Κ. Φαρσαλινός - Κορωνοϊός: Παίρνουμε μέτρα πριν καν μάθουμε τι είναι η ¨Όμικρον¨

12:01 μ.μ. - Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021
12:12 μ.μ. - Τετ, 01/01/2021
Image: Κ. Φαρσαλινός - Κορωνοϊός: Παίρνουμε μέτρα πριν καν μάθουμε τι είναι η ¨Όμικρον¨

Δηλώσεις του καθηγητή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στον Ηχώ 99,8

Η πορεία της πανδημίας, τα εμβόλια και οι μεταλλάξεις, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Κων.νο Φαρσαλινό στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8. Όπως τόνισε οι ιός είναι εδώ και θα παραμείνει ως ενδημικός. Δυστυχώς έχουμε πρόβλημα με άτομα που νοσούν σοβαρά ακόμα και θανάτους. Και τα άτομα αυτά είναι κυρίως ηλικιωμένοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Οι νεώτερες ηλικίες μπορεί να νοσήσουν, αλλά συνήθως το περνάνε με πιο ήπια συμπτώματα. Και το παράδοξο είναι ότι ασχολούμαστε περισσότερο με τις νεότερες ηλικίες, κλείνουμε ή θέτουμε περιορισμούς στην εστίαση, κλείσαμε τους προηγούμενους μήνες τα σχολεία. Αυτά είναι πρωτόγνωρα. Τώρα ως προς το εμβόλιο είναι μια σοβαρή λύση. Και εδώ επενδύθηκαν όλα τα λεφτά. Υπάρχει βέβαια από πολλούς, μια δυσπιστία απέναντι στο εμβόλιο. Σε αυτό ρόλο έπαιξαν οι σπασμωδικές κινήσεις αλλά και η επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθήθηκε με αντιφατικές δηλώσεις πολλές φορές ανθρώπων που είναι σε καίριες θέσεις. Ως προς τα τεστ τώρα, θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την όλη διαδικασία ως από τις μεγαλύτερες φαρσοκωμωδίας. Και πιο συγκεκριμένα μιλάμε για τον τρόπο που γίνονται τα self tests και τα rapid tests. Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι από τα 100 self tests που βγαίνουν θετικά περίπου τα 5 θα προκύψουν θετικά όταν γίνουν τα rapid tests για επιβεβαίωση, σημείωσε ο κ. Φαρσαλινός

Εν συνεχεία έκανε αναφορά στις μεταλλάξεις. Ειδικότερα για την Όμικρον είπε ότι υπάρχουν λίγα στοιχεία προς το παρόν, φαίνεται ωστόσο ότι έχει μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά με ήπια συμπτώματα. Κατόπιν στάθηκε στο θέμα της αναστολής των υγειονομικών λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για πίεση στο σύστημα υγείας όταν τόσοι υγειονομικοί έχουν τεθεί εκτός λόγω της αναστολής και από την άλλη γίνεται επίταξη ιδιωτών γιατρών.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης είπε ότι η πανδημία δεν είναι μια παγκόσμια συνωμοσία, δεν μπορεί όμως να είναι και σύμπτωση ότι όλες οι χώρες ταυτόχρονα για το κάθε θέμα που προκύπτει να σκέφτονται και να εφαρμόζουν ακριβώς το ίδιο. Κίνδυνοι που αφορούν ευρύτερα τον κόσμο έχουν από πίσω κεντρικό σχεδιασμό για το πως θα γίνει η διαχείρισή τους. Το πως θα διαχειριστεί η ανθρωπότητα μια πανδημία ήταν σχέδια τα οποία είχαν φτιαχτεί εδώ και χρόνια και μάλιστα είχαν γίνει και προσομοιώσεις. Μιλάμε λοιπόν για έναν κεντρικό σχεδιασμό, ο οποίος όμως από ότι φαίνεται έχει από πίσω μια πολιτική σκοπιμότητα. Διότι αν το 2019 συζητούσαμε για τα μέτρα που έχουν παρθεί το 2020 και έχουν γίνει αποδεκτά, κλείσιμο επιχειρήσεων, απαγόρευση κυκλοφορίας κλπ, θα μας έλεγαν ότι έχουμε δραπετεύσει από άσυλο. Κι όμως σε ενάμιση χρόνο έγιναν πρωτόγνωρα πράγματα. Και γιατί έγιναν αποδεκτά; Διότι εφαρμόστηκε η αρχή της τρομοκρατίας του φόβου για τη ζωή και της ψυχολογίας της μάζας. Αυτό παρουσιάζεται βέβαια ως προστασία του πολίτη όμως σε βάθος χρόνου τα μέτρα θα κοστίσουν περισσότερους θανάτους από τον ίδιο τον ιό, γιατί πχ κάποιος δεν θα πάει έγκαιρα στον γιατρό, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Φαρσαλινός.