηματικών (Ι.Υ.Μ.) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης
Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης για την εκτέλεση του ερευνητικού προγράμματος «Διεύρυνση ανάπτυξης τουριστικών παράκτιων παρεμβάσεων στην Παχειά Άμμο και το Θόλο» το Εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας θα πραγματοποιήσει μετρήσεις στην θαλάσσια περιοχή της Παχειάς Άμμου και Θόλου Καβουσίου την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου.
Για τις επικείμενες έρευνες ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη ο Δρ. Νίκος Καμπάνης, διευθυντής Ερευνών στο Εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ινστιτούτoυ Yπολογιστικών Μαθηματικών (Ι.Υ.Μ.) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης.
Ο κ. Καμπάνης μίλησε στον Ηχώ 99,8 αναλύοντας τους στόχους των εργασιών που θα καλύψουν την ακτογραμμή από την Γέφυρα Φρουζή έως την παραλία του Θόλου. Ενδεχομένως να επεκταθούν και προς το Καλό χωριό.
Όπως άλλωστε ανακοινώθηκε, θα χρησιμοποιηθούν το Side Scan Sonar και το βυθόμετρο ακριβείας του εργαστηρίου για να συλλεχθούν ωκεανογραφικά και γεωμορφολογικά δεδομένα από τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Θα γίνει καταγραφή όλων των υποθαλάσσιων γεωμορφών κατά μήκος του συνόλου της ακτογραμμής της Παχειάς Άμμου και του Θόλου καθώς και συλλογή βυθομετρικών και ιζηματολογικών δεδομένων, για τη λεπτομερή περιγραφή και αποτύπωση των μορφοδυναμικών χαρακτηριστικών και τον εντοπισμό υποθαλάσσιων θέσεων υδροδυναμικού ενδιαφέροντος στη περιοχή.
Στη Παχειά Άμμο θα διερευνηθεί η προέλευση των ακτολίθων της παραλίας και του ρόλου που παίζουν στην εξέλιξη της παραλιακής ζώνης. Στο Θόλο διερευνηθεί η προέλευση του υλικού της παραλίας και ιδιαίτερα των χονδρόκοκκων υλικών. Τα δεδομένα από τις μετρήσεις πεδίου θα συνδυαστούν σε επόμενο στάδιο του ερευνητικού έργου με υδροδυναμικά μοντέλα για την ανάλυση και κατανόηση των κύριων υδροδυναμικών διεργασιών που επηρεάζουν την εξέλιξη της παράκτιας ζώνης της ευρύτερης περιοχής καθώς και εκτιμήσεις για την πιθανή προέλευση των πλαστικών στη γύρω θαλάσσια περιοχή.
Ο κ. Καμπάνης, στη συνέντευξή του στάθηκε στο θέμα των πλαστικών λέγοντας ότι υπάρχει μια μεγάλη ευαισθησία από την Αντιπεριφέρεια και τους φορείς για το πρόβλημα με τα απορρίμματα που καταλήγουν στις ακτές. Ένα πρόβλημα, που δύσκολα αντιμετωπίζεται πρακτικά. Θα εξεταστούν πιθανές πηγές προέλευσης των πλαστικών αυτών που μπορεί να προέρχονται ακόμα και από γείτονες χώρες, τη Μαύρη θάλασσα και αλλού. Λαμβάνοντας υπόψη και τις υπάρχουσες υδροδυναμικές καταστάσεις στο Αιγαίο. Θα υπάρχει εστίαση στο πρόβλημα στην Παχειά Άμμο αλλά θα επεκταθούν και προς Καλό Χωριό και γενικότερα στον κόλπο του Μεραμβέλλου για μια πιο συνολική εικόνα. Άμεσες λύσεις δεν φαίνεται να υπάρχουν όμως είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσει η κοινωνία, με αφύπνιση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις του κ. Καμπάνη αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, τα ξενικά θαλάσσια είδη που συναντάμε και στις θάλασσες μας, την ξηρασία που παρατηρείται τελευταία που φαίνεται επαναλήφθηκε μετά από χρόνια αλλά σε μεγάλη ένταση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα παρατεταμένα μελτέμια που παρατηρήθηκαν στην περιοχή μας από τον Ιούνιο ως και τον Αύγουστο και φαίνεται να έχουν κάποια σύνδεση με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην κεντρική Ευρώπη στις αντίστοιχες περιόδους. Μίλησε ακόμα και για τις βροχοπτώσεις του Αυγούστου λέγοντας ότι εκείνο του στοιχείο που τις χαρακτήρισε ήταν η μεγάλη ένταση τους και οι πολλές ποσότητες νερού μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Τέλος αναφέρθηκε και στην αφρικανική σκόνη που φαίνεται να έχει μεγάλη επίπτωση στην καθημερινότητα των ανθρώπων αλλά και ιατρικά επακόλουθα. Η αφρικανική σκόνη μεταφέρεται μέσω των ανέμων, ενώ φαίνεται πως συνδέεται και με την έντονη δραστηριότητα στη Σαχάρα πχ για κατασκευή καναλιών άρδευσης, εξήγησε.
Ακούστε αναλυτικά τον κ. Καμπάνη
*φωτο αρχείου