
Στο στόχαστρο του ΟΠΕΚΕΠΕ οι μελισσοκόμοι – «Η παρανομία ξεκίνησε από τους κανονισμούς, όχι από τους ανθρώπους», τονίζει ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου
Σε μια εφ’ όλης της ύλης παρέμβαση στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 "Καλημέρα Λασίθι", ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου, κ. Κώστας Κρασσάς, έθιξε με σκληρή γλώσσα τα όσα συμβαίνουν γύρω από τις επιδοτήσεις, τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των βιοκαλλιεργητών και μελισσοκόμων.
«Ο νόμιμος παραγωγός δεν φταίει σε τίποτα»
Ο κ. Κρασσάς ξεκίνησε τονίζοντας πως οι πρόσφατοι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ στα βιολογικά μελίσσια «δεν θα πρέπει να χτυπούν τους νόμιμους παραγωγούς». Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Το κράτος μας έχει ρίξει όλους σε ένα τσουβάλι. Δεν φταίει ο κόσμος που του χτύπησε την πόρτα το σύστημα και του είπε "πάρε λεφτά".»
Κατά την εκτίμησή του, οι όποιες παρατυπίες δεν ξεκίνησαν από τον μελισσοκόμο, αλλά από την ίδια τη νομοθεσία που τον υποχρέωνε σε «τεχνητό κατακερματισμό των κυψελών του».
«Σου έλεγε: έχεις 800 κυψέλες, δήλωσε τις 300. Και οι υπόλοιπες; Τι να τις κάνεις; Αναγκαστικά τις δήλωνε στο όνομα της γυναίκας του, του πατέρα του, του γιου του. Αυτό δεν είναι απάτη. Είναι επιβίωση», δήλωσε ο Πρόεδρος.
«Όλοι ξέραμε, κανείς δεν μιλούσε»
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο κ. Κρασσάς στη συστηματική αποσιώπηση των καταγγελιών όλα τα προηγούμενα χρόνια.
«Οι καταγγελίες υπήρχαν. Αλλά έμπαίναν σε κλειδωμένα συρτάρια. Τώρα που ξεκλείδωσαν, πέφτουνε κατευθείαν στα γραφεία και παίζονται μπάλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα πάρει κανέναν στο λαιμό του», αλλά επανέλαβε ότι το Λασίθι είναι ένας από τους πιο «ασφαλισμένους» νομούς σε ό,τι αφορά την υπόθεση των επιδοτήσεων, τονίζοντας την υπευθυνότητα των υπηρεσιών και την καλή προετοιμασία των φακέλων.
«Δεν είναι μόνο πολιτικό, είναι και ποινικό»
Ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου δεν μάσησε τα λόγια του σε ό,τι αφορά την ευθύνη του συστήματος:
«Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Και το κεφάλι είναι η Ευρώπη. Το σύστημα ήταν συνεννοημένο. Όλοι μαζί πακέτο. Τώρα κάποιοι χάθηκαν από τα social και τις τηλεοράσεις. Μόνο το χρήμα έμεινε.»
Υπογράμμισε επίσης ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ηθικό ή πολιτικό, αλλά και ποινικό.
«Δεν είναι απλώς ότι πήρες λεφτά. Συμμετείχες σε διαδικασία. Αν κοιτάς μόνο το πολιτικό, χάνεις την ουσία. Το έγκλημα δεν είναι αόρατο. Βγαίνει στη φόρα.»
«Χάνουμε χρόνο – ΟΠΕΚΕΠΕ, πληρώστε τους καθαρούς»
Με αγωνία για το παρόν και το μέλλον του κλάδου, ο κ. Κρασσάς επισήμανε ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές πλήττουν τους πραγματικούς παραγωγούς.
«Έχουν κοπεί πληρωμές. Μας πάνε για Οκτώβρη και Δεκέμβρη. Τι φταίει ο τίμιος που ζει από τις μέλισσές του; Αν θες να κάνεις έλεγχο, βάλε 100 άτομα σε κάθε περιφέρεια. Κλείσε φάκελο. Πλήρωσε. Μην τσουβαλιάζεις τους πάντες.»
«Οι μέλισσες πήγαν λίγο καλύτερα φέτος – Αλλά είμαστε ακόμα στον αέρα»
Σε μια από τις ελάχιστες πιο αισιόδοξες νότες της συνέντευξης, ο κ. Κρασσάς ανέφερε πως φέτος, παρά τις δυσκολίες και την ξηρασία, τα μελίσσια εμφανίζουν βελτίωση.
«Προσπαθήσαμε όλοι να τις δυναμώσουμε. Πάνε λίγο καλύτερα. Αλλά είμαστε ακόμα στον αέρα. Η ιστορία του ΟΠΕΚΕΠΕ θα τραβήξει πολύ...»
Για την πυρκαγιά στην Ιεράπετρα: «Ζητήσαμε γραπτώς αυτό που είναι αυτονόητο»
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Ιεράπετρα, σημειώνοντας την ανάγκη για άμεση και οργανωμένη αντίδραση.
«Ζητήσαμε 3 Ericsson για την Κρήτη και άμεση αντιμετώπιση με εναέρια μέσα από το πρώτο λεπτό. Αυτά πρέπει να μένουν γραπτώς. Τα υπόλοιπα – τα σχόλια, τα Facebook, τα likes – θα ξεχαστούν σε 10 μέρες.»
«Να μη χαθεί η ουσία – Να μην την πληρώσουν οι τίμιοι»
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Κρασσάς έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση:
«Αν αποδειχτεί πως δεν επιστραφούν τα λεφτά ή δεν κατασχεθούν περιουσίες, ποιος θα φταίει; Εμείς που δεν μπήκαμε στο κόλπο; Μην αφήσετε να την πληρώσουν οι τίμιοι. Αλλιώς, δεν υπάρχει ελπίδα για τον αγροτικό κόσμο.»
Το θέμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζονται και τα αποτελέσματα θα κρίνουν όχι μόνο την τύχη χιλιάδων παραγωγών, αλλά και τη νομιμότητα των ίδιων των μηχανισμών επιδότησης στην Ελλάδα.