κ. Ντίνας Πέτρος: Oι επιπτώσεις του ήλιου για τους αγρότες αλλά και για όσους δουλεύουν κάτω από τον ήλιο

9:42 π.μ. - Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018
09:07 π.μ. - Δευ, 30/42/2018
Image: κ. Ντίνας Πέτρος: Oι επιπτώσεις του ήλιου για τους αγρότες αλλά και για όσους δουλεύουν κάτω από τον ήλιο

Στο στούντιο του Ηχώ fm 99,8 και στην εκπομπή Ηχοχρώματα με τη Ζέτα Ψυλλινάκη φιλοξενήθηκε ο Ερευνητής κ. Ντίνας Πέτρος του Ερευνητικού Κέντρου FAME LAB

H νοτιότερη πόλη της Ευρώπης , Ιεράπετρα έχει χαρακτηριστεί ως ξηροθερμική με τους περισσότερους μήνες του χρόνου να παρατηρείτε ηλιοφάνεια. Βλέπουμε τις επιπτώσεις της μείωσης των βροχοπτώσεων με το φράγμα των Μπραμιανών να έχει κυριολεκτικά αδειάσει και τον αγροτικό κόσμο αλλά και τις επιχειρήσεις να αγωνιούν για το μέλλον . Ο επιχειρηματικός κόσμος αγωνιά για την έλλειψη νερού μήπως όμως πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί και για τον ήλιο; Στο στούντιο του Ηχώ fm 99,8 και στην εκπομπή Ηχοχρώματα με τη Ζέτα Ψυλλινάκη φιλοξενήθηκε ο Ερευνητής κ. Ντίνας Πέτρος του Ερευνητικού Κέντρου FAME LAB. Θέμα συζήτησης ήταν ''Οι επιπτώσεις του περιβάλλοντος στους εργαζόμενους''. Ένα θέμα που μας αφορά μιας και στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας δραστηριοποιούνται πάνω από 18.000 αγρότες αλλά και πολλές τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις. Η συζήτηση ξεκίνησε με τον κ. Ντίνα να μας μιλάει για το Ερευνητικό Κέντρο FAME LAB που εδρεύει στα Τρίκαλα Θεσσαλίας και ασχολείται με την φυσιολογία του ανθρώπου στο περιβάλλον του και είναι το μοναδικό που δραστηριοποιείται στην Μεσόγειο , από τα λίγα στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
 Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ντίνα , ο άνθρωπος όταν εκτίθεται στη ζέστη μειώνει την απόδοση του και αρχίζει να παρουσιάζει συμπτώματα όπως ζάλη , κράμπες , πονοκέφαλο , πυρετό, συμπτώματα που δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.  Όταν κάποιος εργαζόμενος δουλεύει σε ένα περιβάλλον με 25 – 27οC θεωρείται ότι πλέον δουλεύει στη ζέστη. Όταν οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος άνω των 34οC  το ποσοστό των ατόμων που μπορεί να εκδηλώσουν τα παραπάνω συμπτώματα αυξάνεται στο 18 %. Aν τώρα υποθέσουμε πως οι θερμοκρασίες μέσα στα θερμοκήπια είναι πολλαπλάσιες τότε και τα ποσοστά αυξάνονται. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι πως σύμφωνα με τις μελέτες που έχει πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο εργαστήριο , υπάρχει και ένα ποσοστό ανθρώπων της τάξεως του 15% που μπορεί να αναπτύξουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια .Το πρόβλημα είναι μεγάλο και γι αυτό το FAME LAB έχει ξεκινήσει μια μελέτη με την επωνυμία ''ΗΕΑΤ SHIELD'' που σημαίνει ''ασπίδα προς στη ζέστη ''και αφορά καθαρά τους εργαζόμενους οι οποίοι εκτίθενται στον ήλιο.
 
 Η μελέτη αυτή γίνεται σε συνεργασία με περίπου είκοσι ιδρύματα ανά την Ευρώπη και η χρηματοδότηση γι αυτό το έργο ανέρχεται στα 7.000.000 ευρώ . Παράλληλα έγινε αναφορά για το πόσο επηρεάζει την οικονομία η μείωση της παραγωγικότητας σε παγκόσμιο αλλά και σε εθνικό επίπεδο με τα στοιχεία να δείχνουν μείωση έως και 30 % Παγκοσμίως με το κόστος να ανέρχεται στα 192 δις ευρώ για το 2017 . Στην Ελλάδα συγκεκριμένα η μείωση της παραγωγικότητας με βάση το κόστος έφτασε στα 338 .000.000 ευρώ. Για τα δεδομένα της Ελλάδας το ποσό είναι αρκετά μεγάλο και ο στόχος όπως μας εξήγησε ο κ. Ντίνας του Ερευνητικού Κέντρου FAME LAB είναι να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο να αντιμετωπίσουν το κομμάτι της υγείας αλλά και της οικονομίας. Οι πυλώνες πρόληψης των συνεπειών της έκθεσης των εργαζομένων στον ήλιο είναι η αποφυγή της αφυδάτωσης με τους εργαζόμενους να πρέπει να καταναλώνουν αρκετό νερό έχοντας εύκολη πρόσβαση. Ένα άλλο κομμάτι είναι ο ρουχισμός όπου πάνω σε αυτό δουλεύουν και οι ερευνητές του συγκεκριμένου εργαστηριού με το να προτείνουν ως άμεση πρόληψη τα ανοιχτόχρωμα ρούχα. Τέλος ο ερευνητής κ. Ντίνας προτρέπει τους εργοδότες και τους εργαζόμενους να προσέξουν το ωράριο που δουλεύουν με τις κατάλληλες ώρες να είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα προστατεύοντας έτσι και την υγεία τους αλλά και την αποδοτικότητα τους.
 
 
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Ντίνα Πέτρου: