Καβγάς νυν και πρώην αντιδημάρχων για τα ζουμιά που καταλήγουν στη θάλασσα της Ιεράπετρας

2:20 μ.μ. - Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019
02:02 μ.μ. - Τρί, 19/20/2019
Image: Καβγάς νυν και πρώην αντιδημάρχων για τα ζουμιά που καταλήγουν στη θάλασσα της Ιεράπετρας

Σε αναμονή για τα αποτελέσματα των δειγμάτων

Για τα μαύρα ζουμιά που καταλήγουν στον Αλμυρό ποταμό και στη συνέχεια στη θάλασσα της Ιεράπετρας μίλησαν στον Ηχώ 99,8 ο πρώην επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δημιουργική Συνεργασία" κ. Γιώργος Προϊστάκης, ο οποίος έχει διατελέσει και αντιδήμαρχος καθαριότητας, καθώς και ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Μάνος Λουτσέτης.  Το ερώτημα βέβαια που τίθεται και ερευνάται από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου είναι καταρχάς εάν τα ζουμιά αυτά προέρχονται από τον ΧΑΔΑ Ιεράπετρας. Ο κ. Προϊστάκης έκανε μια αναφορά στο παρελθόν και τις κινήσεις που είχαν γίνει και η Ιεράπετρα  με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισε ότι δεν επιθυμεί τη δημιουργία ΧΥΤΑ. Συνέπεια αυτού η τότε δημοτική αρχή να πρέπει να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό  περιβαλλοντικό πρόβλημα. Στον πρώην ΧΑΔΑ υπήρχε ένα ρυάκι που περνούσε μέσα από αυτόν και όποτε έβρεχε τα ζουμιά της χωματερής κατέληγαν στον Αλμυρό ποταμό και από εκεί στα θάλασσα. Έπρεπε λοιπόν να γίνει εξυγίανση του ΧΑΔΑ και να αποκατασταθεί όπως και έγινε. Το σοβαρότατο θέμα ήταν η εκτροπή του ρέματος. Έγινε ένα έργο με τοποθέτηση αγωγών και τα νερά από το ρυάκι κατέληγαν σε πλαϊνό σημείο. Έτσι διασφαλίστηκε η μη μόλυνση του ποταμού. Στη συνέχεια, από το 2016, πίσω από τον πρώην ΧΑΔΑ έχει δημιουργηθεί μια δεύτερη χωματερή, ενώ και μπάζα πέφτουν στο χώρο. Επίσης δίπλα στους αγωγούς πέφτουν τα λύματα από τα βυτιοφόρα που καθαρίζουν βιολογικούς ξενοδοχείων. Αντιλαμβάνεται κανείς τις συνέπειες όλων αυτών ειδικά τις ημέρες των βροχοπτώσεων, σημείωσε παραθέτοντας κάποια τεχνικά στοιχεία, προτείνοντας και τεχνικές λύσεις. Αναφέρθηκε και στην παρακείμενη επιχείρηση, πυρηνελαιουργείο, σημειώνοντας πως ενδεχομένως εάν υπάρχουν αστοχίες να δημιουργείται πρόβλημα και από εκεί. Επεσήμανε ότι μπορεί υπεύθυνη αντιδήμαρχος σε θέματα περιβάλλοντος να  είναι η κα Μαρία Ρουμελιωτάκη ωστόσο όμως λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται θα πρέπει, όπως είπε, να δοθεί από την τεχνική υπηρεσία.

18-2-19-IMG-348a0e143fb3fdc7a26066a348b356f8-V

18-2-19-IMG-ecd27a6c0c4586d682e2bc38ea1e60f6-V
 
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής τοποθετήθηκε και ο αντιδήμαρχος κ. Μάνος Λουτσέτης ο οποίος ανέφερε ότι η αποκατάσταση του ΧΑΔ είναι ένα έργο που ελέγχθηκε από το Υπουργείο και αρμόδιες επιτροπές. Η χαβούζα που εναποτίθενται η λυματολάσπη και τα σκαρίσματα από τους βιολογικούς καθαρισμούς προϋπάρχει όπως και το ότι είναι γνωστό πως εκεί εναποτίθενται τα φυτικά υπολείμματα.  Ποια δημοτική αρχή απαγόρευσε τη ρήψη των φυτικών υπολειμμάτων στο χώρο της χωματερής; Το πρόβλημα υπάρχει από παλιά. Η συσσώρευση των υπολειμμάτων και μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα από τη διαρροή του χούμου. Όσο δε για τη χαβούζα που υπάρχει στον χώρο υπήρχε προβληματισμός για απόρριψη του έργου όμως όχι μόνο δεν συνέβη αυτό αλλά προτάθηκε από εκείνους που έκαναν τον έλεγχο να εξεταστεί η περίπτωση να γίνει ένα αποξηραντήριο της λάσπης. Η χαβούζα με τη λυματολάσπη δεν επέσυρε καμία ποινή και δεν ήταν τροχοπέδη για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ. Ένα μέρος από τα μαύρα ζουμιά δημιουργήθηκε από τα παλιά φυτικά υπολείμματα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και ένα σημαντικό μέρος είναι και από τα ζουμιά παρακείμενης επιχείρησης. Έχουν παρθεί δείγματα και αναλύονται, τόνισε ο κ. Λουτσέτης.

18-2-19-IMG-1880d72ebc6c9700e27cd27396277f7f-V

18-2-19-IMG-53bd9371994cfa2cf9877247780de97d-V

18-2-19-IMG-5271cfca17d28e5efbfe6e68b5a1ea3a-V
 
Ακούστε εδώ τις δηλώσεις Προϊστάκη – Λουτσέτη:



Δείτε εδώ την ανάρτηση του κ. Προϊστάκη στο Facebook:



 
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι εκ  μέρους της παρακείμενης επιχείρησης ο διαχειριστής του Πυρηνελαιουργείου, κ. Μιχάλης Αλμπαντάκης, είχε ενημερώσει με  έγγραφο του το Δήμο Ιεράπετρας και τις αρμόδιες Αρχές ενημερώνοντας με αυτό πως  «δίπλα από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας μας βρίσκεται σε λειτουργία χωματερή, τα λύματα και οι αποστραγγίσεις της οποίας, εισέρχονται εντός των εγκαταστάσεων της εταιρείας μας, δημιουργώντας σημαντικό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης. Από τα λύματα αυτά και τα στραγγίσματα της χωματερής, τίθεται ζήτημα περιβαλλοντικής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή. Για τους λόγους αυτούς σας παρακαλούμε για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος και σας ενημερώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε συνδρομή».