Και Μηχανικός και Δικηγόρος για το Κτηματολόγιο ανάλογα με την περίπτωση

11:47 π.μ. - Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019
11:01 π.μ. - Πέμ, 17/47/2019
Image: Και Μηχανικός και Δικηγόρος για το Κτηματολόγιο ανάλογα με την περίπτωση

Είναι μια ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες να ξεκαθαρίσουν τις περιουσίες τους

Ενόψει της διαδικασίας κτηματογράφησης στην Π.Ε. Λασιθίου και με αφορμή την εμφάνιση διαφημίσεων από επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων που εμφανίζονται ως ειδικοί, με αίσθημα ευθύνης, ο Επιστημονικός και Επαγγελματικός Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Σητείας επισημαίνει προς τους πολίτες ότι, ο μόνος σωστός, άρτιος, ακριβής τρόπος αποτύπωσης και γεωγραφικού εντοπισμού ενός ακινήτου είναι το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα που διαθέτει συντεταγμένες στο εθνικό προβολικό σύστημα (ΕΓΣΑ ’87). Το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα μπορεί να γίνει μόνο με επιτόπια μετάβαση στο ακίνητo και υπόδειξη ορίων από τον ιδιοκτήτη από πιστοποιημένο επαγγελματία Αγρονόμο & Τοπογράφο Μηχανικό ή Πολιτικό Μηχανικό. Κατά την αποτύπωση ο μηχανικός χρησιμοποιεί πιστοποιημένο τοπογραφικό εξοπλισμό. Επιτόπιες μετρήσεις που έγιναν από μη πιστοποιημένους με μη πιστοποιημένο εξοπλισμό συνήθως αποτελούν τμήμα των ιδιοκτησιών και δεν είναι ακριβείς. Τέτοιες μη ακριβείς μετρήσεις είναι και το υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η εμπειρία του παρελθόντος έχει αποδείξει ότι ο λανθασμένος γεωγραφικός εντοπισμός των ιδιοκτησιών από πολίτες που, στις περισσότερες περιπτώσεις, στηρίχτηκαν σε υποτιθέμενες «γνώσεις» και «διαβεβαιώσεις» τρίτων, μη μηχανικών, τους οδήγησε τελικά στα δικαστήρια και σε πολυχρόνιες αντιδικίες, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις η συνδρομή των μηχανικών στο σωστό γεωγραφικό εντοπισμό και τη σωστή αποτύπωση του ακινήτου τους θα τους είχε προστατεύσει και θα τους είχε εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα. Με αυτά τα δεδομένα, καλούμε τους συμπολίτες μας να απευθυνθούν σε μηχανικούς της επιλογής τους, ως τους μόνους αρμόδιους για το σωστό και ακριβή εντοπισμό του ακινήτου τους, για τεχνική υποστήριξη και συμβουλές αναφορικά με τα προκύπτοντα τεχνικά ζητήματα και ως προς την ορθή συμπλήρωση δηλώσεων του Κτηματολογίου.
 
Ο κ. Μανώλης Νικολαϊδης γραμματέας του Επιστημονικού & Επαγγελματικού Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Σητείας μίλησε στον Ηχώ 99,8 δίνοντας χρήσιμες συμβουλές προς τους ιδιοκτήτες τονίζοντας ότι κάθε περίπτωση μπορεί να είναι διαφορετική οπότε κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει αναλόγως να απευθύνεται στον ειδικό είτε είναι μηχανικός, δικηγόρος κλπ. Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο που απευθύνονται καθώς Στη Σητεία σύμφωνα με τα στοιχεία το 70% των ιδιοκτησιών δεν έχουν συμβόλαια. Υπάρχουν όμως τρόποι για να αποδείξει κανείς την ιδιοκτησία του όπως π.χ. μέσω των λογαριασμών ΔΕΗ ή ύδρευσης, αλλά και μέσω των συμβολαίων γειτόνων   όπου αναφέρεται με ποιους γειτνιάζουν. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι είναι μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν περιουσίες ωστόσο επανέλαβε ότι θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να απευθύνονται στους ειδικούς έτσι ώστε να αποφύγουν και τυχόν μελλοντικά προβλήματα.
 
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Νικολαϊδη: 
dscn0362152214509015384695821544001077

Για το ίδιο θέμα ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Δήμου Ιεράπετρας κ. Μάνος Λουτσέτης τόνισε ότι στην Ιεράπετρα υπεύθυνο γραφείο λειτουργεί επί της οδού Παγωμένου 67 και εκεί θα πρέπει να απευθύνονται οι ιδιοκτήτες. Από εκεί και πέρα κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει ανάλογα με το πρόβλημα που τυχόν αντιμετωπίζει για την καταγραφή της περιουσίας του, θα πρέπει να απευθύνεται στον ειδικό, μηχανικό, τοπογράφο, δικηγόρο, λογιστή κ.α.