Κ. Τζιρή : Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με αμοιβή , πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

12:06 π.μ. - Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017
12:01 π.μ. - Τρί, 31/06/2017
Image: Κ. Τζιρή :  Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με αμοιβή ,  πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα «μεταλυκειακού έτους – τάξης μαθητείας» θέλουμε να εφαρμοστεί στο ΕΠΑΛ Ιεράπετρας

Από φέτος το υπουργείο Παιδείας υλοποιεί το θεσμό του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ, με στόχο να προσφέρει στους απόφοιτους των ΕΠΑΛ μία εναλλακτική και ασφαλή διαδρομή εισόδου στην αγορά εργασίας.
Η Τάξη Μαθητείας θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην Περιφέρεια Κρήτης στο 1ο ΕΚ και  στο 6ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, ωστόσο όπως δηλώνει στον ΗΧΩ η διευθύντρια του ΕΠΑΛ Ιεράπετρας  κα Κατερίνα Τζιρή , στόχος είναι  ο θεσμός να λειτουργήσει  και στην Ιεράπετρα  και μάλιστα εάν είναι δυνατόν από τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο.  Για τον σκοπό αυτό υπάρχει επικοινωνία με τον αντιδήμαρχο κ. Α. Πανταζή  και πάντα ο  Δήμαρχος κ. Θ. Καλαντζάκης και ο  πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας κ. Ηλίας  Νταραράς είναι συμπαραστάτες στις προσπάθειές τους . Επίσης με τον διευθυντή του Νοσοκομείου ώστε Δήμος και Νοσοκομείο  να ενταχθούν μέσα στις επιχειρήσεις του δημοσίου που θα προσλάβουν μαθητευόμενους της τάξης μαθητείας . 
Η τάξη μαθητείας κατά την  9μηνη διάρκειά της  θα περιλαμβάνει  μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας  και μαθήματα ειδικότητας σε σχολική μονάδα.
Με την ολοκλήρωση του μεταλυκειακού έτους – τάξη μαθητείας και πριν τις εξετάσεις πιστοποίησης  κάθε μαθητευόμενος θα μπορεί να παρακολουθήσει προπαρασκευαστικά μαθήματα  πιστοποίησης που οργανώνονται με την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας 
Οι ειδικότητες για την τάξη μαθητείας που θα προτείνουν ως ΕΠΑΛ Ιεράπετρας είναι  
-Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
-Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων
-Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
-Τεχνικός Οχημάτων
-Βοηθός Νοσηλευτή
-Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
 
Δικαίωμα εγγραφής στο «Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας» έχουν νέοι και νέες που ικανοποιούν σωρευτικά και τα τρία παρακάτω κριτήρια:
 
α) είναι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ. του Ν. 4186/2013 και του Ν.3475/2006 και
 
β) βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης και
 
γ) δεν υπερβαίνουν το 24ο έτος ηλικίας.
 
Σε περίπτωση που ο αριθμός των υποψηφίων που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι μεγαλύτερος από τις προσφερόμενες θέσεις, προηγούνται οι υποψήφιοι που έχουν αποφοιτήσει κατά το πιο πρόσφατο σχολικό έτος έναντι εκείνων παλαιότερων σχολικών ετών. Μεταξύ υποψηφίων που έχουν αποφοιτήσει το ίδιο σχολικό έτος προηγούνται εκείνοι που έχουν υψηλότερο βαθμό Πτυχίου ειδικότητας.
 
Στους μαθητευόμενους που παρακολουθούν το «Μεταλυκειακό έτος - τάξη μαθητείας» το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητών της Τάξης Μαθητείας ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη
Η κα Τζιρή κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να απευθύνονται στο ΕΠΑΛ Ιεράπετρας για περισσότερες πληροφορίες.

Ακολουθεί συνέντευξη